Hirdetés
Hirdetés

Ana Roš: „A kétely a motor, ami előre hajt”

2017. október 26.
  Az idén a világ legjobb női séfjének választott szlovén Ana Roš is előadott a Food on the Edge konferencián, amelyet a napokban rendeztek meg az írországi Galway-ben. Előadásának középpontjában az a sokakat foglalkoztató kérdés állt, hogy miként kötött ki – minden előzetes várakozással szemben – a séfszakmában. Diplomatakarrier helyett vidéki kisvendéglő A szlovén séf […]
Hirdetés

 
Az idén a világ legjobb női séfjének választott szlovén Ana Roš is előadott a Food on the Edge konferencián, amelyet a napokban rendeztek meg az írországi Galway-ben. Előadásának középpontjában az a sokakat foglalkoztató kérdés állt, hogy miként kötött ki – minden előzetes várakozással szemben – a séfszakmában.
Diplomatakarrier helyett vidéki kisvendéglő
A szlovén séf gyakran beszél arról, hogy mennyire ambiciózus családba született: fiatalon versenyszerűen síelt, majd diplomatapályára készült. Családja körében ezért hatalmas megdöbbenést keltett, amikor a brüsszeli diplomataállás helyett

eendő férje és a családi vállalkozásként működő fogadója mellett döntött – mindössze három hónap ismeretség után.

Amikor borszakértő férje átvette szüleitől a Hiša Franko étterem vezetését, tanácstalanok voltak: ki lesz a konyhában? Ana eleinte ódzkodott a főzéstől, ugyanis soha nem részesült semmiféle szakácsképzésben. Elmondása szerint mégsem hátrált meg az első pillantásra lehetetlennek tűnő feladattól: belépett a konyhába, bezárta maga mögött az ajtót, és improvizálni kezdett.
Az Isten háta mögöttiség előnyei és hátrányai
Ana egyfajta olvasztótégelyként írja le az aprócska Szlovéniát, amelyet évszázadok óta minden oldalról nagyon erős kulturális és kulináris behatások érnek. Azt szerették volna, hogy a Hiša Franko étlapja tükrözze az ország egyik fő jellegzetességét, az alpesi és tengerparti klíma egyedi keveredését. Az étterem mindentől távol esik, ezért eleinte nagyon nehéz volt beszállítókat találniuk. Rá voltak kényszerítve, hogy a közvetlen környezetükben nézzenek alaposabban körül.

Hirdetés

Az elmúlt 14 évben sikerült egy csaknem százfős, többnyire környékbeli termelőkből álló beszállítói hálózatot kialakítani.

Ana szerint a Hiša Franko azon kevés éttermek egyike a világon, amelyek valóban nem tervezték a sikert. Mivel nagyon megnövekedett a feléjük irányuló figyelem, egy kicsit aggódnak, nehogy elveszítsék legfőbb vonzerejüket: a környező Soča-völgyből és a vendégházból áradó nyugalmat.
Ha kíváncsi Ana Roš angol nyelvű előadására, itt megnézheti:
 

via Fine Dining Lovers

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram