Hirdetés
Hirdetés

Autentikus szír ételek Budapest belvárosában - A Lazizában igazi shawarmát is kóstolhatsz

SZERZŐ: diningguide
2022. augusztus 5.
Rengeteg izgalmas fűszer, édes, savanykás szirupok, saláták, izgalmas húsos ételek jellemzik a szír ételeket, és az street food egyik izgalmas fogását, shawarmát is nekik köszönhetjük. A belvárosi szír gyorsétterem, a Laziza tulajdonosával, Abdullah Mohameddel beszélgettünk.
Hirdetés

A szír konyhát viszonylag nehéz pontosan definiálni, mivel az arab gasztronómia amellett, hogy milyen sok szereplője van, sok tekintetben egységes. Elmondható, hogy fűszereik, alapanyagaik és a legmeghatározóbb fogásaik sem különböznek sok mindenben, csupán részletkérdésekben.

Érdekes felismerés lehet például, hogy a szír konyha különösen hasonlít a libanonira, az autentikus ételeiket szinte az egész világon ismerik: ilyen a humusz, a falafel, a különféle kebabok, shawarmák vagy a baklavák különféle változatai.

Laziza / Fotó: Facebook

„A szüleim már negyven éve élnek Magyarországon, én már itt születtem. Sokáig alig ismerték Budapesten ezt a fajta konyhát és nem is igazán volt rá lehetőség, hogy az emberek autentikus módon megismerkedjenek vele. Mára ez szerencsére már másképp alakult, és ezen mi is igyekeztünk változtatni. A családom üzemelteti a szintén belvárosi Al-Amir éttermet, ahol nem csak Szíria változatos ízeivel ismertetjük meg a vendégeket, de egy utazásra is csábítjuk őket, hogy ismerjék meg Damaszkusz szellemiségét” – mondja Abdullah Mohamed, a Laziza tulajdonosa.

Abdullah Mohamed már Magyarországon született és eredetileg pénzügy és számvitel szakon végzett, ami akár más karrier lehetőséget is megnyithatott volna előtte, de a szenvedélye mást diktált. A gyerekkori emlékek, amelyeket a szülei mellett szerzett a vendéglátásban meghatározták a jövőképét.

„Ha az ember beleszületik a vendéglátásba, akkor ismeri annak a jó és rossz oldalát is, de valahogy az utóbbi számomra mindig jelentéktelenebbnek tűnt a sok öröm mellett."

"Az egyetem elvégzése mellett számomra egyértelmű volt, hogy segítek a szüleimnek az étteremben, épp annyira a család hétköznapjainak a része ez is, mint máshol a közös vasárnapi ebéd” – meséli. 

Laziza / Fotó: Facebook

A Laziza 2020-ban nyílt, és jóllehet, a pandémia nem könnyítette meg a helyzetüket, de a kicsi üzlethelyiség, ahova épp annyi időre lehet belépni amíg az ember megvárja a pár perc alatt elkészülő ételét, mintha éppen a lezárások szabályozásaira lett volna kitalálva. A shawarma tökéletesen illeszkedik az elviteles, kiszállítós ételek közé és éppúgy utcai fogyasztásra hivatott akár egy kebabot, vagy egy gyrost.

„Szeretem ezt a műfajt, én itt nem csak tulajdonos vagyok, de magam is beállok a pultba és épp úgy kiszolgálom a vendégeinket, mint bármelyik munkatársunk.

Számunkra a shawarma igazi nemzeti étel, amit itt nagyon kevesen ismertek eddig. Azonban az a tapasztalatom, hogy aki egyszer megkóstolja, az felismeri, hogy mennyi lehetőség van benne és szívesen jön el hozzánk máskor is” – lelkesedik a tulajdonos. 

Érdemes tisztázni, hogy a shawarma miben is más, mint egy török döner vagy a görög gyros. Jóllehet, első ránézésre ezek nagyon hasonló ételeknek tűnnek és a Régiposta utcai üzletben itt is találkozhatunk a függőleges, forgó nyárson sütött hússal, a kezünkbe is egy szendvics kerül, azonban itt a hasonlóságok véget is érnek.

A shawarma egy szafttal enyhén átitatott arab kenyér, amiben remekül fűszerezett, omlós hús – csütörtökönként és vasárnaponként bárányhús, a többi napon csirke–  vagy a vegetáriánusoknak falafel kerül,  petrezselyem, hagyma, paradicsom, savanyított tarlórépa és fokhagymás házi tahini szósszal leöntve. Egy pompás batyut kapunk, amit azért sokkal stabilabban is lehet fogyasztani, mint egy gyrost, mivel nem fog összevissza potyogni belőle a tartalom.

Aki kedveli a hasonló ételkülönlegességeket, annak szinte kötelező kipróbálnia a Lazizát. Egyszer mindenkinek érdemes lehet megtapasztalni, milyen érzés is, ha egy eredeti, autentikus shawarmát tarthat a kezében.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram