Mondjuk az sem ártott, hogy nem teljesen fogalomnélküliként mentünk, mert az alapok, hogy mitől lehet jó vagy mitől rossz egy csokoládé, megvannak.
A zsűrizés megkezdése előtt a szájat és az ízlelőbimbókat meg kell tisztítani minden zavaró íztől, hogy ne befolyásolja semmi a kóstolást: enyhén sós polentával semlegesíthető, tisztítható könnyen a száj.
Egy három körből álló felkészítés következett, ahol egy kiváló minőségű (a Valrhona 64%-os Manjari-ja) és két kifejezetten gyenge csokoládéval lőttük be az egyéni ízérzetet. Ennél a kontrolcsoportnál kiderült, hogy hol érezni gyümölcsöket, egy rosszabb minőségű csokoládénál hogyan jelennek meg a túl földes, túl savas jegyek. Egy jó minőségű étcsokoládé csak a szájban keserű, a túlpörkölt, túlságosan tanninos a torokban kapar, hosszan.
(Protip: a Manjari-nál a bogyós gyümölcsök, főleg a szeder és a ribizli domináltak, a zsűri vezetője szerint viszont évekkel ezelőtt, amikor a Valrhona sem volt ilyen nagy biznisz, a madagaszkári termőterületekről felvásárolt kakaó miatt határozott málna íze volt. Így múlik el, bla.)
A tesztelés teljesen vakon zajlott: a csoportokra osztott csokoládék (tej, ét, töltött, nem töltött, infuzionált, és még rengeteg kisebb egység) kis poharakban érkeztek számozással, az egész értékelés pedig digitálisan zajlott a megadott szempontok alapján pipálgatással. Egy falat csokoládé, kód, víz, polenta, újra.
Fontos, hogy milyen a csokoládé állaga, roppan-e (hogyan temperálták), összhangban van-e a csokoládé és a töltelék (vagy ízesítés, ha van), mennyire eredeti az ötlet, hogyan sikerült kivitelezni, ennénk-e újra.
Egy ilyen versenynél megmutatkozik, milyen egy adott régió általános ízlése, Kelet-Európában az édes csokoládékat szeretik. Ez feltehetőleg azért alakult így, mert a kakaó (és főleg a jó kakaó) rettentő drága, és ahhoz, hogy olcsó termék lehessen belőle, a minőség romlásával jár. Cukorral könnyen lehet térfogatot növelni, aztán, ha egyszer hozzászoktunk az édes, komfortos ízhez, onnan már nagyon nehéz a kesernyés, gyümölcsös ízek felé nyitni.
A kelet-európai döntő eredménye a következő hetekben várható, addig is összesítik a szavazatokat és kiválasztják a díjnyertes csokoládékat. Az International Chocolate Awards 2015 döntője október 12-15 között lesz Londonban-