Hirdetés
Hirdetés

50 perces orosz bisztró menü - Teszt: Arany Kaviár

SZERZŐ: Ted Aprajev
2014. június 28.
Mintha mostanában minden kedvenc helyem előtt feltörték volna az aszfaltot. A minap az Arany Kaviárba menve is tapasztaltam ezt a kétségtelen városszebbítő szándékot. De, hát egy elvetemült orosz bisztró-hívőnek nem számíthat néhány aszfalttörmelék, terelő sorompó. Különben is a bejárat előtt épnek találtam a járdát, zavartalan a bejárás.
Hirdetés

Mintha mostanában minden kedvenc helyem előtt feltörték volna az aszfaltot. A minap az Arany Kaviárba menve is tapasztaltam ezt a kétségtelen városszebbítő szándékot. De, hát egy elvetemült orosz bisztró-hívőnek nem számíthat néhány aszfalttörmelék, terelő sorompó. Különben is a bejárat előtt épnek találtam a járdát, zavartalan a bejárás.


Egészséges verseny van kialakulóban a gourmet éttermek között igényes, jó árazású ebédmenük vonatkozásában. Ennek egyik jeles állomása az Aranykaviár étterem, ahol 3900 Ft-ért három fogást ajánlanak, vízzel együtt, aminek a jelentőségét nem bagatellizálnám el, hiszen számos helyen az olcsónak nem mondható ásványvíz lendítheti az alacsonynak hitt menüárat a magasabb tartományokba.
Belépve az elegáns nyugalmat árasztó helységbe hűsítő ájer szárogatja fel verítékező homlokomat, továbbhaladva a kárpitozott bársony fotelek mentén a belső kertben kötök ki. Ahogy egy szép formájú kagyló feltárja féltve őrzött kincsét, úgy nyílik meg előttem a vágy titokzatos tárgya, a bérházak közé ékelődött titkos kert. Díjazom, hogy a déli menü választék a klasszikus ínyenc fogásokból áll össze, szóval lehet pácolt hering uborkával vagy pelmenyi, lazacfilé „cári rizottóval”, blini, borscs, zsárkoje, nem sorolom tovább.
Kihagyhatatlan a hering uborkavariációkkal. A déli órákban, egy rohanós üzleti ebéden nem lehet szó vodkáról. Már ahogy idebillentyűzöm ezeket a szavakat, érzem, hogy hamisan csengenek, végül is miért ne, egy cseppnyi jeges itóka délben is kijár. Ha mégsem, akkor egy pohár pezsgő mindenképpen belefér abba az ötven percbe, amit egy gourmet orosz bisztró-menüre szánunk.
Igen, a hering. Milyen kecses diszkrécióval csavarodik a különböző állagú, hol halovány zöld, máshol smaragd uborkák között. Nem csak illúzió, hanem érvényes tapasztalat, ahogy az eltérő formájú uborkák más-más sav-sávba tartoznak, miközben rafinált uborkalé ízesíti a halat. Orosz ceviche. Papírvékony barnakenyér fillérek tarkítják még a tányért. Ahogy egy bonyolult óraműben a fogaskerekek úgy kapaszkodnak egymásba az üdítő összetevők, létrehozva a frissesség múlékony perceit.
Pelmenyi nélkül nem bisztrózunk. Ha az ecetes, vajas, tejfölös ősi variáció helyett adzsikával és pecsenyelével, friss zöldségraguval, hagymával ízesített van soron, akkor meg semmiképpen. Kis kitérőt megér az adzsika néven ismert grúz szósz. Sült paprika, sűrített paradicsom, fahéj, koriander, fokhagyma, egy kis alma a különös sava-édessége miatt, szóval ravaszul rétegzett mártásról van szó, ami a sertéshússal töltött pelmyenyiket a mennyekbe repíti, ehhez még a friss paradicsom, meg paprika adja a ropogós friss érzést.
Nagyformátumú ízek, semmi kerekítés, zárójel, igazi ételek, őszinte beleéléssel. Ezt várom egy ebédtől, de még nincs vége, mert a lazacfilé „cári rizottóval” még hátra van. Hogy miért cári, talán azért, mert a rizsszemek között, mint ott felejtett drágakövek, nagy szemű lazackaviár szemek csillannak. Az uralkodó rizse mégsem lehet olyan, mint az alattvalóié. De az is lehet, hogy nem a hatalmi gőg, inkább a kifinomult ízlés keverte a rizsbe a kaviárokat, ma már mindegy, természetes párosítássá vált.
A tányér alján selymes zöldborsó-szósz, rajta a kaviáros rizs, felül a lazac, néhány borsószem is előgurul. Szemre is gyönyörű kompozíció: pasztell kép, pasztell ízekkel. Nem felkavaró, intelligens étel, ha alkalmas ez a szó egy étel jellemzésére.
Félóra telt el, egy” kiugrom néhány ínyencfalatra” típusú üzleti ebédre szánt idő, annyi sem, és sikerült néhány ezer forintért Győrffy Árpád séf remekeit gyorsba lekóstolnom – biggyeszthetném ide ezt a haszonleső mondatot, de a lényeg az, hogy működik a déli oroszbisztró. A haszonért pedig érdemes lesni.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram