Hirdetés
Hirdetés

Árplafon: hat alapvető élelmiszer árát maximalizálják Magyarországon

SZERZŐ: DiningGuide
2022. január 12.
Február elsejétől régi-új áraikon juthat hozzá a magyar lakosság hat alapvető élelmezési cikkhez.
Hirdetés

A kormányfő ma délutáni bejelentése értelmében fél tucat alapélelmiszer árát fagyasztják be néhány hét múlva, 2022 februárjától.

Évek óta ijesztő mértékben emelkedik az élelmiszerek ára (is), és ahogy minden új év alkalmával, most is megszülettek a legújabb, továbbra is sötét képet festő prognózisok, többek között 20 százalékos áremelkedésről a csirkehúsok piacán. A miniszterelnök bejelentése szerint a mai kormányülésen mesterséges piaci közbeavatkozásról hoztak meg döntést, a korábbi, tavaly novemberben bevezetett, literenkénti 480 forintos benzinármaximumhoz hasonlóan.

További lényeges változás idén az élelmiszervásárlás terén – melyet értelemszerűen nem fogadott kitörő örömmel a vendéglátó- és szállodaszektor –, hogy az év elején négy hónapon át, 2022. február elsejétől május 31-ig SZÉP-kártyával fizethetünk hideg élelmiszerekért is, melyhez a Széchenyi Pihenőkártyák minden alszámláját használhatjuk.

Hat alapvető élelmiszer esetében a termékek korábbi, 2021. október 15-i árait érvényesítik Magyarországon. A 2,8%-os tehéntej, kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, csirkemell és sertéscomb lesz maximalizált árakon megtalálható az üzletek polcain és az online boltok kínálatában.

Az érintett termékek tavaly októberi árait a Telex a KSH adataira hivatkozva közölte:

Hirdetés
  • 2,8 százalékos tej / liter: 286 forint
  • búzafinomliszt / kiló: 203 forint
  • csirkemellfilé (csont és bőr nélkül) / kiló: 1600 forint
  • sertéscomb / kiló: 1420 forint
  • kristálycukor / kiló: 261 forint
  • napraforgó-étolaj / liter 713 forint.

A 2021 októberire visszacsökkentett árakat február elsejétől érvényesítik kivétel nélkül minden kereskedőnél és üzlethálózatban.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram