A korábbi években kizárólag Bécs, Salzburg és Kleinwalsertal éttermei szerepeltek a válogatásban, azonban mostantól az ország minden régiójának vendéglátói megérdemelten kapják meg az őket illető elismerést, mellyel a Michelin Guide a gasztronómia szerelmeseinek és az utazóknak egyaránt kihagyhatatlan úti célként pozicionálja az országot.
„Ausztria éttermi színtere izgalmasan fejlődött, amelyet a tradíció és az innováció kettőssége jellemez. Külön öröm számunkra, hogy egy kivételesen érdekes és sokszínű válogatást mutathatunk be” – nyilatkozta Gwendal Poullennec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója.
Új éllovas: Három Michelin-csillagot kapott a bécsi Steirereck im Stadtpark
Az osztrák MICHELIN Guide nemzeti kiadása egy új háromcsillagos éttermet köszönt: a bécsi Steirereck im Stadtpark, amely korábban kétcsillagos étterem volt, most belépett a legmagasabb gasztronómiai ligába. Ezt az eredményt Heinz Reitbauer tulajdonos, Michael Bauböck séf és csapatuk egyedisége és hitelessége tette lehetővé.
13 új kétcsillagos étterem Ausztriában
A MICHELIN Guide idén 13 kiemelkedő éttermet díjazott két csillaggal Ausztriában, az eddig elismert öt vendéglátóhely mellett. A díjazottak között találjuk a tiroli Restaurant Stüva-t Ischglben, ahol Benjamin Parth séf és tulajdonos lenyűgöző menüsorában a legmagasabb minőségű alapanyagok találkoznak kiemelkedő kreativitással.
Egy másik kiemelkedő helyszínként nevezi meg a MICHELIN Guide a felső-ausztriai Neufelden távoli szegletében található Ois éttermet, amely a Mühltalhof szállodában működik. Itt Philip Rachinger séf kápráztatja el a vendégeket meglepő fordulatokkal teli, csúcskategóriás fogásaival.
Hasonlóan kiemelkedő a Schwarzer Adler étterem Hallban (Tirol), ahol Johannes Nuding, nemzetközi kulináris karrierjét követően visszatérve az osztrák gyökereihez, merész és modern ételekkel hódít.
A klasszikus stílus szerelmeseinek tökéletes választás a salzburgi Werfen városában található Restaurant Obauer. Karl és Rudolf Obauer testvérek hűek maradtak a hagyományokhoz, miközben friss szemléletükkel tovább viszik a családi vállalkozás értékeit.
Ezzel szemben a szintén Salzburg tartományban található Kräuterreich by Vitus Winkler, Sankt Veit im Pongau-ban egészen más filozófiát képvisel. Vitus Winkler séf kizárólag regionális alapanyagokkal dolgozik és természet ihlette, gyógynövényekben gazdag fogásokat készít, amelyek távol állnak a megszokottól. A fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért az étterem a két Michelin-csillag mellett Zöld Csillagot is kapott.
Bécsben új szereplőként rögtön két csillaggal indított a Doubek étterem, amely Stefan Doubek egyedi, tűzalapú koncepciójára épül. A vendégek egyedülálló és precízen megtervezett kulináris kalandban vehetnek részt, amely garantáltan felejthetetlen élményt nyújt.
53 új egycsillagos étterem Ausztriában
Ausztria immár 62 egycsillagos Michelin-étterméből 53 új belépő is lett az idén: közéjük tartozik például a karintiai Weißensee-n található Die Forelle, amely egy természetvédelmi parkban működik. Innen merít ihletet Hannes Müller tulajdonos a kreatív, regionális "Berg.See.Küche" ("Hegy.Tó.Konyha") koncepcióhoz. Az étterem ezzel nemcsak egy Michelin-csillagot, hanem egy Zöld Csillagot is kiérdemelt a fenntartható gasztronómiáért.
Felső-Ausztriában, Großramingban található a RAU nature based cuisine, amely Klemens Gold séf-tulajdonos innovatív „10 évszak” koncepciójáról híres. Az étterem szintén a természetességre és a szezonalitásra helyezi a hangsúlyt, és következetes fenntarthatósági gyakorlataiért Zöld Csillagot kapott.
A tiroli Brixleggben található Sigwart's Tiroler Weinstuben, amely immár hatodik generáció óta családi kézben működik, szintén méltán került a csillagosok közé. Gertraud Sigwart tulajdonos klasszikus konyhát visz, amelyet egyedi hatásokkal fűszerez meg.
Bécs öt meglévő egycsillagos étterme – TIAN, Edvard, APRON, [aend], és Pramerl & the Wolf – mellett idén három újoncot is köszönthetünk. Az Esszimmer – Everybody's Darling Alexander Kumptner fiatalos, modern vízióját mutatja be, míg a stílusos Restaurant Herzig Sören Herzig precízen kidolgozott, modern fogásait vonultatja fel. A harmadik újdonság a Z'SOM, ahol Diego Briones séf Dél-Amerika ízeit csempészi fogásaiba.
33 MICHELIN Zöld Csillag a környezettudatos éttermekért
2020 óta a MICHELIN Zöld Csillaggal díjazza azokat az éttermeket, amelyek fenntartható gyakorlatokat követnek, és kiemelkednek a természet és az erőforrások tiszteletteljes megközelítésében.
Ezekért és hasonló úttörő kezdeményezésekért az osztrák válogatásban 33 étterem kapott Zöld Csillagot. A bécsi MAST Weinbistro és TIAN meglévő Zöld Csillagos elismerései mellett 31 új helyszín csatlakozott a listához.
Az új díjazottak között találjuk a burgenlandi Königsdorfban, egy tanyán található Am Mahrbach-ot, amely Zöld Csillag mellett egy Michelin-csillagot is kiérdemelt. Szintén csatlakozott a nyugodt vidéki atmoszférát árasztó alsó-ausztriai Gastwirtschaft Floh, Langenlebarnban, valamint a stájerországi Thaller családi vállalkozás Sankt Veit am Vogau-ban. Utóbbi nemcsak egyszerű Gasthausként, hanem éttermi formátumként is megkapta a Zöld Csillagot, sőt egy Michelin-csillagot is.
43 étterem Bib Gourmand díjazott Ausztriában
Az osztrák válogatásban a MICHELIN Guide 43 étteremnek ítélte oda a Bib Gourmand díjat, amely a kiváló ár-érték arányt hangsúlyozó, rendkívül népszerű elismerés. A korábbi bécsi válogatás négy étterme – MAST Weinbistro, Meierei im Stadtpark, Mochi és Woracziczky – megőrizte ezt a kitüntetést, csakúgy, mint a Kleinwalsertalban található Carnozet Hirscheggben.
A 38 új Bib Gourmand díjazott között olyan figyelemre méltó helyek szerepelnek, mint a burgenlandi Apetlonban található, kellemesen közvetlen hangulatú Zum Fröhlichen Arbeiter; a stájerországi Fehringben, egy kis művészeti hotelben (Kunsthotel) működő Malerwinkl; és a híres tiroli síparadicsomban, Kitzbühelben, közvetlenül a Streif alatt található Mocking – Das Wirtshaus.
Emellett kiemelkedik a felső-ausztriai Linz óvárosában ideálisan elhelyezkedő Göttfried, a vorarlbergi Lustenau bájosan egyedi Freigeist étterme, valamint az idilli környezetben található alsó-ausztriai Hueber der Wirt Bründlben, Sankt Georgen an der Leys településén. Ezek az éttermek nemcsak ízletes, hanem megfizethető árú ételeikkel is lenyűgöznek.
Három különleges Michelin-díj is gazdára talált
A MICHELIN Szerviz Díjat Barbara Eselböck, a burgenlandi Schützen am Gebirge-ben található Taubenkobel házigazdája érdemelte ki. A hosszú múltra visszatekintő családi vállalkozásban Barbara példamutató házigazdaként, szenvedéllyel, bájjal és elkötelezettséggel segíti férje, Alain Weissgerber kétcsillagos konyhájának sikerét.
A MICHELIN Fiatal Séf Díjat Julian Stieger kapta, aki a vorarlbergi Lech am Arlbergben található Rote Wand Chef's Table konyhafőnöke. A fiatal tehetség már most jelentős eredményeket tudhat magáénak a "Chef's Table" koncepciójával, amelyet két Michelin-csillaggal ismertek el.
A MICHELIN Sommelier Díjat Alexander Koblinger nyerte el, aki egy élő bor-enciklopédiaként szolgál a salzburgi Golling an der Salzachban található Döllerers Genießerrestaurant vendégeinek. Ausztria kevés Master Sommelier-jeinek egyike, aki az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában csiszolta tudását. Ma Salzburgerland fősommelierjeként dolgozik.
Az összes MICHELIN által méltatott étterem listája Ausztriában ezen a linken tekinthető meg.
Forrás: guide.michelin.com
Borítókép: Steirereck im Stadtpark
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.