Hirdetés

Az elrontott desszert, ami az édesszájúak kedvencévé vált | A császármorzsa története

2024. június 17.
A smarni az az édesség, amiből általában egy morzsa sem szokott maradni. Na de mi köze van a népszerű, osztrák eredetű desszertnek a császárhoz? Utánajártunk a történetének, a Spago Budapest pedig megosztotta velünk, hogy milyen a császármorzsa, amikor Wolfgang Puck készíti.
Hirdetés


A bécsi konyha büszkeségének – megannyi francia vagy éppen magyar süteményhez hasonlóan – több eredettörténete is van. Valószínűleg senkinek sem okozunk vele meglepetést azzal a ténnyel, hogy ezek mindegyike a császárhoz, egészen pontosan Ferenc Józsefhez kapcsolódik. 

A császár új kedvence 

Az első történet szerint a császármorzsa nem is magához az uralkodóhoz kötődik elsősorban, hanem a magyarok kedvenc uralkodónőjéhez, Sissihez. A császárné ugyanis nagyon ügyelt az alakjára, folyamatosan diétázott, sokat sportolt és szoros fűzőket viselt, viszont időnként neki is megjött a kedve az édességekhez. Szeretett volna valamilyen könnyed desszertet fogyasztani, ezért a császári udvar szakácsai a palacsintatésztára hajazó fogással lepték meg. Az ő tetszését sajnos cseppet sem nyerte el a „morzsa”, így azt átadta Ferenc Józsefnek, aki azonban le volt nyűgözve az új édességtől, így gyorsan be is került a szakácsok receptgyűjteményébe.  

Egy másik monda szerint a császár hatalmas rajongója volt a palacsintának, azonban mivel felesége mellett ő is diétára volt fogva, ezért éjszaka, titokban szeretett volna kedvenc édességéből fogyasztani – ráadásul úgy, hogy ő maga próbálta meg elkészíteni. Sejthető, hogy az uralkodó korábban nem túl sokszor fogott a kezében fakanalat és állt a tűzhely mellé, így a sütési kísérlet kudarcba fulladt. A tésztát csak darabokban tudta kiszedni a serpenyőből, viszont az eredménnyel így is nagyon elégedett volt, hiszen a morzsaállagú desszertet nagyon ízletesnek találta. 

Hirdetés

Az előző kettő mellett egy olyan történet is kering, mely szerint egy fogadós a Kratzet nevű, eredetileg sós ételt készített el vajas-édes verzióban, ami olyannyira elnyerte a császár tetszését, hogy útjai során mindig ezt rendelte, amikor ezen a helyen szálltak meg. Sőt, egy alkalommal a szakácsát is magával vitte, hogy megtanulhassa az azóta már Kaiserschmarrn névre keresztelt étel receptjét – így később a palotában is elkészíthette számára. 

Császármorzsa, ahogyan Wolfgang Puck készíti 

„A Kaiserschmarrn vagyis császármorzsa természetesen a budapesti Spagoban is étlapra került, már nyitás óta szerepel a kínálatban. Wolfgang Puck osztrák származású, az eredeti receptet még édesanyjától tanulta, a desszertnek pedig gyermekkora óta nagy rajongója. A vendégeink is hasonlóan vannak ezzel, előszeretettel választják a habkönnyű tésztából készülő, mazsolával és gyümölcsszósszal tálalt édességünket. Utóbbi esetében mindig igyekszünk a szezonalitáshoz igazodni és a legfrissebb, helyi alapanyagokat használni, jelenleg eperből készítjük, de ősszel például szilvából” – tudtuk meg a részleteket a Matild Palace-ban található Spago Budapesttől. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram