Az Amalfi-part legjobban őrzött titka - Az Il San Pietro di Positano története

SZERZŐ: Király Márton
2023. január 29.
Cinque felismerte, hogy az Amalfi-part óriási turisztikai robbanás előtt áll, és valami igazán exkluzívval akarta fogadni az érkező vendégeket.
Hirdetés

Positano tengerparti városában, egy sziklán, tökéletes kilátással a tengerre és illatos virágerdővel körülvéve található egy szálloda. Ez az Il San Pietro di Positano, egy 56 szobás szálláshely, amely közvetlenül a Positano-öböl felett fekszik. Úgy tervezték, hogy a világ többi része elől rejtve maradjon, az illatos növényzet és a citrusfák között, széles ablakokkal és teraszokkal, amelyek a falura és a tengerre néznek.

Történet

A San Pietro di Positano szállodát Carlo "Carlino" Cinque  tervezte és építette. Élete álmát valósította meg ezzel a szálláshellyel, valami igazán különlegeset teremtett a Tirrén-tenger partján.

Cinque nem volt kezdő a szállodaipar világában. A hatvanas években, mikor az Amalfi-part mára világméretűvé vált népszerűsége még csak csíráiban létezett, a meseszép kisvárosban Carlino már a turizmus jövőjébe fektetett.

Vásárolt egy házat Positanóban, átalakította, majd a szállodává alakított épületnek a Miramare nevet adta, és megnyitotta kapuit az egyre nagyobb számban érkező vendégek előtt.

A Miramare fokozatosan épült és szépült, és végül az Amalfi-part egyik legnépszerűbb szállodája lett. Cinque pedig, miután a hotel mindennapi igazgatásának feladatait szakértő kezekre - a családjára - bízta, nekilátott, hogy idejét kellemesebb elfoglaltságokkal töltse. Bejárta a környéket, rejtett öblöket, gyönyörű hegyfokokat, titkos partszakaszokat fedezett fel. Kis csónakjával gyakran evezett le a környéken csak La Punta – a pont – néven ismert, tengerből kimeredő szirtfokhoz, melynek tövében gyakran merítette a vízbe homárcsapdáit. Egyre többet járt a szirtfok tövébe, a saját, elkülönített partszakasszal rendelkező hegyfok, melynek tetején zöldellő növények között egy aprócska, fehér falú kápolna állt, megragadta a képzeletét.

Fotó: facebook.com/ Il San Pietro di Positano

Elhatározta, hogy megszerzi magának a földbirtokot, itt tervezte megvalósítani nagyszabású terveit. A különleges szállodának, amelyet elképzelt, keresve sem találhatott volna jobb helyet a La Punta meredélyénél. A helyzet úgy hozta, hogy hamar lehetősége nyílt, hogy nekikezdjen álmai megvalósításának, a kérdéses földdarab ugyanis sógora tulajdonában volt. Tőle vásárolta meg 1962-ben a területet, melyet a telekkönyv így írt le: „sziklás meredély, rajta apró, 17. század kápolnával.”

Cinque terve az volt, hogy olyan szállodát hoz létre a sziklán, mely a lehető legkevésbé zavarja meg a természetes környezetet, beleolvad a tájba, rejtve marad az avatatlan szemek előtt és a lehető leggyönyörűbb kilátást kínálja a tengerre, és Positano házaira. Positano ekkor még csak közepes halásztelepülés volt, de ahogyan a Miramare példája is mutatta, egyre több világjáró fedezte fel magának az Amalfi-part szépségeit.

Fotó: facebook.com/ Il San Pietro di Positano

Az idegen nézelődők persze nem voltak ismeretlenek a helyiek számára. A vidék kedvelt célpontja volt a világjáró közönségnek, már a 18. században megjelentek errefelé az éppen Grand Tour-on részt vevő nemesi származású utazók, akik Pompejii megtekintése után a Tirrén-tenger híresen szépséges partvidékét is meg kívánták tekinteni. A technológia fejlődése az évszázadok során egyre könnyebbé tette az utazást, a hatvanas évekre pedig a jet-setting életformát követő, a világot látni kívánó tehetős emberek előtt kevés titkos paradicsom maradhatott rejtve. Cinque felismerte, hogy az Amalfi-part óriási turisztikai robbanás előtt áll, és valami igazán exkluzívval akarta fogadni az érkező vendégeket.

A sziklafal

Vállalkozását, hogy luxusszállodát építsen a szirtfokra, természetesen lehetetlen őrültségnek gondolta minden kortársa. Carlino azonban rájuk cáfolt.  Pontosan tudta, hogy álmai megvalósítását nem bízhatja akárkire. Nem is bízta. ő vállalta az építész, az építőmérnök, az építésvezető és a belsőépítész szerepét.

Fotó: facebook.com/ Il San Pietro di Positano

A hotel megépítése nem volt könnyű feladat. Ahhoz, hogy az útról elérhető részeket összekösse a szobáknak és kilátóterasznak otthont adó szállodaegységgel, alagutat kellett vájnia a tömör sziklába. Száz méternél is hosszabb alagutat kellett készíteni, hogy a majdani vendégeket szállító lift akadálytalanul és feltűnésmentesen működhessen, mélyen a szirtfal belsejébe ágyazva. Nyolc évig tartott a sziklafal átvágása.

Megnyitó

A szálloda 1970. június 29-én, Péter napon nyílt meg a nagyközönség előtt. 33 szobával. Az évek során bővült és szépült, de egyedi hangulatát továbbra is őrzi. Bár a szálloda az ultraluxus-kategóriába sorolható, és filmsztárok és királyi családok látogatják, alapvetően megmaradt igazi családi vállalkozásnak. (Csak néhány név a San Pietro híres vendégeinek listájáról : George Clooney, Peter O’Toole, Liza Minelli, Dustin Hoffmann, Gregory Peck, Julia Roberts, Laurence Olivier.)

Fotó: facebook.com/ Il San Pietro di Positano

A légkör meleg és barátságos, és távolról sem rideg, vagy éppen sznob. A Cinque család leszármazottai Carlino halála után is megőrizték a helyet annak, aminek az alapító elképzelte; csendes menedék, gondtalan nyugalom, virágok között, a kék tenger felett.

A szobák

A hálószobák és lakosztályok virágokkal díszített teraszaikkal, mint a fecskefészkek, sorban helyezkednek el a szikla oldalán; mindegyikhez saját privát külső tér tartozik. Minden szobából rendkívüli kilátás nyílik a tengerre, van olyan szoba ami Positanóra, van olyan lakosztály mely Praianóra néz.

Fotó: facebook.com/ Il San Pietro di Positano

Az összes szobát Fausta Gaetani belsőépítész alakította át az elmúlt években. Elegáns, friss, hangulatot árasztanak a kézzel festett kerámiacsempék, a napsütötte, mediterrán színekben pompázó szövetek, a régiségek és a stílusos részletek, amelyeket a vakítóan fehér festés ellensúlyoz. A szobákban olyan kényeztető extrákra bukkanhat a vendég, mint a szekrényekben elhelyezett kasmírtakarók, vagy a különleges habfürdőkkel és aromaterápiás fürdősókkal felszerelt fürdőszoba.

Fotó: facebook.com/ Il San Pietro di Positano

A programok

Vannak olyan szálláshelyek, ahová nem azért utazik el valaki, hogy ott feltétlenül csináljon valamit. Az ide érkező vendégek sem azért érkeznek, hogy különböző túrákon, városnézéseken, piknikeken vegyenek részt, élvezik a csendes békét, a kényelmes magányt.

Fotó: facebook.com/ Il San Pietro di Positano

Ez persze nem azt jelenti, hogy a hotel híján lenne a programoknak; a szálloda magánhajói a privát strand mólójáról indulva egyedi hajókirándulásra visznek minden érdeklődőt. A spa személyre szabott gyógykezelései testet-lelket üdítően frissek, a bar és a San Pietro két étterme pedig rengeteg kulináris izgalmat kínál.

Gasztronómia

A szálloda egyik legfontosabb eleme és éke a 350 négyzetméteres konyha. Alois Vanlangenaeker séf irányítása alatt a harmincöt főből álló nemzetközi szakácscsapat két étterem konyhájáért felel. Az első, a Zass, melyet a Michelin-kalauz egy csillaggal értékelt, a campaniai konyha és a mediterrán térség minden színét és ízvilágát felvonultatja. A kiszolgálás rendkívül figyelmes, az alapanyagok nagy része pedig a szálloda saját, ezer négyzetméteres konyhakertjéből származik. Az étterem terasza- mondanunk sem kell- tengeri kilátással nyűgözi le vendégeit.

Fotó: facebook.com/ Il San Pietro di Positano

A Zass fine dining – elegáns világa mindenki által látogatható, a szálloda magánstrandján álló, kötetlenebb hangulatú Carlino azonban csak a szálloda vendégeit szolgálja ki. Itt könnyedebb falatokat tálalnak. A menüt a tenger világa inspirálja, az ételekhez pedig tökéletes hangulatot biztosít az Amalfi-partot utolsó sugaraival megvilágító, tengerbebukó nap fénye.

Forrásunk volt:

1

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram