A cikket a Dining Guide szerkesztősége, valamint Katkó Krisztina, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely vezetője jegyzi
A februárban megjelent 2020-as Dining Guide TOP100 Étteremkalauz három szegedi helyet ajánl: a híres Tiszavirág Éttermet, az Alkimista Kulináris Műhelyt és a Kapca Bisztrót. Mindhárom étterem jelenleg zárva tartja kapuit, és más-más módon keresi a megoldást.
A Tiszavirág is március 16-án zárt, a vendégek és a személyzet biztonsága érdekében. “A dolgozók egy részét az üzemeltető másik telephelyén foglalkoztatjuk, vannak, akik fizetés nélküli szabadságra mentek és akadnak közös megegyezéssel megszűnt munkaviszonyok“ - tájékoztatott Mészáros Nóra back office manager. Április 9-től elindult a házhozszállítás, szűkített, racionalizált étlappal.
A legfrissebb információnk szerint azonban megszűnt a kiszállítás, az étterem tehát jelenleg teljesen zárva tart.
A ház butikhotel és rendezvényhelyszín is, így arra, kérik vendégeiket, hogy foglalásaikat a lemondás helyett későbbi időpontra tegyék át.
Kapca: Ötpercnyi bénultság után kiszállítás
Villámgyorsan döntött és váltott netpincéres, majd egyéni kiszállítás mellett a burgereiről híres Kapca. Szeged erős vendéglátós testvérpárokban, ami ilyenkor kifejezetten jó a morálnak. Balla Máté üzletvezető és Balla Imre séf azt mondják, úgy ötpercnyi bénultság után bezártak, majd azonnal a kiszállítást kezdték szervezni. fel sem merült, hogy a kollégáktól megváljanak, mert „végre van egy csapatunk, akiket szeretnénk megtartani, mire kinyitunk.”
A Kapcának volt mihez nyúlnia: Balla Imre séf kovászos kenyérsütéssel is foglalkozik, a régióban a Kapca forgalmazza az Artizán pékség lisztjét, s vicces, de beindult a csapolt sör elvitele is. A konyha kiszállít és delikát termékeket gyárt, a legnagyobb gondot a rendezvények, a közelgő esküvők jelentik számukra.
Alkimista Kulináris Műhely – Ami becsomagolható, és ami nem
A szegedi Alkimista Kulináris Műhely vacsoraétterem, degusztációs kínálattal. “Nem kérdés, a műfaj nem működik ételes dobozban - mondja Katkó Kriszta séf - a kérdés az volt, mi az, aminek jót tesz a csomagolás, és stílustörés nélkül, fizikailag is stabilan küldhető.
Így húsvét előtt elindult az egyébként szeptemberre tervezett Deli&More üzletág, a kompakt, több személyes, napi több étkezésre is alkalmas csemege boxokkal, pizsamás délelőttökhöz, terasz- és szőnyegpiknikekhez tervezve. A dobozokba az eredeti tavaszi menütervek bistrofine változatai kerülnek, saját pékáruval, krémekkel, teákkal, mousse-okkal, ősztől, pedig jön a “more”. A konyhai munka az alapanyagtól és a tiszta környezettől függ, ezért a csomagolás szigorúan lebomló, az üvegcsék pedig gyűjthetők vagy újra tölthetők. Az étterem fontos tartaléka a kapcsolat: arra kérik a vendégeiket, fotózzák a boxokat, mert a képekből a vész elmúltával füzet, plakát, képeslap készül majd, a furcsa idők emlékére...
Vidék, az erős tartalék: Homoki Asztal
A ruzsai tanyavilágban való ígéretes nyitás az egyik legérdekesebb és a legfurcsább tavaszi esemény. A Tiszavirágból tavaly augusztusban távozó Kurucz Attila komoly előkészületek után a homokhatsági luxustanyán saját, naturális, modern magyar konyhát visz.
A Homoki Asztal névre keresztelt étterem március 13-án nyitott, a már sikeresen működő Homoki Lodge-ot kiegészítve, mégis önálló egységként. A nyitás utáni azonnali hibernálás nagy pofon, ám most a séf egyébként sem kapkodó természete és a lassú vidéki műfaj kapott egy kis kimért időt, illetve beindították a kiszállítást.
„Hosszú tanulási folyamat elején járunk, figyelmet fordítunk a saját magunk által megtermelt zöldségek, gyümölcsök és felnevelt állatok tartására” - mondja Kurucz Attila. Ezekből a természetes élelmiszerekből állították elő a séf üdvözletét: Homoki Csemege néven házi kovászos kenyereket, pástétomokat, terrineket és mangalica termékek magas minőségű kóstolóit küldik házhoz.
– A cikket folytatjuk. –
Olvassa el a cikk első részét is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.