Amanpulo, a béke szigete - "Egy hely, ahová mindig vissza lehet térni”

SZERZŐ: Király Márton
2023. február 5.
Nem lenne túlzás azt állítani, hogy a szép helyek és az impozáns épületek önmagukban nem sokat érnének, a világ legjobb luxus-szálláshelyeinek igazi nagysága a személyzeten áll vagy bukik.
Hirdetés

Egy dús dzsungel borította érintetlen sziget, amelyet káprázatos fehér strandok, kristálytiszta víz és trópusi madarak röpte szegélyez. Ha mindehhez hozzáadunk 42 casitát, korszerű létesítményeket és számos éttermet, akkor egy kis paradicsomot kapunk, amit Amanpulo-nak hívnak.

Történet és történelem

Az Amanpulo 1993 decemberében nyitotta meg kapuit a nagyvilág előtt. A név beszédes, megalkotásához a tagalog Pulo (sziget) szót a szanszkrit aman szóval kombinálták, ami azt jelenti, "békés sziget".

Ez a magánsziget, a Fülöp-szigetek északi részén, a békés Cuyo szigetcsoportban található. Az Amanpulo szállodának otthont adó Pamalican-sziget mindössze 2,5 kilométer hosszú, és egy 7 négyzetkilométeres korallzátony közepén helyezkedik el. Ez a név is mesélő, a helyi dialektusban a pamalican azt jelenti, hogy "egy hely, ahová mindig vissza lehet térni.”

Fotó: Aman Resorts

A sziget varázslatos vonzereje szorosan összefonódik az apró földdarab gazdag történelmével. A réges-régi időkben a közeli Manamoc szigetéről származó családok gyakran látogattak Pamalicanra. Később néhányan itt telepedtek le, hogy megműveljék a földet, és több száz teknős- és madártojást hoztak magukkal, tovább gazdagítva a sziget flóráját és faunáját, mely már így is igencsak gazdag volt.

A szálloda alapjait a hetvenes években rakták le, amikor a sziget földterületének nagy részét birtokló család tagjai megismerkedtek Adrian Zechával, az Aman szállodalánc alapító-tulajdonosával.  Meséltek neki szigetükről, a történeteket látogatás követte, majd 1985-ben megszületett a megállapodás.

Az Amanpulo alapjait lerakták, az épület megtervezését pedig Francisco Mañosa sztárépítészre bízták. A tulajdonosoknak mindössze egy, de annál szigorúbb kikötése volt. Az Amanpulo minden épületének, minden elemének, minden részletének, egyszóval teljes formavilágának mélyen kell gyökereznie a filippínó kultúrában. És itt nem csak jellegzetes motívumok felületes alkalmazására kell gondolni, a megvalósult szálláshely méltó bemutatása és magasztos ünneplése a Föld egyik legszínesebb, legérdekesebb kultúrájának.

Fotó: Aman Resorts

A helyszín

Exkluzív magánsziget saját leszállópályával, amely csak Manilából induló magánjáratokkal érhető el. A mindössze 42 casitával és 18 villával a vendégek elmerülhetnek a paradicsomban, egy eldugott rejtekhelyen, egy teljesen saját világban. Az érintetlen trópusi vadon, melyet fehér homokos tengerpart és türkizkék víz szegélyez, a természethez való visszatérés élményét nyújtja, de természetesen az elképzelhető legmagasabb a legnagyobb kényelemben.

Az érkezés

A Manilától 360 kilométerre, délre található Amanpulo boldog tengerpartjait a Manilából induló menetrend szerinti járatokkal, valamint a Fülöp-szigetek kulcsfontosságú pontjairól felszálló bérelt járatokkal érhetik el a vendégek. Természetesen lehetőség van magánjachttal is érkezni  és a helikopteres leszállás is biztosított.

Fotó: Aman Resorts

A programok

Amanpulo mindennapi életét, hétköznapjait a tenger alakítja. A homokos aljú lagúna és a szigetet körülvevő nyugodt víz ideális a különböző vízi sporttevékenységekhez, beleértve az egész évben gyönyörű élményt kínáló szabadtüdős merülést, valamint a decembertől márciusig tartó hónapokban, azaz a monszunszezonon kívül elérhető kitesurfinget.

Fotó: Aman Resorts

Együtt úszhatunk a partmentét évszázadok óta otthonuknak tekintő tengeri teknősökkel, és ha megvan a megfelelő képesítésünk, a sziget számos búvárkodásra alkalmas helyszínt kínál. Ha nem rendelkezünk az oxigénpalackos búvárkodáshoz szükséges papírokkal, a szálloda oktatói szívesen elindítanak bennünket a megszerzéshez vezető úton, magánórák keretében.

Az első lakók

A sziget a közönséges cserepesteknős, az olajzöld fattyúteknős és a közönséges levesteknős fészkelőhelye. A nőstények a márciustól októberig tartó fészkelési szezonban a partra jönnek, hogy lerakják tojásaikat, a kicsinyek pedig novembertől februárig kelnek ki és veszik útjukat a tenger felé.

Fotó: Aman Resorts

Az Amanpulo-sziget tengerbiológusa személyesen felel e veszélyeztetett fajok védelméért, hiszen ahogyan a már korábban bemutatott, Maldív-szigeteki luxusszállás és az afrikai esőerdőház esetén is olvashattok, a fenntarthatóságot ez a szálláshely is kiemelt fontosságú feladatként kezeli.

A szobák

A trópusi tájba ágyazva, az Amanpulo magánházikói és villái elszigetelt búvóhelyet kínálnak. Minden egyes házikó, vagy ahogyan itt emlegetik Casita, üvegből készült tolóajtókkal rendelkezik, amelyek tágas teraszokra nyílnak, ahonnan lenyűgöző kilátás tárul az óceánra. A 42 Casita mindegyike saját ösvénnyel rendelkezik, amelyek a szálláshelyhez tartozó, privátpartszakaszra vezetnek. Igényeink szerinten választhatunk olyan szállást is, amely a dúsan burjánzó dzsungelben rejtőzik vagy a saját fürdőmedencével felszerelt, a sziget legmagasabb pontjára épített csillagnéző házikót is.

Fotó: Aman Resorts

A villák a tengerparton fekszenek, és ha lehetséges, még impozánsabbak, mint az előbb leírt házikók. Az akár 6 996 négyzetméteres területű épületekhez Pazar kilátás, 24 órás szobaszerviz, privát úszómedence, nappali és étkező pavilonok, hatalmas terasz és külön komornyik és séf tartozik. 7  négyhálószobás lagúnavilla keletre néz, és napfelkeltére néző kilátást kínál. 6 négyhálószobás Palawan villa nyugati fekvésű, naplementére néző kilátással. 1 háromhálószobás villa a magasra törő fák árnyékában bújik meg. 3 kéthálószobás villa várja a szigetre érkező kisebb családokat, és 1 egyhálószobás villa rendelkezik szabadtéri nappali és étkező pavilonnal.

Fotó: Aman Resorts

Gasztronómia

A fentebb leírtakból is látszik, hogy nem hagyományos szállodáról, inkább a szigetre épült, önálló kis luxusvároskáról van szó az Amanpulo esetében. A város lakóinak pedig nem kell aggódniuk, hogy hol költsék el ebédjüket, vacsorájukat egy kimerítő, tengeren, vagy pihenésben töltött nap után. A sziget számos izgalmas gasztronómiai lehetőséget tartogat számukra.

Clubhouse étterem

Fotó: Aman Resorts

A Clubhouse étteremben egész nap várják a vendégeket a rattan székek és a medencére néző teraszok. Az étlapon délkelet-ázsiai ihletésű ételek szerepelnek, közöttük rengeteg a jól ismert filippínó klasszikus. Az egyik sarokban található egy hangulatos bár, elsőrangú ital- és szivargyűjteménnyel.

Beachclub

A tenger és a part találkozásánál áll ez a keletre néző menedék. Tökéletes hely, ha a tűző Nap elől árnyékba húzódnánk, vagy ha szeretnénk egy frissítő koktélt magunkhoz venni, de a Beachclub konyhája mediterrán specialitásokat is kínál.

 Lagoon Club

A nyugati parton található Lagoon Club szezonálisan fogadja a vendégeket, és japán ihletésű ételekből álló kóstolómenüt kínál.

Fotó: Aman Resorts

Nama at the Lagoon Club

A Lagoon Clubban található a Nama, a másik időszakosan nyitva tartó étterem, amely esténként prémium szakéval párosított, fine diningra hangolt japán ételekkel várja a vendégeket.

Picnic Grove

A strandon elköltött laza ebédhez a Picnic Grove fatüzelésű kemencében sült kézműves pizzát és házi készítésű sorbeteket kínál.

Privát vacsorák

A vendég kívánsága itt is az első. Kérésre privát grillpartik szervezhetők különböző lélegzetelállító helyszíneken a tengerparton, a festői Gary's Nest sziklán, az alkonyatban derengő pálmafák között, és sok más, lélegzetelállító helyen. A vendégek piknikkosarat is vihetnek magukkal a szigetkirándulásaikra.

Fotó: Aman Resorts

Wellness

A szálláshely fürdőrészlege az északi domboldalon, a sziget legmagasabb pontján található. Az épület az egyensúly és a nyugalom megtestesítője. Az Aman Spa-t virágzó fák lombkoronái ölelik körül, a személyre szabott kezelések pedig ötvözik a fürdőkultúra évszázados hagyományait a legmodernebb technikákkal. Az Aman Spa fitnesslétesítményeknek is otthont ad. A fitness pavilonban jógastúdió, teljesen felszerelt edzőterem, pilates pavilon, hidroterápiás székek, szabadtéri relaxációs területek állnak rendelkezésre. A teniszezőket négy műfüves pálya is várja. A fitnesz- és wellness-szakemberek teljes körű, a vendég igényeihez igazodó útmutatást nyújtanak.

Fotó: Aman Resorts

A személyzet

A rovatunkban megénekelt szálláshelyek esetében megszokhattuk már, hogy a személyzet külön figyelmet kap. Mi több, nem lenne túlzás azt állítani, hogy a szép helyek és az impozáns épületek önmagukban nem sokat érnének, a világ legjobb luxus-szálláshelyeinek igazi nagysága a személyzeten áll vagy bukik. Örömmel jelenthetjük, hogy a Fülöp-szigetek gyöngyszemének személyzete igazán lenyűgöző munkát végez. Egy kis szigetet, egy önálló luxuskisvárost működtetni nem kis feladat, de a tény, hogy ezt a helyi alkalmazottak milyen lenyűgöző hatékonysággal és figyelmességgel végzik valóban tiszteletre méltó.

Fotó: Aman Resorts

Semmilyen kérés nem lehetetlen, legyen szó akár vitorláskirándulás szervezéséről, akár holdfényes piknikpartik nyélbe ütéséről. Évfordulóikat, nászútjukat ünneplő pároknak lehetőségük van privát esküvő díszvacsorát kérni, nagyobb társaságok pedig akár a sziget repterének kifutópályáját is bérbe vehetik, hogy ott töltsenek el egy felejthetetlen vacsoraestét.

Forrásaink voltak:

1 2 3

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram