Hirdetés
Hirdetés

Az asztalnál sok minden zajlik: A csipegetés, avagy a sobremesa kultúrája

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2020. január 22.
Van, hogy jó belefeledkezni a közös étkezésbe azokkal, akikkel szeretünk időt tölteni. Ráérős, otthoni ebédek és vacsorák alkalmával, amik eseményszámba mennek, és észre sem vesszük, hogy odaragadtunk az étkezőasztalhoz, órák óta beszélgetve.
Hirdetés

Vagy étteremben, ahol ilyen alkalmakkor elröppen az idő. Étteremben a hely hangulata, a jó étel, a kellemes alapérzések díszletként és kellékként teremtik meg a közeget, hogy akikkel egyébként is jól érezzük magunkat, még kellemesebben és oldottabban kapcsolódjunk. Ilyennek kellene lennie egy baráti vagy családi vacsorának, bárhol is költjük el.

Ennek némi határt szab, hogy a pörgős éttermek és bisztrók számára minden perc veszteség, amit a desszert és a kávé után az asztalunknál töltünk. Amikor az étteremben kérés nélkül kihozzák a számlánkat, vagy a desszert után feltűnően figyelmes lesz a felszolgáló, és öt percen belül kétszer is megkérdezi, hozhat-e még valamit, akkor tudjuk, hogy illene távozni. Érthető ez is, főleg, ha már várnak az asztalunkra az újabb vendégek.

Ha valaha elgondolkodtunk már a fentiekből adódó ellentmondáson, érdemes megtanulnunk egy spanyol kifejezést. 

Sobremesa: az asztal fölött

Ennyit jelent. De az abroszt is így nevezik. De leginkább egy mindenki által ismert spanyol hagyomány neve. Az az idő, amit a desszert és a kávé után az asztaltársaság együtt tölt, és az a hangulat, ami ezt jellemzi. Nem kellenek hozzá független művészfilmes eszközök, hogy magunk elé tudjuk képzelni. Annyira része a helyi éttermi kultúrának, hogy Spanyolországban nem is jellemző a vendéget siettetni, nem teszik le elénk a számált tartalmazó kis tokot, és nem szokás jelezni, hogy a további marasztalást ne vegyük komolyan. A kávé utén még jöhet komótosan egy likőr, vagy semmi, mert csak maradunk még és beszélgetünk jólesően egy kicsit. Mivel az ebéd utáni sziesztára nincs mindig idő – és főleg lehetőség - a sobremesa kellemes átmenetet jelent.

Ehhez a szokáshoz még a legnagyobb hozadék elvén működő tévécsatornák is igazodnak. Spanyolországban meglepő (vagy inkább logikus) módon a kiemelt műsorok délután három körül kezdődnek, és nagyjából egy órán át tartanak. 

Hirdetés

Nem csak az Ibériai-félszigeten, hanem a spanyol nyelvű és kultúrájú országokban, így Mexikóban is hódít a sobremesa. Időt hagy magunkra, a barátainkra, energiát ad a nap második feléhez. Hasonló a slow étkezéshez, lényegük ugyanaz. A világ nem efelé halad, de talán pont emiatt a sobremesa egyre népszerűbb.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram