Hirdetés
Hirdetés

Amerika első fine dining éttermében jártunk: Delmonico’s

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. április 25.
A Delmonico egy legenda New York Cityben. Pedig ebben a városban nehéz tartósan legendának lenni, főleg ami az éttermeket illeti. Végtelen a lista jó helyekből, a város lüktetése és ritmusa pedig nagyon sűrűn lök a felszínre és taszít az ismeretlenségbe egy pillanat alatt ünnepelt helyeket. A Delmonico 1837 óta tartja magát, az étterem egyenlő a klasszikus fine dininggal.
Hirdetés

Manhattan pénzügyi negyedében járunk, a világ legnagyobb tőzsdéjétől és George Washington elnöki eskütételének helyétől egy sarokra. Elegáns szabású öltönyök a turisták esőköpenyeivel: hol egy helyi jön szembe elegáns, testre szabott öltönyben, hol egy turista nejlon esőköpenyben, merthogy épp zuhog. Nos, a Delmonico nem az a hely, ahová az eső elől épp beugrunk... De aztán mégis így történt.

https://www.instagram.com/p/BtyAZ2Chlms/

A kozmopolita társaság megszokta a jó helyeket, most kissé ázottan mégis kissé megilletődve lépünk be az olaszosan elegáns helyre. Az utóbbi napokban megfordultunk remek piacokon, friss nyitású helyeken, loft stílusú bisztrókban. A Delmonico's azonban maga a Wall Street-i klasszikus. Az Egyesült Államok első valódi étterme 1837 óta működik, elsőként megmutatva Amerikának, mit jelent jót enni.

https://www.instagram.com/p/BgP7Cx5h3-Q/

Több dologban az övék az elsőség. Itt kínáltak először diszkrét, privát étkezési lehetőséget a Wall Street bankárainak fehér asztal melletti tárgyalásokhoz, itt használtak először minőségi terítéket, különítették el a borlapot az étlaptól, és szolgálták ki Amerikában először a kísérő nélkül érkező hölgyeket és itt igazították először az amerikai izlést a haute cuisine elvárásaihoz. Utóbbi folyamat a mai napig tart.

https://www.instagram.com/p/BwpG0kMF4vB/

A Delmonico's-ban  ismerkedtek meg a vendégek olyan ételekkel, melyek nélkül ma New York City gasztronómiája elképzelhetetlen. A Nagy Alma első sztárséfje, Charles Rainhoffer tette étlapra először a homárt Newburg módra, a szegény halászok krémeveséből sztárrá vált Manhattan clam chowdert és a baked Alaska nevű desszertet. Ám a ház jelképévé mégsem ezek, hanem az amerikaiak kedvence a bélszín és a hátszín találkozása, vagyis a T-bone steak, és a márványozott ribeye vált. Ahogy az itteni konyha kezeli a steaket, az etalonná vált az amerikai steakhouse-ok számára.

https://www.instagram.com/p/BwN5EU2BVfM/

A steak egy fogalom. Nem utcai hot dog, ami a város gasztrofelhozatalának kihagyhatatlan, de feledhető és semleges eleme. Steaket az rendeljen, aki élvezni is tudja, ne az, aki „ki szeretné próbálni egyszer New Yorkban”, mert látta, hogy a filmekben hogy mutat a tányéron. A társaság hozzáértő és ínyenc, van összehasonlítási alapja – de a húszunciás, hatalmas, szaftos hússzeletet tökéletesre grillezve, tetején fűszervajjal mindenki méltatja.

https://www.instagram.com/p/Bv7eIPzAVbY/

A Delmonico-fivérek a tizenkilencedik század elején érkeztek az Egyesült Államokba szerencsét próbálni. John és Peter 1827-ben egy kis cukrászdával kezdék, majd Svájcból csatlakozott hozzájuk Lorenzo nevű unokaöccsük is. A Delmonico az ő ötletei és ételei miatt kapott szárnyakat. 1837-ben már éttermük volt, az akkori időkben is nagyon jó helynek számító Beaver Streeten. A bejárat impozáns oszlopai állítólag Pompejiből származnak – ha ez igaz, steak és fine dining ide vagy oda, nem volt szép onnan elhozni, fiúk...

https://www.instagram.com/p/Bv0CnSggqaZ/

Az étterem nagyon gyorsan vált híressé. Gondoljunk bele, azokban az időkben itt csak kifőzdék és olyan egyszerű éttermek működtek, melyek egyfajta ételt vagy ment kínáltak, jó esetben napi váltásban. Ezekhez képest a Delmonico maga volt a megtestesült svájci klasszikus vendéglátóhagyomány.

https://www.instagram.com/p/BvQd6bsDvG4/

A Delmonico steak legendává vált, minden tisztességes hentes tudja, mit adjon, ha Delmonico módra vágva kérjük a marhaszeletet. Az étterembe a helyiek is csak jeles alkalmakkor járnak, ha azonban szeretjük a klasszikusokat, érdemes túllépni a Times Square láncéttermein és a pizzaiskolák kínálatán, és a Central Park csónakházának mimóza koktélja után elzarándokolni a legendás étterembe.

https://www.instagram.com/p/Bv2oPwrlhEe/

Egyszeri élmény, nem lesz olcsó, de a kristálycsillárok, diófaburkolat és olajfestmények közt, jó társaságban töltött idő alatt New York City megengedi nekünk, hogy ne turistának érezzük magunkat.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram