Asma Khan, a brit és indiai gasztronómia egyik legnagyobb alakja
Asma Khan díjnyertes séf, bestseller szakácskönyvek szerzője és a londoni Darjeeling Express tulajdonosa. Tagja a londoni polgármester Üzleti Tanácsadó Testületének, illetve az Oxfordi Egyetem tiszteletbeli tagja. Ő volt az első brit séf, akit bemutattak a Netflix Emmy-jelölt Chef’s Table sorozatában és az első séf, aki felkerült a Vogue 25 legbefolyásosabb nőjének listájára.
Az étel nem csupán táplálék, hanem közös élmény
A Darjeerling Express konyháján kizárólag nők dolgoznak, akik többsége dél-ázsiai bevándorló, a fogásokban pedig Asma gyökerei köszönnek vissza – a kalkuttai utcák ízei keverednek benne az ősi mughal hagyományokkal. Az étlap egy ízutazás Kelet-Indiától egészen a déli Hyderabadig, megosztható tálakon tálalva, tele gazdag textúrákkal, élénk színekkel és mély, fűszeres aromákkal. Az ételek között megtalálhatóak olyan street food ételek, mint például a channa chaat, valamint lassan főtt fogások is, mint a tamatar gosht. Az ételeket hagyományos „daawat” vagyis „lakoma” stílusban, megosztható tálakon szolgálják fel, ösztönözve a közös étkezést és az ízek megosztását. Hitvallásuk szerint ugyanis az étel nem csupán táplálék, hanem közös élmény.

Aloo gobi mattar recept Asma Khan-tól
Ez a klasszikus indiai köret – ráadásul vegán is – a Jersey Royals burgonya, a karfiol és a zöldborsó ízgazdag ünnepe. A recept Asma Khan, a Darjeeling Express séfjének konyhájából érkezik, aki a tradicionális indiai ízeket ötvözi a szezonális alapanyagokkal.
Hozzávalók:
- 6 evőkanál olaj
- 2 szárított chili
- 300g karfiol nagyjából 3cm-es darabokra vágva
- 200g Jersey Royal burgonya 2cm-es kockákra vágva
- 1 közepes vöröshagyma durvára vágva
- 3 nagy gerezd fokhagyma, összezúzva
- 3 cm-es darab gyömbér, meghámozva, apróra vágva vagy reszelve
- ¼ teáskanál őrölt kurkuma
- 225 g konzerv paradicsom
- ¼ teáskanál porcukor (opcionális)
- 150 g fagyasztott zöldborsó, kiolvasztva
- 2 zöld chili félbetörve
- ½ teáskanál római kömény, pirítva és összetörve
- 2 evőkanálnyi korianderlevél aprítva

Elkészítés:
Melegítsük fel az olajat egy mély serpenyőben enyhén magas hőfokon. Adjuk hozzá a szárított chiliket, és pirítsuk néhány másodpercig, amíg sötétebb árnyalatot nem kapnak. Ezután vegyük ki és tegyük félre egy tányérra.
Kisebb adagokban süssük meg a karfiolt, amíg a szélei éppen elkezdenek megbarnulni, majd szedjük ki ezeket is egy tányérra. Járjunk el ugyanígy a burgonyával is, de fontos, hogy figyeljünk arra, hogy a karfiol és a burgonya eltávolításakor a lehető legtöbb olajat hagyjuk a serpenyőben.
Tegyük a hagymát a serpenyőbe, és kevergetve pirítsuk néhány percig, amíg elkezd barnulni. Adjuk hozzá a fokhagymát, gyömbért és kurkumát, majd keverjük folyamatosan, hogy ne tapadjanak le. Öntsük hozzá a paradicsomot, majd tegyük vissza a serpenyőbe a pirított szárított chiliket. Szórjuk meg ¾ teáskanál sóval, és (amennyiben használunk hozzá) adjuk hozzá a cukrot is. Kevergessük időnként, amíg az olaj elkezd elválni az étel széleinél.
Tegyük vissza a karfiolt és a burgonyát a serpenyőbe, majd keverjük át alaposan. Ha a masala (fűszeres alap) túl sűrű, adjunk hozzá néhány evőkanál vizet. Csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra, és öntsünk hozzá 350 ml vizet. Hagyjuk gyöngyözve főni, amíg a burgonya teljesen meg nem puhul.
Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, adjuk hozzá a zöldborsót és a zöld chiliket. Ezt követően Főzzük tovább, amíg minden teljesen megpuhul, végül pedig szórjuk meg a pirított, összetört római köménymaggal és az aprított korianderlevéllel, és tálalhatjuk is.
Forrás: olivemagazine.com
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.