Hirdetés
Hirdetés

Amikor a patikusok édességet is készítettek: a csíkos cukorbotokból így lett karácsonyi dekoráció

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. december 9.
A candy cane az a csíkos sétapálcára emlékeztető cukorkabot, amit a legtöbben csak az amerikai filmekből ismernek. A kissé giccses angolszász karácsonyi idill alapkelléke ez a tömör cukorrúd, amely mindent csak még édesebbé varázsol.
Hirdetés

A keménycukor rajongói számára eddig sem volt ismeretlen, de az ünnepi időszakban lehetetlen nem észrevenni, hiszen feltűnik játékokon, megjelenik üdvözlőlapokon, csinálnak belőle karácsonyfadíszt, és kaphatunk piros-fehér csíkozású csomagolópapírt, pulóvert, sálat. Egy szóval: bármit. De nem utolsó sorban magát a cukorbotot. Itt az ideje hát, hogy utánajárjunk, mit is jelentenek az édesség titokzatos csíkjai.

Amikor Európában elterjedt a karácsonyfa-állítás hagyománya, az emberek még sokkal természetesebb dekorációkat aggattak a fákra. Ételeket, főleg édességeket és süteményeket használtak leginkább díszítésül. Ezek közül is az egyenes, fehér cukorrudak voltak a legnépszerűbb karácsonyfadíszként használt édességek. A cukorka így lett a karácsony ikonikus szimbóluma. Azonban ezek még nem a sétapálca alakú, jól ismert csíkozású változatok voltak, és borsmentát sem tartalmaztak.

Karácsonyi legenda

Rejtély övezi a cukorkák eredetét, mivel nincsenek pontos feljegyzések a feltalálásukkal kapcsolatban. A cukorkák eredetéről szóló népi népi történet szerint azonban 1670-ben a németországi Kölnben a kölni dóm kórusvezetője cukorrudat adott a gyerekeknek, hogy megnyugtassa őket a hosszú betlehemes szertartás alatt.

A cukorka azonban bár egy ideig hatásos módszer lehetett a gyerekek lekenyerezésére, nem túl egészséges étel. Így a kórusvezetőnek valahogy alá kellett támasztania miért is ad édességet a gyerekeknek az istentiszteletek során.

Megkérte hát a cukorkakészítőt, hogy minden egyes rudat görbítsen meg, hiszen így azok a kis Jézust meglátogató pásztorok botjára emlékeztetik majd a gyerekeket.

Emellett pedig az átformált botok fehér színét szimbólumként használva tanította a gyerekeket Jézus bűntelen életének tanulságaira. Németországból a cukorkák Európa más részeire is elterjedtek, ahol a Jézus születését újrajátszó színdarabok során osztották ki.

Egy alternatív elmélet szerint azonban azért görbítették meg a cukorkát, hogy így egyszerűbb legyen a rudakat a karácsonyfákra akasztani. Ezek azonban csupán legendák, kevés bizonyítékkal alátámasztva.

1844-ben adták ki először a fehér alapon színes csíkos borsmentás cukorkarudak receptjét. Az Egyesült Államokban írt szakácskönyv, A teljes cukrász a rudak elkészítésére vonatkozó utasításokat tartalmazott. Az elsőként dokumentált cukorrúd-eset pedig három évvel később történt, amikor egy német-svéd bevándorló, August Imgard az Ohio állambeli Woosterben egy kis kék lucfát díszített fel a nevezetes édességgel.

A Nemzeti Cukrász Egyesület szerint a cukornád az első számú nem csokoládé alapú édesség az eladási listán a decemberi hónapban, a legyártott cukorkamennyiség 90% adják el Amerikában hálaadás karácsony között.

Borsmentás gyógyszer és cukorka

A Candy Cane ikonikus íze is rejtélyes, mivel senki sem tudja, ki készítette először a borsmentás édességet.

A borsmenta egy erős illatú hibrid növény, a vízimenta és a fodormenta szerelemgyereke. Egyben a világ egyik legrégebbi gyógynövénye, amelyet a gyomorral összefüggő betegségek, például emésztési zavarok és hányinger kezelésére használnak, mind a keleti, mind a nyugati gyógyászatban. Így a cukorkákat a 18. században is gyógyhatásúnak tartották, ezért a helyi patikus állította elő őket, aki ezáltal egyben édességkészítő is volt.

Miért is kellett cukorkába oltani a gyógyászati összetevőket?

A felírt anyagok általában nem ízletes gyógynövény-főzetek voltak, ezért annak érdekében, hogy a beteg elfogyassza a kellemetlen ízű gyógyszert, a vegyészek a gyógynövényeket cukorban szuszpendálták. Így a borsmentát is gyakran adták ezekhez a cukorkeverékekhez, mert hűsítő íze segített elfedni a borzasztó ízű gyógyszerek ízét.

A patikus és a cukorkakészítő mesterség csak a 19. században kezdett külön szakmává válni. Az amerikai polgárháború után csökkent a cukor ára, ami megnyitotta az ajtót az édességek térnyerésének, így a 19. század közepére a borsmentás szopogatócukorkák már Európa-szerte is népszerű édességgé váltak.

Piros és fehér csíkok

Az bizonyos, hogy a cukorrúd piros és fehér csíkozása modern találmány. Bár bizonyos magyarázatok szerint a cukorbot fehér színe Jézus tisztaságát jelképezi, míg a piros a vérét, a cukorrúdon futó hármas csíkozás pedig a Szentháromságot hivatott reprezentálni. Ám ezekre az elképzelésekre nincs valódi bizonyíték.

A cukorkák eredetileg teljesen fehérek voltak, a 19. század végéig a karácsonyi képeslapokon is csak sima fehér cukorkákat láthattak a vásárlók, mivel a csíkok csak a 20. század fordulóján kezdtek megjelenni rajtuk.

Egyesek úgy vélik, hogy a csíkozás Bob McCormack édességgyártó találmánya, és valamikor az 1920-as években került a cukorkabotokra. A McCormack cég az 1950-es évek végén a termék vezető gyártójává vált, ekkor már naponta 1,8 millió rúd édességet készítettek. Ez annak volt köszönhető, hogy a Keller Machine néven ismert gép feltalálása révén az automatizálás napi több ezerről milliós nagyságrendűre növelte a cukorkák gyártását.

Forrás

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram