Hirdetés
Hirdetés

Az éhség elleni fa: Százmilliók élelmezését lehetne megoldani a hamis banánnal

SZERZŐ: DiningGuide
2022. január 31.
A Sokszínű Vidék online magazin BBC-re hivatkozó cikkében figyeltünk fel a hamis banán témájára. A BBC írása nem kevesebbet helyez kilátásba, minthogy egy afrikai növényfajta, a hamis banán termesztésével és széles körű fogyasztásával tehet sokat az emberiség az éhezés és a klímaváltozás ellen. A tézis fantasztikusan hangzik, hiszen két világméretű problémára jelenthetne megoldást Afrikában ez az egyelőre Etiópiában termesztett növény.
Hirdetés

Etióp banán, abesszin banán (Abesszínia Etiópia régi elnevezése), angolul enset, pseudo-banana – avagy a hamis banán. Bár biológiai szempontból valóban rokona a banánnak, az élelmezésben valójában a növény magas keményítőtartalmú gyökerét és szárát dolgozzák fel emberi fogyasztásra. Etiópiában alapélelmiszernek számít, elsősorban kenyeret sütnek belőle, illetve kásák alapanyaga, de a kelet-afrikai országon kívül gyakorlatilag ismeretlen növénynek számít.

Ensete Ventricosum, Walter Hood Fitch ábrázolása az 1861-es Curtis's Botanical Magazinban / Forrás: Wikipedia.org

Agrárszakértők szerint a növény rendkívül alkalmazkodó és jól hasznosítható, ugyanis az év bármely szakában ültethető és aratható, ezért is terjedt el róla az elnevezés: az éhség elleni fa.

Egyre nagyobb az érdeklődés az olyan laktató növényi források iránt, amelyekkel nagy volumenben lehetne szolgálni a világ élelmezését. Épp a napokban írtunk arról, hogy a legfőbb szénhidrátforrást jelentő gabonafélékből Magyarországon is valójában rendkívül egysíkúan táplálkozunk. „A gabonaféléket bármely más haszonnövénynél nagyobb mennyiségben termesztik világszerte. E szénhidrátban gazdag táplálékok alapélelmiszernek számítanak, bár a fejlett országokban fogyasztásuk mérsékeltebb és változatosabb. Sokan csak a legalapvetőbb gabonaféléket ismerik: a rizst, a kukoricát és a búzát, pedig például a gersli esetében sem egy ritkaságszámba menő növényről van szó" – hangzott el a Rosenstein Vendéglő alapítójával, Rosenstein Tibor megszólaltatásával írt anyagunkban.

Trópusi égövön kiválóan termeszthető, további afrikai országokban is élhetnének a növény adta lehetőségekkel, de Dél-Amerikában is termesztették már sikeresen.

Források: 1, 2, 3

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram