Hirdetés

A brit Marco Pierre White-ot számtalan legenda lengi körül. Vitathatatlan érdemei mellett ellentmondásos figurája a gasztronómiának. Megosztó személyiségére jellemző, hogy ő volt a legfiatalabb séf, aki három Michelin-csillagot érdemelt ki (azóta megdöntötték a rekordját). A brit fine dining szcéna enfant terrible-jének, avagy ‘szörnyű gyerekének’ keze alatt egykor olyan séfek tanulták ki a szakmát, mint Gordon Ramsay. Na de meddig tartanak a „legek”, és hol kezdődnek a legendák? 

Hirdetés

3 x 33

White igencsak hátrányos helyzetből indult, talán éppen ez is ambicionálta annyira. Leeds-i munkáscsaládba született, majd 16 évesen a neves londoni Le Gavroche-ban kezdte meg commis-tréningjét. Miután szélsebesen felküzdötte magát a konyhai ranglétrán, 26 évesen már saját éttermet nyitott. A londoni Harvey’s már a nyitás évében kiérdemelte első Michelin-csillagját, amit egy év elteltével meg is tudott duplázni. Az 1993-ban nyílt, saját nevét viselő éttermével ért fel igazán a csúcsra:

mindössze 33 évesen három csillaggal díjazták.

De mi motiválhat egy séfet, aki ilyen fiatalon karrierje csúcsára ért? Ezt akkor pontosan White sem tudta, abban azonban biztos volt, hogy a konyhában eltöltött évtizedek biztosan nem… 1999-ben, 38 évesen mindenki legnagyobb megdöbbenésére visszaadta a csillagjait, és visszavonult a séfszakmától.

MPW emblematikus fotója

Döntését azzal indokolta, hogy a csillagokat nem tudta összeegyeztetni magánéletével, és a kalauz ítészeibe vetett bizalma is megrendült. (Ez utóbbi kijelentéséről többet sajnos nem sikerült kiderítenünk.) Korábban szerzett kapcsolati tőkéjére alapozva étteremtulajdonosként képzelte el a jövőjét a gasztronómiában.
Olvasta már korábbi cikkünket a témában? Csillagjainkban a hiba, avagy vissza lehet-e adni Michelin-csillagot?

Marco Pierre White Facebook

Marco Pierre White a világ ellen 1. rész: Alkalmazottak

A brit séf hírhedté vált, militáns konyhai stílusa séfek egész generációjára hatott ki (megkockáztatjuk, hogy inkább negatív, mint pozitív értelemben). Séfként egyetlen cél lebegett a szeme előtt, a tökéletes fogás a tányéron, és a haragja keményen lecsapott arra, aki miatt porszem került a gépezetbe.
Miután egyik alkalmazottja panaszkodni merészelt a konyhában uralkodó elviselhetetlen hőségre, White egy késsel egyszerűen szétvágta a fiatal szakács séfkabátjának és nadrágjának hátulját.

White desszerttriója: brownie, áfonyás sajttorta, tiramisu

Egyik legismertebb volt beosztottjával, Gordon Ramsay-vel évek óta nincsenek beszélőviszonyban. A kettejük közötti nézeteltérés állítólag onnan ered, hogy Ramsay White esküvőjére bejelentés nélkül egy egész forgatócsoporttal állított be. A konfliktus gyökeréig valószínűleg ennél jóval mélyebbre kellene ásnunk. Ramsay ugyanis húszévesen White keze alatt dolgozott, az étteremben pedig a repülő kések, a verbális megalázás, valamint az elviselhetetlen nyomás és stressz a mindennapok részei voltak. White később így emlékezett vissza a fiatal Ramsay egyik kiborulására: „Már nem emlékszem, hogy pontosan miről volt szó, de Ramsay-nél valamiért elszakadt a cérna. A következő dolog, amit látok, hogy zokogva behúzódik a konyha egyik sarkába, az arcát a kezébe temeti, és könnyek csorognak végig az arcán.”

Egyik éttermének falán – Marco Pierre White Steakhouse & Grill Facebook

Marco Pierre White a világ ellen 2. rész: Vendégek és kritikusok

Nem csupán alkalmazottainak volt félnivalója a lelki és fizikai erőszakot sem mellőző stílusától: éttermében a kritikusok, sőt a vendégek sem érezhették magukat teljesen biztonságban. És most a nagy nőfaló hírében álló séf hódításainak részleteibe inkább nem is megyünk bele. Fogalmazzunk úgy, hogy White keményen dolgozott rocksztár imázsán…

Marco Pierre White Facebook

Egyszer egy kritikust állítólag azért dobott ki az étterméből, mert kerékpározáshoz használt nadrágpántok voltak rajta. Egy 54 fős (!) eljegyzési bulinak pedig azért lett idő előtt vége, mert White-nak nem tetszett, hogy a vendégek kissé kapatosan a padlóra dobták a cigarettacsikkeket.

Marco Pierre White Steakhouse & Grill Facebook

Máskor azon húzta fel magát (egyébként jogosan), hogy három Michelin-csillagos éttermében egy vendég egy adag sült krumplit követelt magának, amely nem szerepelt az étlapon. White elmondása szerint végül igazi fine dining sült krumplit adott ki a kezei közül, és majdnem egy órát pepecselt az extra rendelés elkészítésével. Mai árfolyamon számolva csaknem tizenhatezer forintot számolt fel érte.

Egy „sztárcsináló” fotósorozat

A brit séf első, részben önéletrajzi könyve 1990-ben jelent meg White Heat (vagyis Fehér izzás) címmel. A memoár sikerében, valamint White sztárséf imázsának kialakításában fontos szerepet játszott Bob Carlos Clarke legendássá vált, fekete-fehér fotósorozata is. Az ír származású fotós mondhatni értett a „sztárcsináláshoz”. Korábban is filmsztárokról, modellekről és egyéb hírességekről készült fotóiról volt ismert. Az elemi erővel ható sorozat a korban igazi újdonságnak számított. A képek nagyon is emberi oldalukról mutatták meg a séfek életét. A fotós lencséje ugyanis elsősorban nem az ételekre, hanem a konyhában álló, nagyon is hús-vér emberekre fókuszált.

youtube.com

Az ötvenes éveiben járó White mára kétségtelenül lehiggadt. Bár ez korábban nehezen lett volna összeegyeztethető lázadó imázsával: White ma már gyakori vendégnek számít brit, amerikai és ausztrál főzős műsorokban, tehetségkutatókban. Kritikusai leginkább azokat a kijelentéseit szeretik az orrá alá dörgölni, amelyeket az utóbbi években a Knorr nagyköveteként (az ominózus videó itt) tett. Egy háromcsillagos séf szájából valóban hihetetlenül hangzik (szinte még leírni is kínos): „Harminc éve használok Knorr-leveskockát a konyhában. Ez az én titkom.”
A The Guardian összeállításában megnézhetjük a már említett fotósorozatot abból a korból, amikor White még valóban „fehéren izzott”.
Forrásaink voltak.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok