Hirdetés
Hirdetés

Akik megtanították Jack Danielt whiskey-t főzni - Az amerikai bourbon el nem mondott története

SZERZŐ: Király Márton
2022. szeptember 2.
Egy afroamerikai párlatrajongó a közelmúltban felfedezte, hogy valami, pontosabban valakik feltűnően hiányoznak az amerikai whiskey-bárokból, és akkor sem beszélnek róla, amikor a bourbon története kerül szóba. Úgy fest, hogy a világ elfeledkezett az afroamerikai emberek szerepéről, pedig az ő munkájuk nélkül az amerikai bourbon ma nem lehetne az, ami. 
Hirdetés

Che Ramos, történetünk egyik szereplője a világ számára egy másik néven is ismert: ő Black Bourbon Guy, whiskey-kóstolók mestere, koktélkurzusok vezetője, lepárlók és éttermek tanácsadója, az amerikai whiskey történelem ismerője és tanítója.

Egyes amerikai államok, például Tennesse vagy Kentucky levéltárai 18-tól 20. századig tartó feljegyzései említést sem tesznek a fekete bőrű munkások által a bourbon-iparban végzett munkáról, ami ha sajnálatos is, nem meglepő. A rabszolgatartók nem siettek elismerni rabszolgáik erőfeszítéseit, pedig ők adták a lepárlók munkaerejének meghatározó többségét. A rabszolgaság 1865-ös eltörlése után sem javult sokat a helyzet, a szegregációpárti whiskeymágnások és lepárlótulajdonosok sem osztogatták sűrűn a nehéz munkáért járó kitüntetéseket.

Mára azonban nyilvánvaló és elkendőzhetetlen az afroameriak munkássága Amerika kedvenc italának megszületésében. 

Az égetett belsejű hordók használatának az ötlete, a bourbon készítésének egyik legfontosabb eszköze például jó eséllyel az ültetvényeken dolgozó és a maguk számára alkoholt lepárló feketéktől származik. Ők a szenes belsejű hordóval próbálták lágyabbá, selymesebbé tenni a nem túl minőségi alapanyagokból készülő párlatot. George Washington rozswhiskey-t készítő üzemeit, amik a korban az ország egyik legnagyobb vállalatát alkották, szintén afromerikaiak működtették. A későbbi elnök Andrew Jackson pedig vérdíjat is tűzött ki szökésben lévő lepárlómestere fejére. Ezeket a történeteket és tényeket sok másik mellett Ramos minden általa tartott kóstolón elmeséli, továbbadja.

A leghíresebb ilyen eset azonban egyértelműen Nathan „Nearest” Green története. Az egykori rabszolga nem kisebb személyt tanított whiskey-lepárlásra, mint Jasper Newton Danielt. Ha ez a név nem is cseng ismerősen, becézett formájával biztosan találkoztunk már, a Jack Daniel’s Tennesse Whiskey alapítójáról van szó. Az ifjú Jacket „Uncle Nearest” tanította meg a lepárlás alapfokú ismeretére és a magasiskolájára is, Jack később ki is nevezte a Jack Daniel’s lepárlómesterévé. Nathan Green lett az első afrikai amerikai lepárlómester, de korántsem az utolsó, sőt „Uncle Nearest” öröksége és úttörő szelleme a mai napig töretlenül él tovább. A Jack Daniel’s ma már büszkén hirdeti eredettörténetének ezt a részét is, 2017-ben pedig egy Fawn Weaver nevű afroamerikai nő megalapította az Uncle Nearest Whiskey Distillery lepárlót, master blendernek pedig Green ük-ükunokáját, Victoria Eady Butlert kérte fel. Butler lett a történelem első fekete bőrű nője, aki viselheti ezt a rangot, ő felel a lepárló összes blendjének összeállításáért.

„A bourbon világát jelenleg a középkorú, bajuszos fehér fickók lakják. A bourbon nem olyasmi, amit feketékhez kötnénk.” Ramos még mindig nevet a pultosok arcán található megdöbbenésen, amikor bourbont rendel és nem konyakot, ahogyan azt a pultos feltételezte.

A konyak és a feketék asszociációja az 1950-es évekből ered, amikor az afroamerikaiaknak szánt magazinok közül többen is, az Ebony-ban vagy a Jet-ben megjelentek a konyakgyártók által készített, kifejezetten a fekete közösségeknek szánt hirdetések. A reklámoknak meg is volt a hatása, az afroamerikaiak hátat fordítottak a bourbonnek és áttértek a konyakfogyasztásra. Che Ramos most azon dolgozik, hogy bebizonyítsa, a bourbon mindenkié, sőt a feketéknek sokkal több közük van hozzá, mint azt elsőre gondolnák.

Shannon Healy a durhami Alley Twenty Six bár tulajdonosa szintén nagyon fontosnak tartja, hogy a bourbon igazi története visszakerüljön a köztudatba. Minden szerdán kóstolókat rendez, ahol kevésbé ismert lepárlók termékeit és egy adag történelemleckét szolgálnak fel az érdeklődőknek. Ezeknek a különleges szerdáknak szinte állandó szereplője Ramos, akinek a munkásságát Healy is méltatja.

Az Egyesült Államokban, azokban a kisszámú szeszfőzdékben, amelyek afroamerikai tulajdonban vannak, alig néhányban készítenek whiskey-t. 

Ray Walker a kevés fekete bourbonmester egyike. A Saint Cloud lepárló teljes egészében az ő tulajdonában van, egy Kentuckyban főzető, de Kaliforniában székelő vállalkozás, ami luxustermékekre specializálódott. Ray is vallja, hogy a bourbon mindenkié, azonban őt sem kerülik el a nehézségek. Amikor tárgyalásokon átnyújtja névjegykártyáját, amin a CEO/Tulajdonos szavak állnak, gyakran kap cserébe meglepett pillantásokat, értetlenkedő kérdéseket.

Walkert érték kellemes meglepetések is. „Úgy képzeltem, hogy nagyon nehéz lesz majd megvetnem a lábamat Kentuckyban, betörni az ottani piacra.” Dacára azonban Walker bőrszínének és a hírhedt Kentucky tradícionalizmusnak, ez az állam volt az első, ahol Walker elkezdhette forgalmazni a Saint Cloud bourbont. 

A bourbon múltja jelene és jövője is elképzelhetetlen az afroamerikaiak munkássága nélkül. Habár ma már jobban elismerik őket mint Nearest Green idején, a Che Ramoshoz, Ray Walkerhez, Eady Butlerhez hasonló úttörők helyzete ma, majdnem százhatvan évvel a rabszolgaság eltörlése után sem könnyű. A jó bourbon azonban mindenkié. Ezen dolgozik a Black Bourbon Guy sok, névtelen társával együtt. 

Forrás:

1.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram