Artizán
Az Artizán az elmúlt években fontos ponttá vált a gasztronómiai közéletben. Nemrég nyitott a második, óbudai helyszínük is, ahol újfajta izgalommal fúrhatják bele az ujjperceiket a liszteszsákok - számukra már jól ismert - selymes mélyébe. Kedvencünk a Brie sajt, lilahagyma chutney, paradicsom, rukkola, vaj szendvicsük.
Az Artizán három aranyszabálya szendvicskészítéshez:
- A kiváló minőségű a kenyér az alapja mindennek: ez lehet egy klasszikus kovászos kenyér, de ha ropogósabb összeállításra vágynánk, akkor akár bagett is. A melegszendvicseknél ez ugyanolyan fontos szempont, itt is használjuk a kedvenceinket.
- Ne spórolj a töltelékkel! Egy-két szelet sonka egyszerűen nem elég. Gazdagon pakold tele a szendvicsed, halmozd az ízeket, különféle sajtokkal és sonkákkal. Figyelj az arányokra és a savasságra is!
- Legyél változatos, hiszen a szendvicsek is lehetnek izgalmasak! Ezt a legjobban a szezonális zöldségekkel lehet megoldani, akár friss, akár sült vagy grillezett formában. A szendvicsekhez nyugodtan használhatsz olajban eltett, marinált vagy aszalt összetevőket is!
Arán
Az Arán csapata a Wesselényi utca ékeként dublini tapasztalataikból táplálkozva, változatos kínálattal gyönyörködteti a helyi és a külföldi vásárlókat egyaránt. Ők is bővültek nemrég, így már a Móricz Zsigmond körtéren is találkozhatunk miso-szezám kenyereikkel, cruffinjaikkal, és változatos vegán szendvicseikkel!
Az Arán három aranyszabálya szendvicskészítéshez:
- Mindig hagyjuk dominálni a pékárut vagy kenyeret.
- Használjunk friss és egyszerű alapanyagokat, kiváló minőségben. Próbálkozhatunk házi krémek, szószok készítésével is, amit akár többféle szendvicsben is felhasználhatunk.
- Időnként iktassunk be húsmentes vagy vegán opciót is! Ez egy jó lehetőség arra is, hogy egészségesebben táplálkozzunk, és rengeteg új ízt is felfedezhetünk.
VAJ
A fiatalos VAJ tavaly érkezett meg a József körútra, hiánypótló reggelizőként és pékségként. Óriási, profi beltere rengeteg - természetesen vajban gazdag - sós és édes péksüteménynek ad otthont, és a delipolcaik sem üresek. Különféle termelői különlegességeket, olívaolajat, tejtermékeket is beszerezhetünk tőlük, ami remek kezdetet lehet a szendvicsek készítéséhez.
Az VAJ három aranyszabálya szendvicskészítéshez:
- Egyszerre gondolkodjunk magasabb minőségben és nagyobb mennyiségben is! A mi húsz százalékos szabályunk az, hogy ennyivel magasabb árfekvésű és ennyivel több finomságot halmozunk a szendvicsekbe.
- A szendvics alapja - tehát bármilyen jó minőségű leveles tésztás péksütemény, kovászos kifli vagy rozskenyér - legyen koherens a töltelék állagával! Nem mindegy, mibe kerül egy főtt füstölt prágai sonka, egy olasz vastag szalámi, vagy egy klasszikus magyar kolbász. Kísérletezzünk, figyeljük meg, mihez mi passzol leginkább.
- Ne vegyünk előre szeletelt termékeket - sajtokat, sonkákat - mert sokkal kisebb a választék. Menjünk utána az ízeknek, rendeljünk nagyobb adagokat egészben és szeleteljük fel mi magunk! Ugyanezen a logikán haladva egy pesto elkészítése sem bonyolult, csak a megfelelő eszközök kellenek hozzá.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.