Barna Ádám gyors és jelentős döntést hozott 2020-ban: közel hét év után váltott, és Budapestet hátrahagyva egy új város újonnan nyíló éttermét választotta. A nívós St. Andrea konyhájától elbúcsúzva egy esztergomi butikhotel étterme séfjeként kötelezte el magát. Ma már tudvalevő, hogy Ádám jó érzékkel váltott, de akkor kívülről csak a rizikós lépés látszott, a közönségsikert senki sem borítékolhatja előre. Topséfek sora döntött hasonlóan a vendéglátást megrengető 2020-as évben, gondoljunk csak a két Michelin-csillagos Onyxból Mészáros Ádámra, aki azóta kevéssé van jelen a köztudatban. Hasonló döntést hozott Veres István, a Michelin-csillagos Babel séfje, akiről nem lehet tudni, hogy a Bocuse d'Or-versenyzés után hol folytatja tovább.
Barna Ádám ajtaján egy remek lehetőség kopogtatott, és nem is egy ismeretlentől. Varga Sándort jó ideje ismerte már, a programozó-matematikus mindene a gasztrónomia és az utazás, nem mellesleg jó ideje nagy kedvelője volt Ádám konyhájának is. További kapocs, hogy mindketten Békés megyeiek, így a barátságból munkakapcsolat, sőt közös vállalkozás fejlődött, pályája során először ugyanis nem "csak" séf, hanem társtulajdonos is Barna Ádám.
A Bistro42 így köszöntötte tavaly novemberben új (egyben első) konyhafőnökét: „Séfünk, Barna Ádám (a Dining Guide Év Séfe 2018-ban) a budapesti nyüzsgést hagyta hátra azért, hogy itt, Esztergomban, az általa képviselt filozófiával izgalmas, vibráló ízeket, üde színeket és új élményeket vigyen a vidéki gasztronómiába és a mindennapokba."

"Egy dolgot tudtam, húsleves, lecsó, töltött káposzta és túrós palacsinta biztosan lesz"
Éppen a felsorolt ételeknek azonban várattak magukra, a Bistr42 nyitása ugyanis pont beletalált az étterembezárások második szakaszába. Így hát a topséf, Barna Ádám a komfortzónáján kívül találta magát az új helyen. Gyönyörű tálalások helyett elviteles ételekkel debütált Esztergomban, de a szemfülesek rögtön láthatták, hogy ez a street food nem az a (megszokott) street food: véreshurkás buktával, parázson sült porchettás szendviccsel, baóval és hamburgerrel alkalmazkodtak a helyzethez.
Csupa fiatalból álló csapata alig várta, hogy eldördüljön a startpisztoly, ami végül csak 2021 április végén történhetett meg. Az étterem pillanatok alatt felírta magát a térképre, Barna Ádám pedig meghatottan meséli: nem gondolta volna, hogy ennyi régi vendége fogja felkeresni a még ismeretlen éttermet, hogy újra nála ehessen.

Ismerősként köszöntenek olyan vendégek is, akikről soha nem gondoltam volna, hogy felkeresnek az ország másik részén is
Fine dining kifinomultsággal – bisztrós adagokkal
A Dining Guide-kalauzban 100-ból 89 ponttal az országos top10-ben indított, a Stand25 Bisztró és az Anyukám Mondta éttermek között:
„Az első alkalom a Dining Guide 20 éves történetében, hogy a hazai éttermek előkelő TOP10+2 ligájában két vidéki éttermet is felsorolhatunk. (...) Barna Ádám a magyar gasztronómia elmúlt éveinek egyik lényeges felfedezettje: érthető, finom, progresszív jegyeket felmutató konyhája népszerű a gourmet éttermi stílust kedvelők körében. A kínálat az újkori magyar gasztronómia alapjaira épül, de azokat kortárs módon, a séf szemléletében mutatják be." (Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 2021)

Barna Ádám szerzői konyhájában bízhatjuk a séf vezetésére is magunkat az ebéd- és vacsoraidőben egyaránt elérhető degusztációs menüvel, de ha mi válogatnánk, az à la carte kínálatból is kiválaszthatunk.
A Bistro42 honlapja és Facebook-oldala
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.