„Szeretnénk – hiszen az egész üzlet indításával ez volt az egyik célunk –, ha az emberek megtapasztalnák, milyen, amikor igazán minőségi élelmiszert esznek. Nem kell sokat enni ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, elég a kisebb adag, ha az valóban jó alapanyagból készül” – mondja Szőke Dávid, a Bocca Gourmet Stories alapítója. Kevés hétköznapibb fogás létezik, mint a szendvics vagy a melegszendvics, ám Dávid szerint épp ezek azok, amelyekkel látványos különbséget tehetünk. A titok a pékárunál kezdődik. A boltban Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi a Pék friss bagettjei és magos kenyerei nagyon népszerűek, amelyek már önmagukban képesek új szintre emelni egy egyszerű receptet. „Én például a magos bagettet szeretem kettévágni, nyitott szendvicsként megsütni, a tetejére pedig sobrasadát kenek, ami egy mallorcai specialitás, az ’ndujához hasonlít. Erre kerül sajtból ementáli, mellé pedig savanyúság, például kóser uborka. Nagyon egyszerű, de elképesztően ízgazdag fogás” – meséli Dávid.

A kínálatban megtalálható felvágottak és kolbászok – például a chorizo vagy a különféle szalámik – szintén kiválóak szendvicsbe. Néhány hajszálvékony szelet minőségi sonka, egy jó sajt és néhány kocka szárított paradicsom bármelyik hétköznap esti vacsorát különleges alkalommá változtatja. „Én úgy gondolom, hogy nem bonyolult ételekre van szükség otthon, hanem jó alapanyagokra. Egy bagett, egy kis sobrasada, egy szelet sajt és savanyúság. Ennyi tényleg elég ahhoz, hogy valami egészen más szülessen, mint egy átlagos melegszendvics” – hangsúlyozza Dávid.
Sonkamorzsa, parmezánchips és H2O grissini
Az esti nasizás a legtöbb háztartásban egyet jelent egy zacskó chips kibontásával. Dávid azonban ebben is sokkal több lehetőséget lát. „Mindig azt mondom, nem az a cél, hogy valaki kinyisson egy zacskót, és gyorsan megegye, hanem hogy legyen benne egy kis játék, kreativitás. Ha valaki hajlandó két percet rászánni, máris egészen más szintre emelheti a snacket.” Az egyik legegyszerűbb alternatíva a friss pékáru, hiszen egy bagettet felszeletelve, olívaolajjal meglocsolva és néhány percre a sütőbe téve ropogós falatokat kapunk. Ezeket olvasztott sajttal is feldobhatjuk – cheddarral, ementálival vagy akár fondühöz való sajtkeverékkel –, így a klasszikus nachos-élmény új, kifinomult formában tér vissza. Akik szeretnek kísérletezni, otthon is elkészíthetik a sonkachipset, ehhez elég hajszálvékonyra vágott serrano vagy crudo sonkát sütőben ropogósra sütni. „Ha ezt mozsárban összetörjük, sonkamorzsát kapunk, amit tésztára, salátára is rá lehet szórni. Ez egy igazi ízbomba” – magyarázza Dávid. Hasonló trükk a parmezánchips. Ebben az esetben reszelt parmezánt sütőpapírra szórva, sütőben pár perc alatt aranyló, ropogós lapokat kapunk. „Az umami olyan szinten jön elő belőle, hogy szinte lehetetlen abbahagyni” – meséli Dávid. Azok számára, akik inkább a kész megoldásokat részesítik előnyben, a BOCCA polcain megtalálható Mario Fongo grissinik és anyósnyelvek kínálnak kifinomult alternatívát. Ezek több ízesítésben elérhetők – parmezános, csípős, olívás változatok –, és ideálisak mártogatósokhoz vagy krémekhez. „Vendégvárónak is zseniálisak. Elég melléjük egy kis padlizsánkrém, vargányakrém vagy egy szép olívabogyó, és kész is a tökéletes falat” – teszi hozzá Dávid. A grissinik között külön érdekesség a H2O-változat, amelyben a gyártás során az olajat vízre cserélik, így könnyebb, kevesebb zsírt tartalmazó ropogtatnivalót kapunk. Ez is mutatja, hogy a minőségi snacking nemcsak az ízekről, hanem a változatosságról is szól.
Ha valaki mégis maradna a chipsek mellet, de valami különlegesebbre vágyik, annak a BOCCA többek között szarvasgombás chipseket is kínál. „Ha valaki szarvasgombás chipset keres nálunk, mindig megkérdezzük, hogy fogyasztott-e már ilyen jellegű termékeket. Ha igen, akkor tudunk ajánlani egy isztriai szarvasgombás chipset, amiben igazi szarvasgomba, ez 4000 forint fölött van zacskónként. Ha viszont még nem, akkor inkább egy spanyol chipset javaslunk neki, amiben csak aroma van, és csak 1790 forint egy zacskó. Így először azt próbálhatja ki, és ha tetszik neki az ízvilág, akkor később rá tud térni a komolyabb változatokra is. Nekünk nem az a célunk, hogy elérjük, hogy a vásárlóink minél többet költsenek, hanem hogy bizalmat építsünk, ami miatt visszatérnek hozzánk legközelebb is” – magyarázza Dávid. Ez a fajta szemlélet is jól mutatja, hogy a BOCCA számára a snack nemcsak egy gyors falat, hanem egy felfedezőút is, lehetőség új ízek kipróbálására, lépésről lépésre közelebb kerülve a gourmet világhoz.

Vendégséghez hidegtál: amikor a látvány is élmény
Ha nagyobb társaság érkezik, a legtöbben gyorsan beszereznek pár csomag felvágottat és sajtot, és összeraknak egy tálat. A BOCCA Gourmet Stories azonban teljesen másként közelíti meg a vendégvárást: náluk minden hidegtál egyedi, a vásárló igényeire szabva készül, mintha egy séf személyre szabott menüsorát kapnánk meg a pultból. „Nincsenek előre legyártott sablonjaink. Mindig megkérdezzük, hogy hány főre készül a tál, mi a költségkeret, milyen ízeket szeretnének. Van, aki csak annyit mond, hogy ötvenezer forintból tíz főre kér egy tálat, és onnantól ránk bízza. Ilyenkor mi úgy állítjuk össze, hogy az ne csak finom legyen, hanem látványban is élményt nyújtson” – meséli Dávid. Három-ötezer forint/fő között már valódi gourmet élményt kapunk, amely tele van válogatott sonkákkal, sajtokkal, pástétomokkal és olívákkal.
Dávid szerint sokszor kedvezőbb így rendelni, mintha magunk próbálnánk beszerezni a hozzávalókat, mert a jó minőségű alapanyagok otthon is gyorsan összeszámolva ugyanennyibe kerülnek, azonban a BOCCA hozzáadott értéke a szakértelem és a kreatív összeállítás. „A hidegtál számomra nem egyszerűen szeletek egymás mellé pakolása, hanem művészet. Olyan, mint egy festmény, fontos, hogy a színek, a formák, az ízek összhangban legyenek. A kollégákat folyamatosan képezzük ezzel kapcsolatban, azonban a kreatív részét nem lehet tanítani, ahhoz szépérzék kell” – mondja Dávid. Ez a szemlélet azt eredményezi, hogy minden tál egyedi. Van, amelyikben a pástétomok és különleges olívák dominálnak, máshol a sonkák, szalámik vagy a sajtok kapnak főszerepet. A BOCCA csapata mindig figyel arra, hogy a tál vizuálisan is lenyűgözze a vendégeket, hiszen egy elegáns, gazdagon megkomponált hidegtál már a megérkezés pillanatában ünnepi hangulatot teremt.

„Ha valaki vendégeket hív, szeretne egy kicsit villantani. Mi abban segítünk, hogy ezt könnyedén, stressz nélkül tegye meg. A vásárlónak csak annyi dolga van, hogy átvegye a tálat, mi pedig garantáljuk, hogy az asztalnál mindenki elámuljon” – teszi hozzá. A BOCCA hidegtáljai így nemcsak a gasztronómiai élményt hozzák el, hanem a vendéglátás gondtalanságát is, hiszen a házigazda is élvezheti az estét, nem kell órákat a konyhában töltenie.
Több, mint bolt, inkább szemléletmód
A BOCCA Gourmet Stories üzenete egyszerű, a minőségi alapanyagok nemcsak a fine dining éttermek kiváltságai, hanem a hétköznapi konyhákban is helyük van. Egy jó kenyér, egy szelet sonka vagy egy különleges sajt képes arra, hogy teljesen új élményt adjon, legyen szó egy gyors szendvicsről, esti nasiról vagy egy ünnepi vendégségről. „Számomra nem az a lényeg, hogy mekkora összeget költ valaki nálunk, hanem hogy boldog legyen attól, amit hazavisz. Ha egy vásárló elmeséli otthon a termék történetét, és közben mosolyog, akkor elértük a célunkat” – fogalmazza meg Dávid.

A BOCCA így nemcsak egy üzlet a MOM Parkban, hanem találkozási pont is, a világ legjobb termelőinek történetei és a hazai vásárlók igényei itt kapcsolódnak össze. A gourmet élmény nem elérhetetlen luxus, inkább egy apró gesztus önmagunk és a vendégeink felé, hogy az étkezés minden nap ünnep lehessen.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.
