Hirdetés
Hirdetés

Articsóka: a mediterrán konyha kincse

2025. február 4.
Magyarországon még kevésbé használjuk a mindennapokban az articsókát, azonban piacokon egyre gyakrabban találkozhatunk a különleges, egyedi ízű zöldséggel. Története és gasztronómiai szerepe hosszú múltra tekint vissza. Latin neve Cynara scolymus, és az úgynevezett fészkesvirágzatúak családjába tartozik. A növény neve a görög kynara szóból ered, amely bogáncsot jelent. Az articsóka nyomába jártunk, és egy receptet is megosztunk, amit könnyedén elkészíthetünk.
Hirdetés

Származása és elterjedése

Az articsóka eredetileg a Földközi-tenger térségéből származik. A vadon élő elődje, a vad articsóka vagy bogáncs, Észak-Afrikában és Dél-Európában őshonos.

Az articsókát már az ókori görögök és rómaiak is termesztették. A növény közismert a nagy, bimbó szerű virágairól, amelyeket fogyasztásra használnak. A zöldséget az ókorban különleges csemegének tartották. Úgy hitték, hogy afrodiziákum, és gyakran szerepelt az előkelő lakomákon.

Az articsóka termesztése az arabok közvetítésével terjedt el a középkori Európában, különösen Spanyolországban és Olaszországban. Az arabok al-khurshuf néven említették, innen származik az olasz carciofo és a spanyol alcachofa elnevezés. A növényt nemcsak élelmiszerként, hanem gyógyhatásai miatt is értékelték. Májvédő és emésztésjavító hatásáról már ekkor is ismerték. A 15-16. században az articsóka a gazdag európai arisztokrácia egyik kedvelt zöldségévé vált. Medici Katalin révén Franciaországban is népszerűvé vált. Ekkoriban még nagyon drága volt, ezért csak a tehetős rétegek engedhették meg maguknak. Az articsóka termesztése a 19. században az Egyesült Államokban is elterjedt, különösen Kaliforniában, ahol ma is az egyik legnagyobb termelőhely található. Manapság az articsóka világszerte népszerű, különösen a mediterrán konyhában.

Fogyasztása és felhasználása

Az articsóka bimbójának húsos virág levelei és a bimbó belsejében található "szív" (a virágzat alsó, puha része) fogyaszthatók.

Felhasználás

Gyakran párolva vagy főzve tálalják mártogatósokkal. Az olasz konyhában gyakran töltik, emellett pizzákon, salátákban vagy tésztaételekben is megtalálható. Konzervként is kapható, olajban vagy marinált változatban. Az articsókából készült Cynar likőr Olaszországban népszerű, és emésztést segítő italként fogyasztják.

Egészségügyi előnyei

Rostok, vitaminok (C-vitamin, K-vitamin) és ásványi anyagok (magnézium, kálium) találhatók benne. Ismert májvédő, koleszterinszint-csökkentő és emésztést serkentő tulajdonságairól. Kiemelkedően magas az antioxidáns-tartalma, különösen a flavonoidok és polifenolok miatt.

Elkészítés

Elkészítése egyszerűbb, mint elsőre tűnik, bár némi előkészítést igényel. 

Válogatás:

Friss articsókát válasszunk, a levelek legyenek zöldek, szorosan záródjanak, és ne legyenek rajtuk barnás foltok.

Tisztítás:

Távolítsuk el a külső, kemény leveleket (általában az első 2-3 sort). Vágjuk le a szár végét (kb. 2-3 cm hosszan), hogy stabilan álljon. Vágjuk le a tetejét is (kb. 2-3 cm), hogy eltávolítsuk a szúrós hegyeket. A levelek hegyét konyhai ollóval is lecsippenthetjük, hogy ne legyenek szúrósak.

Áztatás:

Az articsókát azonnal citromos vízbe kell tenni, hogy ne barnuljon meg. Egy nagy tál hideg vízbe facsarjunk egy citromot, és hagyjuk állni benne az articsókát, míg elkészítjük

Articsóka sütése (egészben vagy félbevágva)

Hozzávalók:

  • 1-2 articsóka
  • olívaolaj
  • só, bors
  • fokhagyma, citrom, friss fűszernövények (pl. rozmaring, kakukkfű)
  • fehérbor

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.

Az articsókát félbe vagy negyedekre vágva tisztítsuk meg a belső, szőrös részt (a "szívet" körülvevő bolyhos részt kanállal kaparjuk ki). Kenjünk meg minden darabot olívaolajjal, majd sózzuk és borsozzuk. Tegyük egy tepsibe vágott felükkel lefelé, és locsold meg kevés fehérborral. Fedjük le alufóliával. Süssük kb. 30-40 percig. Az utolsó 10 percben vegyük le a fóliát, hogy kissé megpiruljon.

Melegen, friss citromlével meglocsolva vagy parmezánnal megszórva kínáljuk.

Források: finedininglovers.com

Fotók: 123RF

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram