Hirdetés
Hirdetés

Az aztékok kincse, a mi édességünk

SZERZŐ: Égető Eszter
2016. szeptember 20.
Információmorzsák a kakaóról – hiszen attól, hogy néha nem tudunk ellenállni egy-egy tábla csokinak, még nem feltétlen tudjuk, ki az a Tollaskígyó, és mi köze van a csokoládéhoz. Antioxidáns A kakaónak van a legnagyobb ORAC-értéke, azaz a legmagasabb antioxidáns-tartalma. Rengeteg jótékony hatása miatt nyugodtan tekinthetjük szuperélelmiszernek: lassítja a sejtek öregedését, a daganatmegelőző hatása van és […]
Hirdetés

Információmorzsák a kakaóról – hiszen attól, hogy néha nem tudunk ellenállni egy-egy tábla csokinak, még nem feltétlen tudjuk, ki az a Tollaskígyó, és mi köze van a csokoládéhoz.
Antioxidáns A kakaónak van a legnagyobb ORAC-értéke, azaz a legmagasabb antioxidáns-tartalma. Rengeteg jótékony hatása miatt nyugodtan tekinthetjük szuperélelmiszernek: lassítja a sejtek öregedését, a daganatmegelőző hatása van és az Alzheimer-kór kialakulását is nehezíti.
Árnyék. Az első kakaófák más fák árnyékában nőttek. A termelés megindulásával kakaóültetvények alakultak, de még mindig az egyéb fák árnyékában nevelődő növények a legértékesebbek, és nem csak környezetvédelmi szempontból. A legigényesebb csokoládékészítők szerint ezeknek a legjobb az íze.
Csokoládékirály. II. Montezumát, az aztékok kilencedik uralkodóját Csokoládékirálynak is hívták. Ő volt a földgolyó egyik leggazdagabb embere, és a raktáraiban közel egymilliárd darab kakaószemet tartott. A legenda szerint Cortezt, akit istennek hitt, csokoládélakomával fogadta.
Egyenlítő. A kakaófák az Egyenlítő közelében nőnek, mégpedig majdnem mindegyik az Egyenlítőtől számítva 20 fokos szélességi körön belül, 75 százalékuk pedig 8 fokon belül.
Életkor. A kakaófák akár 200 évig is elélhetnek, de csak 25 évig adnak minőségi termést.
Függőség. A kakaó a benne található alkaloidoknak – a teobrominnak és kisebb részben a koffeinnek – köszönhetően függőséget is kialakíthat. Ezek adják egyébként a kakaóbab kesernyés ízét.
Indonézia. Elefántcsontpart és Ghána után a világ harmadik legnagyobb kakaótermelő országa, de a termelők nagy része soha életében nem kóstolt csokoládét: a magokat általában még az erjesztés előtt kiviszik az országból.
Kakaóchipsz. Az erjesztett és szárított kakaódarabokat nyersen vagy pirítva lehet fogyasztani. Snackként rágcsálhatjuk őket vagy ínyenc konyhai és cukrászati hozzávalóként használhatjuk, de vigyázat, nem édesek!
Név. A csokoládé elnevezés az aztékoktól származik: ők hívták xocoatl-nak azt a habos, keserű, kakaó alapú italt, amihez erőspaprikát és más fűszereket kevertek.
Rabszolgasors. Az International Labor Right Forum szerint az afrikai kakaóültetvényeken több, mint 200 ezer öt és tizenöt év közötti gyerek dolgozik egészségre ártalmas körülmények között. The dark side of chocolate annak a dokumentumfilmnek a címe, amelyik feltárta a kakaótermeléshez kapcsolódó gyerekkereskedelmet és rabszolgamunkát.
Színváltozás. A kakaóbab hosszúkás, zöldessárga hüvelyei közvetlenül a fáról nőnek, és az érés során barnulnak meg.
Theobroma. Az örökzöld kakaófa tudományos neve. A név a görög 'theos' – isten – és 'broma' – étel szó összetétele: istenek eledele.
Tollaskígyó. Az aztékok egyik legfontosabb istensége. A legenda szerint ő adta a kakaót a majáknak. De csak miután a kukoricából megteremtették az embert.
Változatok. A kakaónak három fő változata van: a Criollo, a legértékesebb, illatos és finom; a Forastero, a legjobban elterjedt, ez valamivel keserűbb; és a Trinitario, az előző kettő hibridje, enyhén gyümölcsös aromájú.
Zumàrraga. A kakaónak sokáig semmi köze nem volt az édességekhez: keserű ital volt. 1590-ben történt, öt évvel azután, hogy az első kakaószállítmányok megérkeztek Európába, hogy Francisco Juan de Zumàrraga püspök cukrot tett az italába.
 
 
 
 
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram