A rock'n'roll orosz medve, a MoszkvaTéЯ címerállata bekéredzkedik az otthonokba, a sajnálatos módon bezárt Hold Utcai Piacon működött bisztró ugyanis nem tűnt el a főváros éttermi felhozatalából. Átmenetileg összebútorozott az Arany Kaviár konyhájával, és a Budai Várnegyed-beli Ostrom utcában zajlik a főzés. A két étterem csapatai tehát összevont erőkkel vonulnak hadba a téli hideg és karanténkomorság ellen: sokfelvonásos újévi menüjük pedig görögkeleti felekezeti hovatartozás nélkül is egy kis ünnepet csempész a továbbra is otthonragadós napokra.
Az utazási irodák kínálatában nem véletlenül kedvelt programelem a január közepére eső orosz szilveszter, és jó ürügy is persze a nyugati utazóknak az év végi ünnepek kitolására. (Utazgatós időkben) az igazi havas tél élménye is vonzó olyan lenyűgöző nagyvárosokban, mint Szentpétervár vagy Moszkva, ahol ma délután például mínusz 14 fokos a hőmérséklet, és hó fedi a várost. Ha idén nem is egy egésznapos Ermitázs-látogatást vagy fagyos andalgást az Arbaton zárhatunk egy szilveszteri nagymenüvel, maga az orosz életérzés látogathat el az otthonunkba, ugyanis egészen hónap végéig kínálják a képeken is látható lakomát.
A MoszkvaTéЯ ételeit tálalva tudatosult bennünk, mennyire felértékelődhet a nemzeti konyhák szerepe mostanában. Ha ételrendelésről van szó, nagyjából ugyanazokat a köröket futja mindenki. A legtöbbet házhoz rendelt ételek a jóval nagyobb közkedveltségnek örvendő mediterrán kedvencek közül kerülnek ki, egy tavalyi felmérés szerint itthon letaszíthatatlan a trónról a pizza (magyaros és a Hawaii!), a gyros, a rántott sajt és a palacsinta. Kifejezetten üdítő élmény volt egy ritkábban előkerülő ízvilág ételsorát kóstolni, az elmúlt hónapban unásig evett hagyományos magyar karácsonyi ételek után különösen jólestek a savakkal gazdagon bánó orosz előételek és persze a szoljanka leves.
A menő éttermek fermentálnak – az orosz konyha savanyított-pácolt fogásai örök darabok
Ha nem is így gondolunk rá, valójában nagyon sok a közös pont a magyar és az orosz konyha ízei között. Igazán ismerős a bőkezű tejfölhasználat, a tartalmas levesek, a savanyított zöldségek hangsúlyos jelenléte az ételekben, a sertéshús kedvelése és még a fentebb említett magyar kedvenc, a vékony tésztájú palacsinta is visszaköszön, habár sós formában.
A kisebb-nagyobb megvilágosodásokat nagyban segítheti a MoszkvaTéЯ menüjéhez járó Russian Standard vodka, amely nagyon is lényeges szereplője az orosz szilveszteri lakomázásoknak. Élénkíti az ízlelést, és az ételek savassága is új értelmet nyer, ha az apró kortyonkénti vodka kíséri a fogásokat. A kezdő orosz újévezőket akár zavarba is ejtheti a sokszínű menüsor: mi után mi következik?
A nagy kérdésre a válasz olyan demokratikus, amilyen a nagy orosz birodalom sosem volt.
Teljes szabadsággal lehet szedni a tálakból (lustábbaknak a dobozokból). Az utóbbi években nagy divat lett az éttermi világban a food sharing koncepció. Lám, az egyszerre feltálalt kisebb porciók, a kóstolgatás és sokszínűség öröme nem csak a spanyol és mexikói, kínai és közel-keleti konyhák sajátja, íme az orosz módi. Összességében megmutatkozik persze a tajga és a tundra fanyarabb, direktebb ízvilága. Ez nem egy spanyol tapas-est, amikor is egy egyszerű sült padron vagy frissen sült rák alkot egy fogást: mélyebb, savanykásabb, pácolt-marinált, összetettebb ételek jellemzik az orosz óévbúcsúztató menüsort.
A stílusos indítás azonban az osztriga, amely nem a komfortételekre specializálódott MoszkvaTéЯ sajátja, a fine dining menüsorokat megidéző kis luxusüdvözlet az Arany Kaviártól.
A szoljanka például közismert másnapos leves, ahogyan velősen meg is fogalmazták a MoszkvaTéЯ oldalán: „tartalmas, búfelejtő, kijózanító". Éppen a szoljanka talán a leghétköznapibb tétel a menüsorban, egy igazi „mindentbele" leves. Szinte minden kanálba jut egy újabb összetevő, kolbász, sertéshúskocka, káposzta, fehér- és sárgarépa, kétféle olívabogyó – unalmasnak semmiképp nem mondható, a tejfölös bekeveréssel nyeri el az értelmét igazán.
A vacsora kiemelkedő pontja volt a tormás hússalatával kínált kocsonya. A kisebb, kóstolgatós adagok közül ebből kérvényeztünk volna több napra elegendő adagot, és dicsértük erősen Kanász László séf keze munkáját. Jó szívvel kínálható a masszív és ragacsos kocsonyákat nem kedvelők számára is: a hihetetlenül lágy, könnyeden citrusos „húsleveszselé" mellett tálalt, lágy és csupaíz hússalátát pedig szívesen állandósítanánk a háztartásunkban.
A húsos pelmenyi (az orosz ravioli) és a húsos piráski ismerős lehet a MoszkvaTéЯ étlapjáról, és ide kívánkozik a megjegyzés, hogy akármilyen helyen helyen nem tanácsos ezeket a darált húsos tésztákat kérni, könnyű rossz minőségű, porcos hústöltelékbe beleszaladni. Egészen krémes, puha a húsos belső, élmény volt mindkettő.
Bár a falatozgatás jegyében zajlik a szilveszteri evészet az oroszoknál, tartogat a menü egy főételt is. A marhafartőből készült zsarkoje pecsenyeleve egészen kiváló, a fogás felépítése egyszerű és ízgazdag, részint a magyar brassóira emlékeztető.
A Medavik desszert néven futó mézes krémes sütemény, akárcsak a köszöntő osztriga, szintén úgy tűnik, hogy az Arany Kaviár konyhájának üdvözlete. Már látványra is egy sok komponensből álló, harmonikusan felépített fine dining tányérdesszert érkezik a dobozban, elnyújtva fogyasztjuk apróbbnál is apróbb falatokban, hiszen olyan intenzíven édes és ízletes, hogy sajnáljuk, hogy vége. Ahogyan a karácsonyi és szilveszteri ünnepeknek is.
A MoszkvaTéЯ Bisztró 10 fogásos orosz szilveszteri menüje (+ a Russian Standard vodka) egészen január végéig itt elérhető.
Olvassa el az Arany Kaviárban tett látogatásunkról írt őszi beszámolónkat is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.