Hirdetés
Hirdetés

Amikor az ág is húz: érthetetlen intézkedést tapasztalt az egri Macok Bisztró

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2020. november 10.
A legfrissebb hírek nyomán úgy néz ki, hogy most már "nem kell" az éttermi maszkviselés betartatásán aggódni és szabályokat értelmezni, de hétvégén példátlan és érthetetlen rendőri ellenőrzés volt az egri Macok Bisztróban. Nem is tudjuk szó nélkül hagyni.
Hirdetés

Az itt a maszk-hol a maszk, lógatom-e az orrom, elég-e egy kendővel takarnom az arcom és gond-e, ha a mosdóba menet lecsusszantom az államra a textil maszkot kérdések foglalkozatták a vendéglátósokat és a vendégeket is az elmúlt hetekben. A félreérthető intézkedések, szabályok és félintézkedések miatt kétségtelenül feszült volt a közhangulat, annál is inkább, mert mindenki sejtette, hogy előbb-utóbb nem az este 11 órás zárás lesz a legnagyobb probléma, hanem a vendéglátóhelyek teljes bezárása.

November második hétvégéjén már az új szabályrendszer szerint üzemeltek az éttermek: többek közt az egri Macok Bisztró is, melyről épp a közelmúltban írtunk, Szerethető Éttermek rovatunkban. Macsinka János konyháját a környék és a kiránduló ínyencek is kedvelik, ez alól pedig mi sem vagyunk kivételek. A mutatós és ízletes fogások mellett a Macokban és a mellette lévő Pizza Brumbrum Világbéke egységben is fontos a barátságos és emberközeli kommunikáció az éttermek és a vendég között. Mondhatni védjegyük a családias fogadtatás.

Fotó: Macok Bisztró

Szternák Péter, az étterem egyik tulajdonosa mesélt nekünk a hétvégi kellemetlenségről, ami elsőre "csak" egy sima hatósági ellenőrzésnek tűnt, de mégis mély nyomot hagyott bennük és a hétvégén náluk fogyasztó vendégekben is.

"Péntek este volt, éppen kimentem telefonálni a Macok elé és láttam, hogy négy rendőr az étterem felé tart. Bementek, én is mentem, hoztam a szükséges iratokat és pecsétet, de addigra már több asztalhoz odamentek és rászóltak a vendégeinkre, hogy ha éppen nem fogyasztanak, akkor is vegyék fel a maszkokat. Sőt, nekünk is jelezték, hogy az egyik hölgynek ők már szóltak, de mi is tegyük meg, mert ez a szabály, a fogások között is el kell takarni az szájat és az orrot. Később a vendégek természetesen mondták nekünk, hogy ez nagyon kellemeten és értheteten szituáció volt. Számunkra is, pláne, hogy felvették a jegyzőkönyvet és az alapján mindent rendben találtak, semmi szabálysértést nem tudtak felvezetni."

@Facebook Macok Bisztró

Az Dining Guide-on is közölt, Operatív törzs által október 29-én, csütörtökön kihirdetett szigorítások alapján a vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy a vendéglátó üzlet asztalánál ülve nem köteles a maszkot viselni. Ennek ellenére a rendőrök felszólították a szabályokat követő vendégeket, hogy takarják el az arcukat, vagyis olyat akartak betartatni, amit nem írt elő a Magyar Közlöny.

Péterék szombaton már nem hazárdíroztak, minden vendégnek elmesélték az előző napi tapasztalatukat:

"Mindenkitől megértést kértük, de már az ajtóban elmondtuk, hogy sajnos kizárólag az ételek és italok fogyasztásának idejére tudják levenni a maszkot... akkor is, ha a Közlöny mást írt. Szombaton nem volt gond ezzel, vasárnap 2-3 asztaltársaság azt mondta, hogy így inkább nem szeretnének maradni. Volt olyan törzsvendégünk, aki szólt nekem, hogy nem is ez a szabály. Mit tudtam volna erre mondani, ha nekem az a négy rendőr maga a hatóság, akik felsorolják a szankciókat. A bezáratás és a pénzbírság lehetőségeit. Egy kollegámnak említették, hogy akár civilben is megjelenhetnek."

Macok-krémes / Fotó: Macok Bisztró

A Macokban vasárnap, hétfőn és ma, az "utolsó" napon így étkezhetnek a vendégek, mert annak ellenére, hogy nem kaptak megrovást, nem volt szabálysértés, nem szeretnék kihúzni a gyufát. Ők nem csüggednek, fel voltak készülve az "ország bezárására" és mindent megtettek a nyár folyamán is, hogy egy esetleges zárás alkalmával tovább tudjanak menni. Otthon befejezendő pizzák és ebédmenü kiszállítással, a dolgozók megtartásával.

Az éttermi maszkhordás protokollja egyelőre 30 napig nem kerül majd elő, de valószínű, hogy ezek az egészségvédelmi eszközök még velünk maradnak egy időre. Szternák Péter és a Macok esete viszont megrendített minket, ezért szerettük volna közölni. Nem gondoljuk, hogy ez lett volna az egyetlen ilyen jellegű, a Közlönnyel szembemenő érthetetlen intézkedés, ami jegyzőkönyv szerint nem számított szabálysértésnek, mégis felkavaró módon beleszóltak az étterem működésébe.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram