Hirdetés
Hirdetés

Akit macska szült, az egeret fog – Max Alajmo, a séf, aki 28 évesen 3 Michelin-csillagos konyhát vezetett

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. május 11.
Massimiliano Alajmo még csak 28 éves volt, amikor éttermét 2002-ben a Michelin Guide a harmadik csillaggal tüntette ki. Ezzel a történelem legfiatalabb 3 Michelin-csillagos séfje lett.
Hirdetés

Ahogy egy korábban Alajmóval készített interjúnkban a fiatal tehetség mesélte, már egész korán, gyerekként részt vett a família étterme, a Le Calandre mindennapi munkálataiban. Az Alajmo-család jócskán megfelel az olaszokkal szemben támasztott sztereotípiáknak: az ízek megszállottjai, közösen alkotnak a konyhában, és fontos számukra a generációk közötti kapcsolat, a családi összetartás. A magánéletben és szakmai tekintetben is.

Max Alajmo a séf-és étteremtulajdonos család ötödik generációjának tagja. Pályája kezdetén olasz és francia séfekkel dolgozott együtt, köztük Alfredo Chiocchettivel, Michel Guérarddal és Marc Veyrat-val. Alajmóék padovai étterme már 1992-ben felhívta magára a Michelin inspektorainak figyelmét. A Ristorante Le Calandre Sarmeole di Rubino/Bistrot Il Calandrio, ebben az évben, majd 1997-ben és 2002-ben is Michelin-csillagot kapott. Az első csillagot Rita Chimetto, Max édesanyja szerezte meg az étteremnek, de a ‘97-es duplázás már a fiatal tehetség executive chef munkáját is dicséri.

Az Alajmo család, 2020 karácsonyán / Fotó: Facebook Alajmo

A Le Calandre pedig 2002-től a harmadik csillag megszerzésével a világ 20 legjobb étterme között szerzett helyet magának.

Max Alajmo is bekerült a vörös könyv legjei közé, mint a legfiatalabb séf aki 3 Michelin-csillagos konyhát vezet, és ezt a rekordot (28 éves volt) a mai napig nem sikerült senkinek megdöntenie.

Mára a család Olaszországban egy kisebb gasztro-birodalmat üzemeltet Max és bátyja, Raffaelle vezetésével. Az első csillagos étterem mellett jelenleg további tíz éttermet/koncepciót üzemeltetnek az országban, illetve egy bisztrót Párizsban. Köztük talán a legjobban szem előtt lévő a Quadri/Quadrino és a Gran Caffé Quadri, a velencei Szent Márk téren. Az Alajmo group széles portfóliójának szüksége van a legjobb termelők bevált hálózatához, de a gasztro-birodalom immár a saját termelésből is kiveszi a részét

Max Alajmo

A testvérek a gasztronómiai sokszínűség terjesztésének jegyében nem csak az éttermek vezetésében dolgoztak együtt, de 2006-ban megjelentették első saját szakácskönyvüket In.gredienti címen. A könyvet a Gourmand International World Cookbook Awards 2007-es díjátadóján a világ legjobb szakácskönyvének választották. A formatervezés világába is belekóstoltak, amikor 2010 elején átalakították a Le Calandre vendégterét. Max kulináris filozófiáját használva útmutatóként a vendégtér újradíszítéséhez szükséges elemeket ugyanolyan összpontosítással és odaadással választották ki, mint amivel Max az ételek alapanyagainál jár el. Az étterem átalakításával az Alajmo testvérek által tervezett és neves olasz kézművesek segítségével legyártott eszközök (poharak, étkészletek, evőeszközök) sora született meg.

Pandémia csoportkép / Fotó: Facebook Alajmo

2008-ban Max Alajmo megismerkedett a híres parfümmesterrel, Lorenzo Dante Ferroval, akinek a munkássága a mai napig meghatározó része a gasztronómiájának. Ez nem más, mint az aromák fokozása az ételekben. Sőt, az étterem emblematikus illata is a fivérek ízlését, munkáját dicséri.

Hangulatkép a párizsi Stern-ből / Fotó: Facebook Alajmo

Korábban már írtunk róla, hogy az Alajmo testvérek nem csak a konyhában és a fent említett művészetekben eredményesek: jótékonykodás terén is van mit tanulni tőlük. 17 évvel ezelőtt indították az „Il gusto della ricerca” projektjüket a daganatos gyerekek támogatására, amit rengeteg cég támogat azóta is.

A Le Calandre 40 éves múltja nem egyedi éttermes életpálya Olaszországban, de a generációk által egymásra hagyományozott tapasztalat, és az egyszerűségbe vetett hit mégis folyton a legjobbak közé juttatja őket.

Egy kép a Quadro-ból / fotó: Alajmo Facebook

Az étel üzenetét, titkának megfejtését Max Alajmo küldetésének tekinti. Így válhat koherenssé az, hogy bár képes olyan tálalási bravúrokra, melyeket talán maga Jackson Pollock is megirigyelne, mégis a legkedvesebb ételének a kenyeret tartja, ami a maga egyszerűségével képes elmesélni a születésére fordított idő történetét. A Four magazinnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy egy lakatlan szigetre mit vinne magával, a kenyeret, az olívaolajat és a bort sorolta fel. Szakmai alázatának és a zsigereiben lévő vendéglátói elhivatottságnak jó példája, hogy a séfek új generációjának azt ajánlja, ne a televízióban látott, a magazinokban bemutatott csillogó konyhai miliőt keressék, mert nem fogják megtalálni. A főzős realityk könnyített pályája nem a valóságot tükrözi. Az éttermi világ még egy Alajmo kaliberű séfnagyságnak is az elkötelezettséget, a hosszú munkaórákat és végtelen tanulást jelenti. 

Több teraszukkal már megkezdték a 2021-es szezont, (a Le Calandre például május 30. után nyit újra) de az In.gredienti csemegeüzlet koncepciójukkal házhoz is szállítottak. 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram