Hirdetés
Hirdetés

Ami a beosztó svédeket is falánkságra készteti: Semla

SZERZŐ: DiningGuide
2022. február 27.
Ez idő tájt mintha egyenruhába öltöztetnék a svéd cukrászdák kirakatait: mindenhol egy habos buci, akárhová nézünk. Ez lenne a svéd koronaékszer az édességek közt? A legfontosabb vagy a legkedveltebb?
Hirdetés

A semla szezonális édesség, a téli hónapok legkedveltebbje. Ha a cukrászdákban és édességboltokban mért koncentrációja elér egy bizonyos szintet, akkor tudjuk: beköszöntött a leghidegebb hónap.

A semla egy félöklömnyi, édes zsömlécske, amit sokszor a kedvelt, enyhén, mentolosan friss ízű kardamommal is szoktak ízesíteni. Tömény marcipánmasszával töltik meg, a tetejére tejszínhab kerül. Eredetileg húshagyókeddre időzítették, ekkor gazdagították az egyébként reggelire kávéval fogyasztott, hétköznapi zsemlécskét a burzsuj hozzávalókkal: hogy az azt követő nagyböjt idején legyen mire emlékezni. Mert a semla alapvetően nagyon egyszerű, de nagyon finom.

Húshagyókedd egyszer van egy évben, de a jóra mindig talál valamilyen indokot az ember, főleg, ha olyan prakikus keretekre és észérvekre épülő országban él, mint Svédország. Így a svédeknek egy ponton elegük lett a szigorú böjti megszorításokból és a nagyon puritán szokásokból, és a semla a böjti időszakban minden kedden az asztalra került – bár

vannak kétségeink, hogy a tömény marcipán miként is segítette az elmélkedést és az önvizsgálatot a hívságokról való lemondással kapcsolatban.

Ma a semla az adventi időszakban jelenik meg, és a télhez, a karácsonyhoz kapcsolódik. Ilyenkor az egybként nem az impulzivitásukról híres svédek úgy veszik, mintha nem lenne holnap. Variációi is megjelentek, így a semmelwrap látványra közelebb áll a szicíliai canollihoz, mint az eredeti zsömléhez: a marcipánt tekercsbe töltik.

Szintén a semla-innováció terméke a princess semla, ami két svéd klasszikus házasságából született. A princesstortát kívül a marcipánmasszától zöld, belül piskóta, krém, málnalekvár és tejszínhab alkotja. A princess semla zsömléje is marcipánzöld.

Hirdetés

Kóstolni csak komolyan

A semlaügy olyan komoly, hogy a svéd újságok minden évben meg is nevezik a legjobbat. Egy névtelen svéd blogger viszont Semmelmannen (Semlaember) néven járja a cukrászdákat, és teszteli a sütiket Stockholmban. Eredményeinek és tapasztalatainak svéd nyelvű blogjában ad hangot. Szerinte a titok a jó alapanyagban és a tiszta marcipánmasszában rejlik. Nincs kedvence, ugyanis nem tartaná tisztességesnek, hogy ő válassza ki a legjobbat. Ő csak eszik és mesél, a döntés az olvasóé. Vagy ha arra járunk, a kóstolóé.

Adolf Frederik intő története

Nem egy franciás könnyedségű desszert, így Adolf Frederik 18. századi svéd uralkodó példájával szeretnénk óvatosságra inteni a kedves olvasókat, ha őket is elragadná a semlaláz. A derék király utolsó vacsorája 1771 húshagyókeddjén volt, ahol annyira rákészült a böjtre, hogy szakácsaival a bőség utolsó napján pazar menüt készíttetett. Volt ott minden: halak, homár, kaviár és rengeteg pezsgő. Végül az a 14 semla végzett a derék királlyal, aminek nem tudott ellenállni: anyira túlette magát, hogy a vacsora után rosszul lett, emésztési gondjai támadtak, majd távozott az élők sorából.

A semla szó bármily közel áll a mi zsemlénkhez, valószínűleg a latin semila, vagyis finomliszt kifejezésből ered. Levágjuk a kardamomos, édes zsemle tetejét, megtöltjük marcipánmasszával, nyomunk rá tejszínhabot, majd a levágott darabot hetyke kalapként a tetejére helyezzük, porcukorszórás, és voilá, kész a saját semlánk.

Hogy recept is legyen hozzá:

Hozzávalók 16-18 darab semlához

  • 700 g liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt kardamom
  • 4 dkg élesztő
  • egy csipet só
  • 1 tojás

A hozzávalókból édes, közepesen lágy tésztát készítünk, melyből kelesztés után 16-18 golyót formázunk. A golyókat sütőpapírral kibélelt tepsiben, meleg helyen utókelesztük, majd 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük.

Töltelék:

  • 25 dkg lágy marcipánmassza (tejszínnel lazítható)
  • A tetejét 2,5 dl habbá vert tejszínnel díszítjük, porcukorral szórjuk.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram