Hirdetés
Hirdetés

Az "én mézeskalácsom": Pasta di mandorle – Gianni mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2018. december 9.
Persze ez csak tréfa, hiszen mézeskalács nélkül nincs karácsony! Azért is tartottam fontosnak idézőjelbe tenni az "én mézeskalácsomat", mert arra szerettem volna utalni vele, hogy én gyerekkoromban enélkül a mandulás keksz nélkül lettek volna elképzelhetetlenek az adventi hetek. Ha szeretnétek egy pofonegyszerűen elkészíthető édességgel kiegészíteni az adventi süteményes tálatokat, tartsatok velem!
Hirdetés

Bárcsak minden ilyen egyszerű lenne, mint ez a karácsonyi finomság! A pasta di mandorla (vagy paste di mandorla) egy isteni finom olasz édesség, amihez megint csak egy kezemen meg tudom számolni a szükséges összetevőket.

Dél-Olaszország, azon belül is Szicília, Calabria és Szardínia édessége. Északon járva találkozhatunk hasonlóval, a Sienából származó ricciarelli egy hasonló mandulás keksz, abba mézet is tesznek, viszont nem tesznek rá kandírozott gyümölcsöket. De vissza az én kedvencemhez!

Így néz ki a ricciarelli

Adventi asztalokra vagy akár édes reggelinek

Ez a belül, omlós puha tésztájú keksz odakerülhet a mézeskalács-figurák mellé az adventi asztalokra. Jólesik tea és kávé mellé is, vagy akár – olasz módra – édes reggelinek.

Két dolgot szeretnék megjegyezni, ami a mostani, modern időkben nem elhanyagolható. Egyrészt a citromhéj: tudom, hogy drágább az ökológiai gazdálkodásból származó, vagyis bio citrom, de ha reszelni kell a citrom héját, kérlek, ezt használjátok! Az egész adag mandulás kekszhez elegendő egyetlen darab citrom. Így az olcsóbb citromhéjon fellelhető vegyszermaradványok nem kerülnek az ételetekbe.

A másik.

Tudom, hogy manapság ez egy nagyon megosztó téma,

de hadd világítsak rá, hogy ez az édesség hagyományosan tej, tejtermék (például vaj, tejszín) és búzaliszt nélkül készül. Szóval ha van valaki a családban, aki ételallergiás vagy ételintoleranciától szenved, akkor ez egy nagyon jó alternatíva lehet neki. Ez egy kompromisszumok nélküli édesség annak, aki glutén- vagy laktózérzékeny. Így a búzaliszttel és vajjal készülő mézeskalács helyett egy nagyon finom ünnepi finomsággal készülhetünk annak, akinek ez számít.

Ha egy paste di mandorle recept bonyolult, az nem is lehet az igazi

Internetes recept annyi van, mint égen a csillag, de kérlek, ne higgyetek a sok összetevőből álló pasta di mandorle recepteknek! Sok helyen írnak bele citromlevet, likőrt, lekvárt, csokoládét vagy a mandulaliszt mellé plusz búzlisztet, de ezek mind teljesen feleslegesek. Ha rám hallgattok, a vaníliás cukor ad finom ízt a tésztának, de bizonyos dél-olasz receptek szerint mandulaaromát kell hozzáadni.

Az alaprecept ennyire egyszerű, viszont amivel egy kis színt vihettek bele – szó szerint –, azok a gyümölcsök. A dél-olasz hagyomány szerint kandírozott gyümölcsökkel dobjuk fel a mandulás kekszet. Rá is lehet sütni őket, és utólag is lehet hozzáadni.

Hozzávalók:
250 g mandulaliszt
200 g porcukor (ha nagyon édesszájú a család, ez lehet kicsivel több!)
2 tojás fehérjéje
1 teáskanál vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

Kandírozott cseresznye vagy meggy (esetleg tört olajos magvak) pedig tetszés szerint!

Elkészítés:

  • Összekeverjük a mandulalisztet a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojásfehérjével.
  • Készüljünk rá, hogy nehéz lesz összedolgozni, ezért vizes kézzel csináljuk: jó alaposan elegyítsük el a hozzávalókat, amíg egy krémes, lágy masszát kapunk!
  • Egy tepsire rakjunk sütőpapírt, és formázzuk ki a masszát.
  • Nekem a képen is látható forma a kedvencem, amit habzsákból tudtok kinyomni, de aki a rusztikusabb formákat szereti, egyszerűen kézzel korongokat, gömbölyűbb kekszeket vagy hasábokat is formázhat.
  • Sütés előtt is tehetünk rá kandírozott gyümölcsöt, vagy tehetjük a kész kekszek mellé is őket.
  • Sütőben 180 fokon kb. 10 percig sütjük.
  • Ha elkészült, szórjuk meg porcukorral!
  • Vigyázat, lehet, hogy szenteste előtt még egy adagot le kell majd sütni!
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram