Positano tengerparti városában, egy sziklán, tökéletes kilátással a tengerre és illatos virágerdővel körülvéve található egy szálloda. Ez az Il San Pietro di Positano, egy 56 szobás szálláshely, amely közvetlenül a Positano-öböl felett fekszik. Úgy tervezték, hogy a világ többi része elől rejtve maradjon, az illatos növényzet és a citrusfák között, széles ablakokkal és teraszokkal, amelyek a falura és a tengerre néznek.
Története
A San Pietro di Positano szállodát Carlo "Carlino" Cinque tervezte és építette. Élete álmát valósította meg ezzel a szálláshellyel: valami igazán különlegeset teremtett a Tirrén-tenger partján. Cinque nem volt kezdő a szállodaipar világában. A hatvanas években, mikor az Amalfi-part mára világméretűvé vált népszerűsége még csak csíráiban létezett, a meseszép kisvárosban Carlino már a turizmus jövőjébe fektetett.
Vásárolt egy házat Positanóban, átalakította, majd a szállodává alakított épületnek a Miramare nevet adta és megnyitotta kapuit az egyre nagyobb számban érkező vendégek előtt. A Miramare fokozatosan épült és szépült, majd végül az Amalfi-part egyik legnépszerűbb szállodája lett. Cinque pedig, miután a hotel mindennapi igazgatásának feladatait a családjára bízta nekilátott, hogy idejét kellemesebb elfoglaltságokkal töltse. Bejárta a környéket, rejtett öblöket, gyönyörű hegyfokokat, titkos partszakaszokat fedezett fel. Kis csónakjával gyakran evezett le a környéken csak La Punta - a pont - néven ismert, tengerből kimeredő szirtfokhoz, melynek tövében gyakran merítette a vízbe homárcsapdáit. Egyre többet járt a szirtfok tövébe – a saját elkülönített partszakasszal rendelkező hegyfok, melynek tetején zöldellő növények között egy aprócska, fehér falú kápolna állt, megragadta a képzeletét.

Elhatározta, hogy megszerzi magának a földbirtokot, itt tervezte megvalósítani nagyszabású terveit. A különleges szállodának, amelyet elképzelt, keresve sem találhatott volna jobb helyet a La Punta meredélyénél. A helyzet úgy hozta, hogy hamar lehetősége nyílt, hogy nekikezdjen álmai megvalósításának, a kérdéses földdarab ugyanis sógora tulajdonában volt. Tőle vásárolta meg 1962-ben a területet, melyet a telekkönyv így írt le: „sziklás meredély, rajta apró, 17. századi kápolnával”.
Cinque terve az volt, hogy olyan szállodát hoz létre a sziklán, mely a lehető legkevésbé zavarja meg a természetes környezetet, beleolvad a tájba, rejtve marad az avatatlan szemek előtt és gyönyörű kilátást nyújt a tengerre és Positano házaira. Positano ekkor még csak közepes halásztelepülés volt, de ahogyan a Miramare példája is mutatta, egyre több világjáró fedezte fel magának az Amalfi-part szépségeit.
Az idegen nézelődők persze nem voltak ismeretlenek a helyiek számára. A vidék kedvelt célpontja volt a világjáró közönségnek, már a 18. században megjelentek errefelé az éppen Grand Tour-on részt vevő nemesi származású utazók, akik Pompejii megtekintése után a Tirrén-tenger híresen szépséges partvidékét is meg kívánták tekinteni. A technológia fejlődése az évszázadok során egyre könnyebbé tette az utazást, a hatvanas évekre pedig a jet-setting életformát követő, a világot látni kívánó tehetős emberek előtt kevés titkos paradicsom maradhatott rejtve. Cinque felismerte, hogy az Amalfi-part óriási turisztikai robbanás előtt áll és valami igazán exkluzívval akarta fogadni az érkező vendégeket.

A sziklafal
Vállalkozását, hogy luxusszállodát építsen a szirtfokra, természetesen lehetetlen őrültségnek gondolta minden kortársa. Carlino azonban rájuk cáfolt. Pontosan tudta, hogy álmai megvalósítását nem bízhatja akárkire. Nem is bízta, hiszen ő vállalta az építész, az építőmérnök, az építésvezető és a belsőépítész szerepét is.
A hotel megépítése nem volt könnyű feladat. Ahhoz, hogy az útról elérhető részeket összekösse a szobáknak és kilátóterasznak otthont adó szállodaegységgel, alagutat kellett vájnia a tömör sziklába. Száz méternél is hosszabb alagutat kellett készíteni, hogy a majdani vendégeket szállító lift akadálytalanul és feltűnésmentesen működhessen, mélyen a szirtfal belsejébe ágyazva. Ennek kivitelezése nyolc évébe került.
Megnyitó
A szálloda 1970. június 29-én, Péter napján nyílt meg a nagyközönség előtt, 33 szobával. Az évek során bővült és szépült, de egyedi hangulatát továbbra is őrzi. Bár a szálloda az ultraluxus-kategóriába sorolható és filmsztárok, valamint királyi családok látogatják, alapvetően megmaradt igazi családi vállalkozásnak. A szállodában azóta olyan csillagok is megszálltak, mint: George Clooney, Peter O’Toole, Liza Minelli, Dustin Hoffmann, Gregory Peck, Julia Roberts, vagy Laurence Olivier.
A Cinque család leszármazottai Carlino halála után is megőrizték a helyet annak, aminek az alapító elképzelte: csendes menedéknek, gondtalan nyugalomban, virágok között, a kék tenger felett.

A szobák
A hálószobák és lakosztályok virágokkal díszített teraszaikkal, mint a fecskefészkek, sorban helyezkednek el a szikla oldalán s mindegyikhez saját privát külső tér tartozik. Minden szobából rendkívüli kilátás nyílik a tengerre, van olyan szoba ami Positanóra, van olyan lakosztály mely Praianóra néz.
Az összes szobát Fausta Gaetani belsőépítész alakította át az elmúlt években. Elegáns, friss, hangulatot árasztanak a kézzel festett kerámiacsempék, a napsütötte, mediterrán színekben pompázó szövetek, a régiségek és a stílusos részletek, amelyeket a vakítóan fehér festés ellensúlyoz. A szobákban olyan kényeztető extrákra bukkanhat a vendég, mint a szekrényekben elhelyezett kasmírtakarók, vagy a különleges habfürdőkkel és aromaterápiás fürdősókkal felszerelt fürdőszoba.
A programok
Vannak olyan szálláshelyek, ahová nem azért utazik el valaki, hogy ott feltétlenül csináljon valamit. Az ide érkező vendégek sem azért érkeznek, hogy különböző túrákon, városnézéseken, piknikeken vegyenek részt, élvezik a csendes békét, a kényelmes magányt.
Ez persze nem azt jelenti, hogy a hotel híján lenne a programoknak; a szálloda magánhajói a privát strand mólójáról indulva egyedi hajókirándulásra visznek minden érdeklődőt. A spa személyre szabott gyógykezelései testet-lelket üdítően frissek, a bar és a San Pietro két étterme pedig rengeteg kulináris izgalmat kínál.

És persze nem utolsó sorban: a gasztronómia
A szálloda egyik legfontosabb eleme és éke annak 350 négyzetméteres konyhája. Alois Vanlangenaeker séf irányítása alatt a harmincöt főből álló nemzetközi szakácscsapat két étterem konyhájáért felel. Az első, a Zass, melyet a Michelin-kalauz egy csillaggal értékelt, a campaniai konyha és a mediterrán térség minden színét és ízvilágát felvonultatja. A kiszolgálás rendkívül figyelmes, az alapanyagok nagy része pedig a szálloda saját, ezer négyzetméteres konyhakertjéből származik. Az étterem terasza mondanunk sem kell, hogy tengeri kilátással nyűgözi le vendégeit.
A Zass fine dining – elegáns világa mindenki által látogatható, a szálloda magánstrandján álló, kötetlenebb hangulatú Carlino azonban csak a szálloda vendégeit szolgálja ki. Itt könnyedebb falatokat tálalnak. A menüt a tenger világa inspirálja, az ételekhez pedig tökéletes hangulatot biztosít az Amalfi-partot utolsó sugaraival megvilágító, tengerbebukó nap fénye.
Forrás: ilsanpietro.com
Fotó: Facebook – Il San Pietro di Positano
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.