Hirdetés
Hirdetés

Akiknek bűvszó a D.O.P. és az AVPN: nápolyi pizzázók Borsodtól Baranyáig

SZERZŐ: DiningGuide
2021. szeptember 14.
Budapest után vidéken is egymás után nyílnak a megbízható nápolyi pizzázók, mi 9+1 helyet ajánlunk Borsodtól Somogyon át a Dél-Alföldig.
Hirdetés

A nyitóképen a szegedi Nina's Pizza (balra) és a szentendrei Circo Pizza (jobbra) fotója szerepel

Kevés szomorúbb jelenség van a gasztronómiában a pocsék pizzáknál, és kevés bosszantóbb a nápolyi pizza hullámot megnyergelni vágyó szerencselovagoknál. Akik a nápolyipizza-készítés tudományát nem tisztelve – netán nem is ismerve – sütnek pizza napoletana helyett valamiféle pizza hungaricanákat, csak szégyent hoznak a dél-olasz pizzastílusra, viszont Budapest után országszerte egyre több helyszínen bukkannak felkiváló nápolyi pizzások.

*Az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) védjegyet jelenleg két hazai pizzázó viseli, 2019-ben kapta meg a budai IGEN, rá egy évre a pesti Donna Mamma Pizza Napoletana.

Bazsalikom Nápolyi Pizzéria, Kistarcsa

Budapesttől határain kívül, az agglomerációban egyre több irányba indulva tisztességes nápolyi pizzára lelhetünk, a fővárostól északkeletre pedig több erős szereplő is képviselteti magát. "Nápolyis" körökben a kistarcsai Bazsalikom Nápolyi Pizzériának igen jó híre van. Nem akármilyen kemencében, fatüzelésű, AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) minősítésű Manna Forniban sülnek a tésztakorongok. A gyönyörű kerámiákkal kirakott kemencéből gourmet pizzák is kikerülnek izgalmas feltétekkel, de a klasszikus ízvilágúakra is kerül Pecorino Romano hintés – ez szinte a pizzéria védjegye.

Napolizza, Gödöllő

Önálló vállalkozásba kezdeni mindig rizikó, de a Napolizza tulajdonosai nem bízták a véletlenre: a Digó Pizzások keze alatt tanulták ki a mesterséget. A két egyetemista gyerekkoruk sporteseményeinek színhelyére álmodta meg a minőségi pizzázót, ami valóban okos elképzelés volt, hiszen edzés után még ellenállhatatlanabb a frissen sült pizzák illata. Összesen csupán tizenegy, de jó minőségű feltéttel dolgoznak, ahogyan az ebben a műfajban ildomos.

Hirdetés

Pizza Mamma, Dunakeszi

A családi vállalkozás elhozta a nápolyi pizza hagyományát a Dunakanyar kapujába is. Két napon keresztül érlelik a tésztájukat (a sajnálatos módon gyakori) keletlen tésztáktól hasfájós pizzakedvelők nagy örömére. Meghatározó részben Campania régióból érkező olasz alapanyagokkal dolgoznak, pizzáik széle buborékos, ropogós és a fatüzelésű kemence lángjaitól foltos, ahogyan azt kell.

Fotó: Pizza Mamma

Circo Pizza, Szentendre

"Brutális nápolyi pizzák, fatüzelésű kemence, vagány natúr borok!" – lövi be az irányt a Circo Pizza, Szentendre pedig még egy (gasztro)kulturális attrakcióval bővült a pizzéria megjelenésével. Takács Márk tulajdonosnak nem ismeretlen a kemence közelsége, működtetett kovászos pékséget a Moszkva tér közelében, a Hattyú utcán (Takács Bakery), most pedig a Dunakanyarban éli az álmát, süti a buborékos szélű pizzákat, és borokban is csupa extrát nyújt natúr vonalon.

Daniele Urban, Diósd

Budapesttől délre is terjeszkedik a nápolyi módi. A Bognár-fivérek Szerencsesarok nevű olasz delikáteszét egészíti ki a pizzabár, történetük pedig rendhagyó. Az ínyencbolt miatt rendszeresen Itáliába utazó testvérek megismerkedtek a dél-olasz Giuseppe Maglione éttermessel, aki Nápolytól kb. 50 kilométerre, Avellino városában viszi két vendéglőt is. A know-how-t tehát ő hozta el Diósdra, a Szerencsesarokban pedig már korábban is ismerősek voltak az autentikus alapanyagok. A diósdiakon kívül az érdiek-törökbálintiak és százhalombattaiak is rendszeres vendégei a Daniele Urbannak.

Veszprémium, Veszprém*

Antal Szabolcs végzettsége szerint pék. 26 évnyi pizzaszakács múltjából 12 évet külföldön dolgozott le, a Karcag-Barcelona tengely után pedig Veszprémben nyitotta meg saját üzletét. Kemencéjét maga gyártatta, pizzái kovászos tésztából készülnek, rendhagyó módon itthon őrölt 00-s lisztből. Akár 36 órát is pihennek a tészták a formázás előtt, Veszprém pedig rég felfedezte magának a Nápoly előtt egyszersmind fejet hajtó, az alapanyagok terén azonban különutasnak, ezért nem is hagyományos nápolyi pizzásnak* számító sütőmester műhelyét, ahol a pizzákra Tekeresvölgyi sajt és közeli termelők sonkái, kolbászai kerülnek.

Fotó: Veszprémium

A Pizza Sztori, Balatonmáriafürdő

Megvan a Port Étterem Balatonmáriafürdőn? A Balla-család sikeres étterme és szálláshelye (Pelso Panzió) után megméretteti magát nápolyi pizza fronton is, és idén nyáron debütáltak A Pizza Sztorival. Kemencéjük Dél-Olaszországban készült, tésztájukat illetően titkos családi receptre hivatkoznak. Országos különlegességük a négyrétbe hajtott Portafoglio pizza, amely tökéletes kivitelezés a sétálós pizzázásokhoz. Balatoni helyként csupán két hónapot tartottak nyitva, jövő nyáron visszatérnek.

Nina’s Pizza, Szeged

A dél-alföldi nápolyi pizzázónak mesébe illő az eredete: történetük szerint egy szegedi lány egy nápolyi család segítőjeként gondozta az idős nagymamát, aki búcsúajándékként hagyta a lányra a generációkon át a családban öröklődő titkos nápolyi pizza receptjét. Az étterem a nagymamáról kapta a nevét, emlékeztetve arra mindenkit, hogy azt a bizonyos pluszt az adja hozzá a fogásokhoz, aki elkészíti őket. Itt ezt a mentalitás kívánják megőrizni.

Fotó: Nina's Pizza Szeged

Tímár26, Pécs

A lokációjáról elnevezett pizzázóban – amit remélhetőleg így mindenki könnyen megtalál – 27-fajta pizza közül szemezgethetünk. Nincsenek „túltolva” a feltétek, és bár egy-egy pikánsabb darab (mint például a körtés) us befigyel, a pizzázó autentikus mivoltára nincs panasz.

Fotó: Tímár26

Pizza Pasta Buona Sera, Sajószentpéter

Olvassa el alábbi írásunkat a sajószentpéteri Pizza Pasta Buona Seráról!

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram