Hirdetés
Hirdetés

Akiknek a citrom után Michelin-csillagot dobott az élet – Interjú a SALT séfjével, Tóth Szilárddal

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. október 10.
Már egy hónapja két új Michelin-csillagos helyet ünnepel Budapest. Mi újság a SALT-ban?
Hirdetés

A budapesti SALT étterem idén szeptemberben, nyitásának második évfordulóján megkapta az első Michelin-csillagát. A regionális magyar ízekre fókuszáló ételeket skandináv konyhai filozófiával, életérzéssel és natúrborokkal tálalják, de alkoholmentes opcióként választhatunk a fogások mellé párosított házi dzsúszokat is.

A konyháért felelős séf és társtulajdonos Tóth Szilárd – méltán – büszke szabolcs-szatmári származására, amelynek személyes interpretációjával a magyar konyhaművészetet képes volt a csillagok birodalmába vezetni.

Tóth Szilárd

Az élet és a munka minden elismerés után megy tovább, de valamiben megváltozott az életetek az örömhír óta? 

Tóth Szilárd: Rengeteg gratulációt fogadtunk az elmúlt időben, és persze mi is nagyon örülünk ennek az elismerésnek. A díj az egész csapatnak egy hatalmas dopping: most kaptunk egy nagyon egyértelműen pozitív visszajelzést mindazon erőfeszítésekre, folyamatokra, amiket 2019 óta folyamatosan beleteszünk az étterembe. Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy túléltünk egy pandémiát, és a vele együtt járó két bezárást is, ami komoly logisztikát, alkalmazkodást és energiát igényelt az egész csapattól. Ezen egész időszak végére különösen büszkék voltunk erre az elismerésre.

Zsíros deszka, hátszalonna, füstölt angolna / Fotó: Horpaczi Dávid

A Michelin-csillag tudvalevőleg némi stresszt is magában hordoz. Változott valami azóta?

Mindenféle külső behatástól függetlenül mi folyamatosan változóban vagyunk. Számunkra - és szerintem minden hozzánk hasonló étterem esetében - az állandó megújulás egy alapvető gondolkodásmód. Mindig próbálunk fejlődni, ez a fine dining közösségben egy teljesen belső inger, aminek egyre több a pozitív hatása itthon, Magyarországon is.
Emellett persze mindig ott lebeg az ember szeme előtt, hogy a csillag kiérdemléséért járó szintet minden pillanatban hoznia kell. Ez egy olyan alapvető hozzáállás, amiről nehéz is lenne megfeledkezni.

Feketeribizli ágfagylalt, csörögefánk / Fotó: Fekete Antonio Designfood / So Good Magazine / Salt Restaurant Budapest

Inkább itthonról vagy külföldről jelentkeztek be új vendégek?

Mind külföldről, mind a magyar részről egyszerre nőtt meg a díj hatására az érdeklődés. Ez a hír egy jóval szélesebb csatornaként juttatta el a nevünket azokhoz, akik még nem hallottak rólunk korábban. Ez egy nemzetközi platform, ami a magyar vendégeket is ugyanúgy bevonzza, de egyre inkább azt látom, hogy a magyar vendégek részéről is egyre nagyobb az érdeklődés a csúcsgasztronómia fejlődésével és sikereivel kapcsolatban. A helyi vendégeinknek köszönhetően korábban is teltházzal működtünk, de most a Michelin-csillag után nemzetközi szinten is megnőtt irántunk az érdeklődés. Jelenleg másfél hónapra előre nincs hozzánk szabad hely.

Alkotás, Tóth Szilárd / Fotó: Horpáczi Dávid

Milyen újdonságokkal készültök mostanában?

Nemsokára étlapot váltunk. Eddig egy könnyedebb, zöldségesebb vonalat vittünk, de most a áthelyeződik a hangsúly a húsos ételekre. Ennek természetesen meglesz a vegetáriánus és a vegán alternatívája is, fontos, hogy a Salt-ban róluk sem feledkezünk el. Az új fogásokkal először október 19.-én lehet találkozni. Számunkra minden ételben van valami izgalom: reméljük, a vendégek is így gondolják majd. Néhány dolgot még mindenképpen szeretnénk kipróbálni, megmutatni, de ez maradjon egyelőre a mi titkunk! Egyelőre próbálunk befelé figyelni, szeretnénk a saját céljainkat, terveinket megvalósítani ebben az új időszakban is.

Tovább olvasok:
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram