Hirdetés
Hirdetés

Aludttejes-tönkölykorpás kenyér – Limara receptje

SZERZŐ: Limara
2015. augusztus 20.
Itt az ideje, hogy visszaadjuk az aludttej becsületét. Mert nemcsak mennyei uzsonna egy szelet friss kenyérrel, hanem kenyérsütéskor a víz helyettesítőjeként a tésztába is keverhetjük, ami jobban kel tőle, és a bélzete is ízesebb lesz. Limara visszatért az oldalra.
Hirdetés

A Dining Guide története szinte elválaszthatatlan a hazai - minőségi - gasztroblog szcénától. Kisebb túlzással, de együtt indultunk és - hirtelen jobb szót nem találva - együtt nőttünk fel. Többször blogkóstoltunk (ki emlékszik még az első, tabáni teraszos rendezvényre, ami az évek során Hold utcai piacos Street Food Show-ba torkollót?!), recepteket közültünk és kalaplengetős tisztelettel néztük, ahogy az általunk is megvilágított színtér egyik-másik szereplője rivaldafényben fürdik. Joggal. Közülük is kiemelkedik - giccs spoiler - számunkra talán az egyik legkedvesebb, Limara, akiről csomó-csomó képet őrzünk a fejünkben, mindegyik valami miatt jó korai dagasztáshoz kapcsolódik. Hát igen, Limara kenyeres asszonyság, aki addig-addig gyúrta Makón, amíg tényleg valódi sztár lett. Húsvér sztár. Lisztes sztár. Hát persze, hogy ő ezen nevet, de azért is kedves Limara.
Limarának októberben már a harmadik receptkönyve jelenik meg. Szerettünk volna idő előtt belekukkantani a Házi pékek alapkönyvébe és vártuk már az augusztus 20-át, hogy letámadjuk ezzel a kéréssel Tóthné Libor Máriát. Próbáltuk mindenféle fondorlatos módszerrel kideríteni, miben lesz más a könyv, mint a korábbiak, de a szigorú PR felelősökön nem tudtunk áthatolni. Úgyhogy várunk őszig, de addig is itt egy exkluzív recept a másfél hónap múlva boltokba kerülő műből.
Hozzávalók:

  • 30 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 3 ek. tönkölykorpa
  • 1,5 tk. só
  • 20 dkg öregtészta
  • 2 ek. olaj
  • 3,5 dl aludttej
  • 1 dkg friss élesztő

Elkészítés:
A kétféle lisztet és a tönkölykorpát egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, és összevegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a darabokra vágott öregtésztát, beleöntjük az olajat és az alaposan összekevert aludttejet, majd a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk.
Amikor a tésztánk rugalmas, sima felületű, nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 35-40 perc alatt a duplájára kelesztjük. A gyúródeszkát vékonyan meghintjük liszttel, és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Gyengéden átgyúrjuk, majd gömbölyítjük. Letakarjuk konyharuhával, és 15 percig pihentetjük.
Utána megfordítjuk tésztát, és a tenyerünkkel kb. 2 cm vastagságúra lapítjuk. Jobb és bal oldalról is ráhajtunk egy 5-6 cm széles csíkot, lenyomkodjuk, majd fentről kezdve feltekerjük.
A megformázott tésztát liszttel meghintett hosszúkás kelesztőkosárba tesszük, vagy belisztezünk egy összehajtogatott abroszt, fejjel lefelé ráfektetjük a tésztát, és a ruha kilógó széleivel betakarjuk.
Amíg a kenyerünk kel, a sütőt előmelegítjük 220 °C-ra, betolunk egy sütőlemezt és az aljába bekészítünk egy fémedényt.
A megkelt tésztát óvatosan a felforrósodott sütőlemezre fordítjuk, a tetejét egy éles pengével berácsozzuk, és betoljuk a forró sütőbe. A fémedénybe 2 dl forró vizet öntünk, és gyorsan becsukjuk a sütőajtót.
30 perc után 200 °C-ra mérsékeljük a hőt, kivesszük a vizes edényt a sütőből, ha nem párolgott el belőle az összes víz, és a kenyeret további 10-15 percig sütjük. A sütési idő végén megkopogtatjuk a kenyér alját. Ha mély, kongó hangot ad, még 5 percre visszatesszük az elzárt sütőbe, aminek az ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal.
Végül rácsra tesszük hűlni, és lepermetezzük kevés hideg vízzel, hogy a héja szép fényes legyen.
Előkészítés: 30-40 perc
Kelesztés: kb. 2 óra
Sütés: 30-40 perc
könyv
Limara tanácsa
Aludttejet igazán könnyen készíthetünk magunk is. Öntsünk házi vagy friss tejet egy pohárba, fedjük le, és hagyjuk 2-3 napig állni a konyhapulton, amíg megalszik. A tartós tej erre nem alkalmas.
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram