Hirdetés
Hirdetés

Az első az ebéd, utána megoldunk mindent! – Az Il Baffo új szintre emeli a munkahelyi ebéd fogalmát

SZERZŐ: Király Márton
2022. szeptember 16.
„Törekszünk arra, hogy kicsit megállítsuk ezt a rohanó világot, legalább egy kis időre a nap folyamán.” – Megnyitotta kapuit a miskolci Il Baffo
Hirdetés

Néhány hete megnyitotta kapuit Miskolc „első formabontó étterme.” Az Il Baffo nem csak szokatlan koncepcióval, nyitvatartással, hanem izgalmas helyszínen is várja az idelátogatókat. Az étterem egy modern irodaház épületegyüttesében található. Valóban egy irodai étteremről van szó, azonban nem kell, hogy elfogjon a jeges borzongás a „munkahelyi ebéd”, vagy „üzemi étkezde” szavak hallatán, előhívva sok korábbi, kellemetlen élményt.

Az Il Baffo brand egy trendi, újhullámos megoldást kínál a nappali vendéglátást keresők számára, legyen szó egy gyors reggeliről, egy kényelmes ebédről két megbeszélés között, vagy a hosszú délutáni órákat átvészelni segítő uzsonnáról. Az ajtó természetesen nem csak az irodaház dolgozói előtt áll nyitva, szívesen látnak mindenkit, aki szeretne néhány percre kikapcsolódni a mindennapok rohanásából, és rászánni az időt egy valóban erőt adó étkezésre.

Az új étterem indulásáról a miskolci Avalon Park gasztronómiai igazgatójával, a projekt mögött álló Bajusz Gergellyel beszélgettünk, aki számára az Il Baffo több mint étterem; életérzés.

Fotó: Il Baffo

Hogyan indult Miskolc „első formabontó étterme?

Bajusz Gergely: Az Il Baffo egy olyan történet, ami sikeresnek néz ki rögtön, három hét után is, ugyanis valóban sikerült valami formabontót, újdonságot hoznunk Miskolc életébe. Az eredeti gondolat két évvel ezelőtti, az irodaházak terveivel egyidős. Ez egy olyan környék, amire a nappali élet a jellemző, rengeteg cég, kicsik és nagyok vannak errefelé. Az alapötlet, hogy legyen valamiféle étterem az új irodaházban a kezdetektől megvolt, de az első tervek még tetőteraszról, kávézókról szóltak. Sok gondolkodással, ötleteléssel és csapatmunkával jutottunk el oda, hogy egy éttermet szeretnénk az irodaházban, de olyat, ami nyitott azoknak a számára is, akik nem itt dolgoznak. Az étterem nem csak az irodaházból megközelíthető, külön bejáratunk, parkolónk is van, lehet enni nálunk az utcáról belépve is. Miután a helyszín megvolt, még nagyon sok munka következett, jártuk az országot-világot, ötleteket keresve, nézni, hogy mi az, ami működik, működhet-e nálunk is. Mert ki lehet találni egy brandet tíz perc alatt is, de a jó dolgokhoz idő kell. Az egy évvel ezelőtti gondolataink, elképzeléseink nem azok, amik most, amik végül megvalósultak.

Milyen irányok mentén keresték a saját koncepciót?

Nem elég az, hogy van egy szép étterem, ha nincs mögötte sztori, nem ér semmi. Van egy mondás, „Többet, jobbat, mást, mint más!” Ez az egyik gondolat, ami megfogott, amit azóta képviselünk. Ami nagyon fontos volt még,  a vízió mellé odatett szakértelem is. A csapatkapitányok a miskolci születésű, a 10 évig londoni luxus hotelben vezető chefként dolgozó Gönci Tamás illetve Gecse Péter akik 6 év alatt az Avalon Parkban közel 270 esküvő és egyéb rendezvény profi lebonyolítása után ezt a nemes feladatot kapták és boldogan vállalták.

„Egy tányér kiváló spagetti, ez az én tehetségem”, ezt szoktam mondani.

Ez azt jelenti, hogy nem érthet mindenki mindenhez, az egyes feladatokra az ahhoz legjobban értő, oda leginkább passzoló embereket kell megtalálni és megtartani.

A harmadik, nagyon fontos gondolat pedig, hogy törekszünk arra, hogy kicsit megállítsuk ezt a rohanó világot, legalább egy kis időre a nap folyamán. Olyan helyet akartunk, ami szerethető, ha valaki belép hozzánk, az lazuljon le, lassítson, fogja meg őt a helyszín.

Fotó: Il Baffo

Hogyan érik el ezt a szerethető hangulatot?

Nálunk az a cél, hogy a vendég először egyen, utána pedig már jöhet minden más. Ez az olasz életérzés az, amit mi szeretnénk átadni, ami náluk nagyon régóta működik például a sziesztával. A rohanó világban reggeltől estig benne vagyunk a munkában, nincs megállás, de ezt a naponta harminc percet szerintem meg lehet és meg is kell találni.

Nálunk harminc perc alatt a vendég meg is tud ebédelni, jól érzi magát, ki tud kapcsolódni, fel tud töltődni, új erővel folytatja a napját.

Mit takar a formabontó jelző?

Ez gyakorlatilag egy gyorsétterem. Pontosabban „gyors étterem.” Ahhoz, hogy ez a harminc perc működjön, nálunk az étterem részben önkiszolgáló, részben  à la carte. Fontos kiemelni, hogy az Il Baffo brand nem árban, hanem az ételek minőségében versenyez a többi irodai étteremmel.  A vendég találkozhat római típusú  pizzával, amit három perc alatt készre tudunk sütni, házi tésztákkal, rizottókkal, amit szintén a vendég előtt készítünk el látványkonyha stílusban. De nem csak olasz ételek vannak, hanem egy vegetáriánus vagy vegán fogások is, de aki a magyarosabb főételeket, leveseket keresi, ő sem fog éhesen távozni. A desszertek közül nagyon népszerű a tiramisu, a madártejszelet, a Rákóczi-túrós, de megtalálható nálunk az Il Baffo somlói galuska is. A lényeg az volt, hogy itt ne pincér szaladgáljon húslevessel az asztalok között, hanem legyen kicsit más, kicsit új a koncepció.

Kell is ez az olajozottság, gördülékenység, mert amikor kinyitottunk, rögtön teltházzal indítottunk, sokkal többen fordulnak meg nálunk reggel hattól délután négyig, mint ahány férőhelyes az étterem, háromszáz, háromszázötven embert is kiszolgáltunk ebédidőben.

Fotó: Il Baffo

A nyitvatartás sem egy szokványos étteremé…

Teljesen más, mi azért választottuk a reggel hatot, mert rengetegszer halljuk, hogy milyen jó lenne egy reggelizőhely. Sok olyan vendégünk van, üzletemberek, akik korán kezdik a napot, vagy nyolcra már Budapesten kell lenniük, ők nem tudnának beülni hozzánk, ha nem reggel hatkor nyitnánk, és nem várnánk őket egy all you can eat reggelivel, ugyanúgy, mint egy hotelben. Nyilván erre nincs mindenkinek ideje, ugyanúgy ehet nálunk reggelire egy gyors tükörtojást is. Nagyon jól működik az is, ha valaki idetelefonál hat óra tizenöt perckor, hogy három perc múlva ott vagyok, nagyon sietek, ezt és ezt kérném, ha megoldható.

Délután négykor pedig bezárunk, mert a környék tényleg úgy működik, mint Los Angeles Downtown, vége a munkaidőnek, mindenki hazamegy, megáll az élet.

Lenne igényük a vendégeknek itt vacsorázni?

Igény lenne, sőt a kiszállításra, rendezvényeken való megjelenésre is, de nem akartunk mindent egyszerre elindítani. Ha majd úgy látjuk, hogy az Il Baffo brand lelke, az étterem működik, akkor esetleg belevághatunk valami újdonságba is.

Fotó: Il Baffo

Mit szólnak a vendégek a szokatlan nyitvatartáshoz, koncepcióhoz?

Nagyon-nagyon jól fogadták. Ehhez tényleg az kellett, hogy rengeteg éttermet néztünk meg, kerestük, mi működik, mi a jó, nekünk is valami ilyen formát kell majd csinálnunk. A koncepció nagyon készen volt a megnyitásra. Minden azt szolgálja, hogy a vendég minél hamarabb megkapja az ételt, és minél több időt tudjon az étkezéssel majd a pihenéssel tölteni. Nem fér bele, hogy valaki a fizetésnél percekig várakozzon, vagy hosszú ideig sorban kelljen állnia.

Mik a tervek a jövőre nézve?

Hamarosan elkészül a fedett teraszunk, ahol egyfajta télikertet tervezünk kialakítani, tervben van, ahogy mondtam, a kiszállítás is. Most pedig majd indul számunkra az igazi pörgés, vége a nyárnak, jön a nagy munka. De így öröm dolgozni, hiszen azt halljuk mindenhonnan, hogy jó, amit csinálunk. Érkezett is már néhány megkeresés Budapestről és más nagyvárosokból is, sokak szerettek volna valami hasonlót csinálni, eljöttek hozzánk, látták, hogy működik, mi ennek nagyon örülünk.  Még csak három hét telt el, ha egy év nyitvatartás után érkezne egy ilyen megkeresés, más lenne a helyzet, de így is jól esik hallani ezeket, elgondolkodtató, a koncepció működik.

Tovább olvasok

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram