Hirdetés
Hirdetés

Amit ma megehetsz, párosítsd mángolddal! – Variációk Molnár Bencével és Tiago Sabarigoval

SZERZŐ: Ihász Nóra
2025. március 13.
Pillants a tenyeredre, és máris láthatod, nagyjából mekkora adag mángoldból készült étel fedezi a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosát! Sőt, a cékla rokonaként számontartott zöldség A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban is igencsak gazdag. Kesernyés jegyei ne tántorítsanak el, isteni ételeket varázsolhatunk mángoldból! Molnár Bence szerint a rakott kelkáposztában (helyettesítve vagy keverve) is fantasztikusan működik, Tiago Sabarigo pedig többek között zöldspárgával ajánlja.
Hirdetés

Hosszan lehetne sorolni a mángold „mágikus erejét”. A bevezetőben felsorolt előnyös tulajdonságain túl fontos megemlíteni, hogy antioxidánsokban, vasban, rézben, kalciumban, foszforban, cinkben, illetve sokféle B-vitaminban is bővelkedik.

Beszerzés után a gyönyörűen zöld, roppanva törő, erőteljes levelű egyedek is viszonylag hamar fonnyadni kezdenek, így érdemes minél frissebben felhasználni, esetleg blansírozás után fagyasztva tárolni.

A spenót és a sóska kedvelői talán hamarabb kacsintgatnak a mángoldos rekeszek felé a piacon, de akkor se hagyjuk figyelmen kívül, ha az előbbiekkel sem ápolunk túl szoros barátságot! Attól még, hogy nem jut erős rivaldafény ennek az alapanyagnak, bőven van okunk a kísérletezésre: akár püré, főzelék, pesto, relish, savanyúság, quiche, akár friss saláta formájában.

Ehhez kaptunk most inspiráló ötleteket Molnár Bencétől, az Arany Kaviár séfjétől, és Tiago Sabarigotól, az Essência Restaurant tulajdonos-séfjétől. A cikk végén pedig Anne-Sophie Pic mángoldos ravioli receptjét találod, amiben a ricotta és a juhsajt különleges táncot jár a kesernyés mángolddal.

Az Essência fürj, mángold, hajdina fogása

Mely fogásokhoz ajánlanád leginkább a mángoldot? Mihez passzol, akár klasszikus, akár meglepő módon jól? Egy quiche-receptet például hogyan dobnál fel vele? 

Molnár Bence: Az Arany Kaviárban a fürj fogás köreteként használtam mángoldot, püré formájában. Utóbbihoz csak a levelet használtam fel, amit megpároltam és kevés fokhagymát adtam hozzá.

Tiago Sabarigo: A mángold csodálatosan sokoldalú zöldség – földes, enyhén kesernyés és tele van ízzel. Felhasználhatjuk főzelékhez, sütve, töltve (káposzta helyett), valamint tojásos ételekhez. Emellett pestót, sós tarte-okat, és savanyúságokat is készíthetünk belőle.

Ami a quiche-t illeti, a hirtelen sült mángold levelekhez adjunk kolbászt és póréhagymát! Miután megsült, reszeljünk füstölt sajtot a tetejére!

Mire figyeljünk a vásárlás során, amellett, hogy csakis friss, roppanva törő, erős, élénk zöld levelű egyedeket válasszunk? 

Molnár Bence: Közepes méretű leveleket érdemes választani – ez szárral együtt körülbelül 45 centimétert jelent. Érdemes figyelni arra, hogy a levél ne legyen lyukas, mert azt nagy valószínűséggel kártevő okozta.

Tiago Sabarigo: A mángold szára legyen erős, levelei pedig sérülésmentesek! Figyeljünk még a levelek méretére, nedvességtartalmára, valamint a szár és a levelek arányára! Válasszunk színes típust is, a különféle színek más-más ízeket tartogatnak!

Hogyan érdemes előkészíteni, hogy kihozzuk belőle a legtöbbet? Mennyire érdemes a kesernyés jegyeket elnyomni, vagy éppen kihangsúlyozni? Hogyan lehet ezt finoman egyensúlyozni egy fogásban?

Molnár Bence: Párolva, főzve vagy grillezve érdemes elkészíteni. A grillezés előtt érdemes sós vízben 10 másodpercig forrázni, majd jeges vízbe tenni.

A kesernyés jegyeket nem érdemes elnyomni, mivel ez a zöldség saját ízjegye, és ezt jól egyensúlyba lehet hozni akár céklával, almával vagy kápia paprikával is.

Tiago Sabarigo: Kissé blansírozzuk a leveleket! Az ételekhez tehetünk tejszínt vagy tejfölt, pirított fokhagymát vagy hagymát. A szárakat pedig felhasználhatjuk savanyúságként vagy relish-ként.

Az Arany Kaviár fürj, mángold, kápia paprika fogása

Hogyan kombinálnád a mángoldot más szezonális alapanyagokkal, hogy egyedi és tavaszcsalogató-fogások jöjjenek létre?

Molnár Bence: Bébi római salátával együtt grillezve, anchovy-val, majonézzel és kapribogyóval friss tavaszi salátát készíthetünk belőle.

Tiago Sabarigo: Újburgonyával, újhagymával és retekkel párosítanám. Sőt, nagyon jól működhet zöldspárgával is.

A szár és a levél eltérő textúrája miatt vannak, akik csak az egyiket használják. Te hogyan integrálnád mindkét részt egy fogásba?

Molnár Bence: A mángold szárát savanyítólében megsavanyítva, a levelét pedig az előbb említett grillezés után köretként használnám fel, süllőhöz vagy marha rib eye-hoz.

Tiago Sabarigo: A leveleket püréhez és díszítéshez, grillezve vagy hirtelen sütve, vinaigrette-tel és sóval; a szárakat pedig savanyúságként vagy nyersen, vinaigrette-tel, egy saláta részeként alkalmaznám.

Mángoldos ravioli – Fotó: Facebook, Anne-Sophie Pic

Mángoldos ravioli

A recept Anne-Sophie Pic francia séf receptje, amely Victoire Loup gasztronómiai újságíró À la maison – 60 recettes de chefs au foyer c. kiadványában jelent meg

Elkészítési és főzési idő: 1 óra 15 perc

Pihentetési idő: 1 éjszaka

Hozzávalók 4 személyre:

Raviolitészta:

  • 500 g liszt
  • 16 tojássárgája
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • kevés olívaolaj
  • 10 g só

Töltelék:

  • 6 kisebb mángold
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 salotta hagyma
  • ¼ csokor metélőhagyma
  • ¼ csokor turbolya
  • 10 cl zöldségalaplé
  • 80 g ricotta
  • 80 g juhsajt (brousse de brebis)
  • kevés olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors

A főzéshez:

  • 20 cl zöldségalaplé
  • 50 g vaj
  • finom szemű só

Elkészítés:

1. Raviolitészta:

Előző nap készítsük el a tésztát!

Egy konyhai robotgép táljába öntsük a hozzávalókat a következő sorrendben, folyamatos keverés mellett: liszt, só, tojássárgája (egyenként), olívaolaj és fehérborecet! Gyúrjunk belőle gombócot, majd fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe pihenni egy éjszakára!

2. Töltelék:

Hámozzuk meg és vágjuk apróra a salottát! Egy kis lábasban, alacsony lángon, olívaolajon pároljuk üvegesre körülbelül 10 perc alatt, közben gyakran kevergessük! Tegyük félre!

Hámozzuk meg a mángold szárát, majd vágjuk apró kockákra! Egy kevés olívaolajon, nagyon alacsony lángon pároljuk körülbelül 2 percig, majd adjuk hozzá a zöldségalaplevet, és főzzük további 5 percig! Tegyük félre!

A mángold zöld leveleit vékony csíkokra vágjuk, majd néhány másodpercre forrásban lévő sós vízbe dobjuk. Leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd ismét leszűrjük és félretesszük. A friss fűszernövényeket apróra vágjuk, a citromhéjat finomra reszeljük. Egy tálban keverjük össze a töltelék összes hozzávalóját, sózzuk, borsozzuk, és tegyük félre!

3. Összeállítás:

Nyújtsuk ki a tésztát körülbelül fél centiméter vastagságúra, majd egy 3 centiméter átmérőjű kerek kiszúróval vágjunk ki belőle korongokat! A korongok felére tegyünk 1 teáskanál tölteléket! A maradék tésztakorongokat helyezzük a töltelékkel megkent darabok tetejére, és ujjainkkal jól nyomkodjuk össze a széleket, ügyelve arra, hogy a ravioliban ne maradjon levegő!

4. Főzés:

Egy serpenyőben, közepes lángon olvasszuk fel a vajat, és süssük benne a raviolit körülbelül 2 percig, közben óvatosan megforgatva, hogy mindkét oldal aranybarna legyen! Öntsük rá a zöldségalaplevet, majd forraljuk fel, és főzzük további 2-3 percig! A főzés végére a szaft besűrűsödik, és selymes bevonatot képez a raviolin.

Tálaljuk azonnal, forrón!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram