Hirdetés
Hirdetés

Tafelspitz - Litauszki Zsolt (És) receptje

SZERZŐ: DiningGuide
2014. április 7.
Litauszki Zsolt egyik legsikeresebb receptje az ÉS Bisztróból.
Hirdetés


Hozzávalók:

  • 1750 g marha hegyesfartő (osztrák)
  • 10 l víz
  • 125 g sárgarépa – piros színű
  • 80 g zellergumó
  • 125 g fehérrépa
  • 125 g sárgarépa – sárga színű
  • 4 g feketebors – egész
  • 2 g babérlevél
  • 10 g só
  • 100 g vöröshagyma
  • 3 g lestyán

Almás szósz:

  • 40 g alma ecet
  • 400 g friss, savanykás alma
  • 80 g alma kompót
  • 5 g porcukor
  • 100 g torma
  • 5 g só
  • 5 g tafelspitz bouillon (húsleves)

Metélőhagyma szósz:

  • 3 db tojás sárga – nyers
  • 4 db tojás sárga – főtt
  • 200 g étolaj
  • 4 szelet toast kenyér – lehéjazva
  • 100 g víz
  • 150 g tej
  • 400 g tejföl
  • 5 g só
  • 1 g fehérbors – őrölt
  • 25 g metélőhagyma
  • 5 g 6%-os ecet

Metélőhagyma-szósz elkészítése:
Tedd a kenyeret a tej-víz keverékbe. Nyomkodd ki belőle a folyadékot, majd tedd egy mixerbe. a főtt- és a nyers tojássárgákkal együtt. Keverd össze és lassan add hozzá az olajat, a sót és a borsot. A végén add hozzá a tejfölt és az ecetet. Röviddel a tálalás előtt keverd bele a felaprított metélőhagymát.
A Tafelspitz elkészítése:
Forrald fel a vizet, a félbe vágott hagymával. Tedd bele a húst és forrald fel. Vedd takaréklángra és habozd fel a levest. Főzd 1 órán keresztül, mielőtt hozzáadnád a tisztított zöldségeket, az egészborsot és a lestyánt. Főzd még 20 percig, majd add hozzá a babérlevelet. Főzd még 10 percig, és a hús kész. A sót csak azután adjuk a leveshez, ha már kivettük belőle a húst. Szedd ki a léből a zöldségeket és vágd fel őket a sülze-hez. Szűrd le a levest egy szűrőruhán, majd tedd félre a későbbi felhasználáshoz: Sülze/Terrine, lé a tányér-húshoz és leves.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram