Hirdetés
Hirdetés

Amikor dinnye nő a fán: Papaya és babaco

SZERZŐ: DiningGuide
2020. január 9.
A papaya és babaco párosa nem kevésbé hangzik kedvesen bugyután, mintha azt mondanánk, hogy Bogyó és babóca – és a bogyó még stimmelne is. Ismerkedjünk új trópusi gyümölcsökkel a már jól ismerteken túl!
Hirdetés

A "láttam én már karón varjút" mintájára elhangozhatna, hogy "láttam én már dinnyét fán"! Vonuljunk egy kicsit délebbre, vagy éppen a hegyekbe, és láthatunk is bizony. A termések neve papaya vagy babaco, és a dinnyefafélék (Caricaceae) családjának ízletes gyermekeiről van szó. Ide kapcsolódó érdekesség, hogy a sárga-vagy a görögdinnye ezzel szemben a kabakosok, más néven a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik, tehát nem ők nőnek a dinnyefán... De ez persze csak játék a szavakkal, hiszen ezek az elnevezések gyakran úgy születtek, hogy eleink ránéztek egy új, még sosem látott növényre, rácsodálkoztak hasonlóságokra már ismert növényekkel.

Óriásbogyók a fán: papaya

Tegyük is tisztába: a papayának (a hivatalos magyar átírással: papaja) maga a magyar nyelvű elnevezése a dinnyefa. Ez a ránézésre pálmához hasonlító növény valójában gigantikus bogyókat terem. A 20-30 centiméter hosszúra megnövő, érett gyümölcs tehát egy óriási bogyó, de teremnek olyan fajtái is, amely gyümölcsének hosszúsága elérheti a 70 centimétert (!) is, súlya pedig a 10 kilogrammot. Ekkora monstrumok itthon nem kaphatók.

Papayafa

A papayát hosszában érdemes felvágni, és történetesen ilyenformán is a sárgadinnyére vagy éppen a sütőtökre (azon belül is a sonkatökre) emlékeztet. Van, aki elfogyasztja a magját, de a magok íze kesernyés-csípős. Férfiaknak ráadásul vigyázni kell vele, mert a rendszeres fogyasztásuk bizonyítottan csökkentik a férfi termékenységet. Olyannyira, hogy egyes természeti népek körében természetes (férfi)fogamzásgátlóként alkalmazzák.

Félbevágott papaya

A papaya gyümölcshúsának íze érdekes, nehezen leírható. Érettségétől függően a finoman fanyarkástól az egészen édesig terjedhet. Ideális éllapota a fogyasztásra, ha a sárgászöld alapszínén sárga foltok jelennek meg. A gyümölcs húsa vajpuha.

A csillagformájú rokon: babaco

Mintha csak egy dizájner tervezőasztalán született volna ez a gyümölcs. A babaco más néven hegyi papaya, és ezzel be is lőttük mind közvetlen rokonságát, mind pedig azt a tulajdonságát, miszerint kb. 2000 méterrel a tengerszint. A csillagot formázó alak trükkösnek tűnhet, de ugyanúgy kell fogyasztani, mint a papayát. Szubtrópusi klímán már megterem, a megevéséhez pedig nem kell külön vizsgát tennünk: héjastul fogyasztható, ráadásul mag nélküli. Míg zöld színű, éretlen, egészen sárgának kell lennie az érett gyümölcsnek, amely ebben az állapotában már illatos is. Íze híresen aromás és frissítő, e ritkán fellelhető gyümölcs íze sokszínűbb és izgalmasabb a papayáénál is.

Babaco és leve

Ne hagyja abba az olvasást, folytassa a duriánnal!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram