Hirdetés
Hirdetés

Amikor a szeretett törzsvendég a szabályok miatt nem ülhet le az étteremben

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2021. május 3.
a TOP100 rovat
támogatója
2021. május 1. Hihetetlen, de tavaly november óta először fogadhattak vendégeket az éttermek, klasszikus módon, a belső térben. Ezt megelőzően nyitottak a teraszok, így minden felgyorsult. Azonban csak olyan vendégek fogyaszthatnak bent, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Örömünnepet ülünk, vagy újabb akadályokat gördítettek az éppen felállni készülő szakma elé? A témában megszólal Ádám Csaba, az Olimpia Vendéglő séf-tulajdonosa is.
Hirdetés

A minap mi is írtunk arról az április vége óta tapasztalható jelenségről, miszerint vannak vendéglátóhelyek, amelyek nem kérnek az oltási igazolvány felmutatásával kapcsolatos diszkriminációból. Lázadásnak nem mondható, de sokan vannak, akik nem szeretnének különbséget tenni vendég és vendég között aszerint, hogy rendelkeznek-e az oltásukat igazoló dokumentummal, avagy sem.

Az Olimpia Vendéglő csapata / Fotó_ Olimpia Facebook

Ez rendkívül nyugtalanító: amennyiben eltekintenek a szabályoktól, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő büntetést fizethetnek, de nagyobb kihágás esetén a hatóságok akár be is zárathatják a vendéglátóhelyet. Egy népmesei hasonlattal élve tehát kaptunk is ajándékot, meg nem is, hiszen legalább annyira örülünk a nyitásnak, mint amennyire sok kérdést vetnek fel a körülötte felmerülő szabályozások.

Jelenleg azok a helyek szerencsésebbek, akik terasszal üzemelhetnek, hiszen kültéren bárki étkezhet, koccinthat, de akiknek nincs lehetőségük a kerthelyiség/terasz üzemeltetéséhez, azok kizárólag a már beoltott vendégeket tudják leültetni.

Éppen ez a helyzet az Alpár utcai Olimpia Vendéglővel, hiszen egy VII. kerületi alagsorban kapott helyet a konyha és a vendégtér is – terasz nélkül.

A lokáció békeidőben még hozzá is tesz a történethez, hiszen az étterem sosem hivalkodott, olyan érzésünk lehet az utcaszintről “alámerülve”, mintha csak nekünk rejtették volna el az Olimpiát.

Az ebéd vagy vacsora végeztével pedig eszkalálódik a bennfentes érzés. Az Olimpia pandémia ideje alatti házhoz szállításáról és Ádám Csaba nézőpontjáról is írtunk az elmúlt hónapokban, most viszont a szombati első napjukról kérdeztük a séf-tulajdonost.

Ilyen volt az általunk is tesztelt Olimpia házhoz szállítás
“Túlságosan messzemenő következtetéseket még nem tudok levonni a szombati újranyitásból, de ebben a formában borúsan látom a jövőt. Egyszerűen életszerűtlen, kínos, kontraproduktív és szomorú ez a fajta diszkrimináció. Képzeld el, hogy megérkezik a törzsvendéged, akivel az egész bezárás alatt alig volt kapcsolódásod, már nagyon beszélgetnétek egyet, megörülnétek egymásnak.

Viszont neki még nincsen igazolása az oltottságáról, még az is lehet, hogy nem is lesz, például egészségügyi okokból, vagy a saját döntéséből fakadóan. Ezért amíg egy házaspárt leültetsz, addig az évek óta szinte barátként üdvözölt törzsvendéged kezébe kell nyomnod az elviteles zacskót, és kint, az étterem előtt beszélgetnetek. A szívemet facsarja ez a helyzet” – mesélte Ádám Csaba, aki az említett lokáció miatt csak a beltérben tud kinyitni, a terasznyitás pedig számára nem megoldható.

Az Olimpia Vendéglő a bezárások alatt egy sikeres házhozszállítási és elviteles szisztémát dolgozott ki, ezt pedig a nyitás ellenére egy ideig biztosan megtartják, hogy a fent említett törzsvendégek mégse szoruljanak ki teljesen a kedvenc helyükről. Ez alternatíva azoknak, akik még nem lettek beoltva, vagy nem kapták meg a védettséget igazoló kártyát, mégis szeretnék átélni az Olimpia élményét – egyelőre otthon.

Tányér, az Olimpiában / Fotó: Olimpia Étterem
“Hányszor mondtuk, hogy bárcsak végre már tányérral tálalnánk… viszont először kicsit furcsa is volt az elmúlt fél év gyakorlata után. A házhoz szállítás marad, pont a megosztottság miatt. Hát hogy venné ki magát, ha az említett, hozzánk közel álló törzsvendégeink kimaradnának?”

– tette hozzá a tulajdonos-séf.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram