Hirdetés
Hirdetés

Az állatvédők vesztésre állnak, újra étlapokra kerülhet a hízott libamáj

SZERZŐ: DiningGuide
2020. augusztus 18.
Év elején adtunk hírt róla mi is, hogy 30 százalékkal nőtt a kereslet a hízott libamáj iránt az USA New York államában, miután bejelentették, hogy 2022-től tilos lesz előállítani. Kaliforniában több mint 15 éve folyik a huzavona.
Hirdetés

Kaliforniában egy szövetségi határozat szerint újra nem illegális hízott liba-és kacsamájat tartani a kaliforniai éttermek menüin – a séfek többségének örömére, a kényszertömést ellenző állatvédők törekvései ellenére. Azzal a kitétellel lehetséges a hízott májak használata, amennyiben a termékek nem Kalifornia államból származnak, és a beszállító harmadik fél.

A hízott liba-és kacsamáj tiltólistán van Kalifornia államban, ám a friss szövetségi határozatban foglaltak szerint újból visszakerülhet az éttermek étlapjára, közölte az Associated Press.

A határozat értelmében az államban továbbra sem engedélyezik a szárnyasok kényszertömését, más államokból viszont importálható az ínyencség, de egyenesen a megrendelőhöz kell érkeznie, és nem árusítható tovább az államon belül. Nagy valószínűség szerint ezzel is szeretnék nyomon követni a termék útját a származási helyétől az étteremig. 

Többéves harc árán vették le a tiltást

Újra és újra fellángol a harc a hízott liba- és kacsamáj-fogyasztás körül. Kaliforniában először 2004-ben tiltották be az éttermi készítését a kényszertömést ellenző állatvédő aktivisták nyomására. 2015-ben aztán Stephen V. Wilson kerületi bíró megállapította, hogy az állami törvény ütközik a szövetségi kormány baromfitermékek ellenőrzéséről szóló törvényével (a baromfitermékek kereskedelmét szabályozó állami törvények nem írhatnak felül szövetségieket), és akkor a felperesek javára döntött, engedélyezve a termékek éttermi forgalomba hozatalát. Ez nagy mértékben érintette például a Hermosa Beach Hots Kitchen éttermét (amely mostanra már bezárt), ahová részben a fejedelmi hozzávaló miatt jártak a vendégek. 

Ezután két éven át újra lehetett libamájat és kacsamájat rendelni az éttermekben (az előállítását viszont továbbra sem engedélyezték), de 2017-ben újra jogerőre emelkedett a határozat. Ezt bírálta felül nemrégiben legutóbbi határozatában ugyanaz a kerületi bíró, és júliustól újra engedélyezte a termékek éttermi forgalomba hozatalát. Az amerikai tenyésztők és a forgalmazók a hatályos kaliforniai tiltó határozat miatt elmondásuk szerint az elmúlt időszakban a bevételük közel harmadától estek el, így ők kitörő örömmel üdvözölték az engedély kiadását. 

Az állatvédő szervezetek tovább küzdenek

A változást a Los Angeles-i és más állambeli vezető éttermek séfjei és tulajdonosai is pozitívan fogadták, nem úgy az állatvédő szervezetek, akik azonnal kifejezték aggályaikat a határozat megváltoztatása miatt. Az Animal Legal Defense Fund és a Humane Society of the United States közös közleményében az áll, hogy tovább fognak küzdeni a tiltás fenntartásáért, mert véleményük szerint az államnak jogában áll betiltani olyan termékek éttermi forgalmazását, amelyek állatkínzásból származnak, és minden reményük abban áll, hogy a fellebbviteli bíróság helyben hagyja majd a tiltásról szóló törvényt. Azonnali válaszlépésre kérik fel a kaliforniai főügyészséget, azaz, hogy fellebbezzen a határozat ellen. Xavier Becerra kaliforniai ügyészi hivatala most újra felülvizsgálja a határozatot, mert a bírósági ítélet továbbra is kétértelműnek tűnik: tiltja is meg nem a termékek éttermi kínálását.

Kalifornia állam nem az egyetlen az Egyesült Államokban, ahol a jövőben kérdésessé válik a termékek éttermi forgalmazása, New Yorkban 2022-től tiltják be a szárnyasok kényszerű tömése révén előállított, hízott máj éttermi értékesítését.

Forrás.

Olvassa el korábbi hírünket is a témában!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram