Hirdetés
Hirdetés

Alkohol az Udvarban – Mit isznak a világ koronás fői?

SZERZŐ: Király Márton
2022. augusztus 18.
Japántól Liechtensteinig, Angliától Dániáig találhatunk a királyi italokat. Nem azokra az egyre gyarapodó termékekre kell gondolnunk, amiknek a gyártói a kiemelkedő minőségnek köszönhetően megkapták az uralkodó elismerő nyilatkozatát, nem is a királyi családok hivatalos beszállítóit fogjuk itt felsorolni.
Hirdetés

Ez utóbbit már csak azért sem lenne könnyű, mert például az angol királyi család 118 hivatalos beszállítóval rendelkezik, a különleges státuszt bizonyító pecsét többek között megtalálható 8 champagne-ház, 5 skót whiskylepárló, és több portóival, ginnel, sherryvel, konyakkal foglalkozó termelő palackjain is. királyi jelző e cikk esetében nem (csak) a kiemelkedő minőségre utal, hanem olyan innivalókra, amiknek készítésében az ország uralkodó családjának aktív szerepe van, valamint olyanokra, amiknek aktív szerepe van az uralkodócsaládok életében.

Hercegségi pincészet Liechtenstein

Ha a Svájc és Ausztria határán fekvő apró, alpesi hercegségben járunk, akkor feltétlenül érdemes felkeresnünk az ország fővárosában található pincészetet. A regnáló hercegi család 1712 óta birtokolja a borászatot, és a mai napi részt vesznek annak működtetésében. A jelenlegi uralkodó II. János Ádám herceg unokája, Mária hercegnő ugyanis sommelier-ként végzett, majd átvette a birtokok szőlészeti és borászati feladatainak megszervezését. A pincészet 2019-ben kezdte meg a biodinamikus művelésre való átállást. A liechtensteini területeken chardonnay és pinot noir terem, de készítenek bort osztrák és német területekről származó szőlőből is. A hercegi borászat a nagyközönség előtt nyitva áll, látogatható, sőt online boltjuk kiszállítást is vállal.

Buckingham Palace Gin

II. Erzsébet italfogyasztási szokásairól számos cikk született már, nem titok, hogy a királynő kedveli a minőséget, elég, ha a fent említett nyolc champagne-házra gondolunk. A palota által kiadott hivatalos gin nem régi szereplője az italpiacnak, először 2020-ban jelent meg, igaz, hogy csak rövid időre, hiszen az indulókészletet nyolc óra alatt elkapkodták. A siker mögött persze ott áll a vásárlók rajongása a királyi család felé, a világjárványnak köszönhető kapuzárási pánik, és természetesen az is, hogy egy kiváló gin került a piacra. A teljes receptúra titkos, annyit azonban lehet tudni, hogy a hozzávalók közül a galagonyabogyót, eperfalevelet és citromverbénát a Buckingham palota 16 hektáros kertjében kézzel szüretelték. Az elkapkodott készleteket azóta feltöltötték, és egy másik változat is megjelent az eredeti királyi gin mellett. Az italból származó összes bevétel a királyi család művészeti gyűjteményét is gondozó Royal Collection Trust nonprofit szervezetet támogatja.  

Japán császári szaké

A Nihonsakari Souhana 1913 óta a japán császári udvar hivatalos szakéja, kizárólag ünnepségeken, ceremoniális fogadásokon szolgálták fel. Ez az ital része volt a legutóbbi négy császár koronázási szertartásának. A császári ital nagyközönség számára mindössze ötven éve elérhető, és csak korlátozott mennyiségben.

A szakénak több változata is létezik, de mindegyik kizárólag a Hyogo prefektúrából származó igen magas minőségű yamada nishiki szakérizsből készülhet.

A bhutáni királyi whisky

Bhután egyetlen whiskylepárlója az alig tízezer lakosú Gelephu városában fekszik. Itt készítik - külön királyi utasításra – azokat a különleges whiskyket, amiket általában az ország által ünnepelt különleges évfordulókra adnak ki, vagy azokról neveznek el. 1907 néven forgalomba került egy 12 éves single malt, ami Bhután első királyának trónra lépési időpontjáról kapta a nevét, a Prófécia elnevezésű whisky a negyedik király hatvanadik születésnapjára készült. A K5 Himalája névre hallgató blend a legújabb terméke a lepárlónak. Nevét a jelenleg is regnáló ötödik bhutáni királyról kapta, készítéséhez pedig több whiskyt is felhasználtak. Az ital hatvanöt százalékát Skóciában készült, sherrys és bourbonos hordókban érlelt whisky adja, a fennmaradó részt pedig himalájai hegyi patakok vizével készült, Bhutánban lepárolt whisky alkotja. 

A Rosenborg bor

A listán eddig szereplő italok mindegyike, ha igényel is kisebb-nagyobb utánajárást, de elérhető a nagyközönség számára is. Az utolsó helyen szereplő ital megkóstolásához azonban kicsit több erőfeszítés szükséges. Vagy tagja kell, hogy legyünk a dán királyi családnak, vagy el kell érnünk, hogy meghívjanak minket a királynő újévi fogadására. Ha valamelyik feltételt teljesítjük, esélyünk nyílik megkóstolni a Rosenborg kastély nevét viselő borkülönlegességet. A bor a hagyomány szerint a Rajna vidékéről érkezett és került az uralkodók birtokába. A hordók fennmaradtak, a három legöregebben az 1589-es, 1599-es, és az 1615-ös évszámok állnak. A hordókat a rendszeresen költöztették egyik királyi rezidencia pincéjéből a másikba, 1659-ben hadizsákmányként elhurcolták Svédországba, visszaszerezték egy dán kalózhajó segítségével, végül 1731-ben kerültek jelenlegi őrzési helyükre, a Rosenborg kastélyba. Az italból az évszázadok során rendszeresen fogyasztottak, azonban mindig ügyeltek arra, hogy a hordókból lecsapolt mennyiséget száraz rajnai fehérborral pótolják. Így az újonnan hozzáadott bor szépen lassan átvette az eredeti bor aromáit, és a királyi család újévi rendezvényein a mai napig ezzel koccintanak. 1982-ben a dongák állapota annyira megromlott, hogy a bort palackokba és acéltartályokba költöztették át, de a Rosenborg kastély alagsorában a mai napig megtekinthetjük az eredeti hordókat.

Forrásaink voltak:

1, 2, 3, 4, 5, 6

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram