Hirdetés
Hirdetés

Akik gyorsan léptek: Top élelmiszer-beszállítók fordulnak a lakosság felé

2020. április 6.
Napról napra figyeljük, követjük, hogyan reagál az éttermi és az éttermek működését kiszolgáló ágazat a mára kialakult hazai és világhelyzetre. Első körben olyan beszállítókat szólaltattunk meg, akiknek a léte az éttermi megrendelésekre rendezkedett be. 
Hirdetés

Az elmúlt hónapban teljesen felfordult a világ, az életünk, a lehetőségeink korlátok közé szorultak. A turizmus és vendéglátás ágazat egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag teljesen leépült. A világjárvány első időszakát, a januári-februári Kínával és Ázsiával kapcsolatos hírek megjelenését az európai és a hazai vendéglátás is elbagatellizálta.

A gyorsan beköszönt második időszakban, a hazai kijárási korlátozást követően az étterembezárások természetszerűleg az ágazat teljes összeomlását okozták. Ma a hazai tömeges járvány kialakulásának kapujában, ha nem is nagy számban, de már látható az ágazat egyes résztvevőinek a kialakult helyzethez való igazodása, az úgynevezett akkomodáció.

Fotó: France Gourmet Foods

Az éttermek nagy része egyelőre nem tud mit kezdeni a kialakult helyzettel, nincs alternatíva, nincs működési modell, és nincs tapasztalat az ilyen helyzetekkel kapcsolatban. A vendéglátóhelyek egy kisebb része, az erős márkával és nagy népszerűséggel rendelkezők elkezdték kiszállítani az ételeiket. Nyilvánvalóan nem erre vannak berendezkedve, így a mai forgalmukat nem lehet összevetni az ezt megelőző időszakkal, de valahogy működnek, és így tovább segítik a dolgozóikat ebben az időszakban is.

Az azonnal alkalmazkodók felismerték azt, hogy ebben az időszakban gyorsan kell változni,

kvázi elfogadták a kialakult helyzetet és elkezdték figyelembe venni az újonnan felmerülő lehetőségeket. Olcsóbban, a mindennapok számára jobban megfelelő kínálatot, ételeket kezdtek kiszállítani.

Az étterembezárások hatalmas csapást mértek az alapanyag-beszállítói infrastruktúrára is. A vendéglátóhelyek és azok vendégei nélkül nem csak az éttermi személyzet, hanem az őket kiszolgálók, a szolgáltatóik és a termelői hálózatuk lába alól is kicsúszott a talaj. 

Darwin a fajok fennmaradására vonatkozó elmélete szerint a túlélésre az alkalmazkodás az egyetlen esély. A mára kialakult helyzetünkre is határozottan igaz ez az alapvetés:

most mindenkinek meg kell próbálni igazodni a jelen szituáció adta lehetőségekhez.

Ha nem is sok, de egyre több pozitív példát találhatunk arra is, hogyan reagálnak az ágazat szereplői. Az éttermeket kiszolgáló alapanyag- és nyersanyag-beszállítók közül a mai viszonyokhoz gyorsabban illeszkedők, az éttermekből eltűnt vendégeknek, az emberek otthoni igényeinek kiszolgálására kezd berendezkedni, nekik megfelelő termékstruktúrát, főleg jó minőségű hazai élelmiszereket kezdett el házhoz szállítani.

Lóczki János / Fotó: France Gourmet Foods

Lóczki János az ország legnevesebb beszállítója. Az ő kereskedelmi tevékenységének köszönhetően kezdődött érdemi topminőségű alapanyagbeszállítás a hazai éttermekbe. A Párizs külső kerületében működő hatalmas Rungis-t, a kontinens legnagyobb élelmiszerpiacának kínálatát kötötte össze a magyar vendéglátással. Neki (is) gyakorlatilag bedőlt a munkája, ezért gyorsan és hatékonyan alkalmazkodott ő is a kialakult helyzethez. Tőle is elhangzik az az érv, amit számos  éttermes is mond, aki igyekszik fenntartani a működését: "Azért is hoztuk meg ezeket a döntéseket, hogy a kollégáink ne veszítsék el a munkájukat – mondta el Lóczki János. – Ez most nem az az időszak, amikor profitot termelhetünk, de próbáljuk fenntartani a munkahelyeket."

A Rungis egyik zöldségcsarnoka / Fotó: Dining Guide archív

Jelentős újítás, hogy a szombatonként a budai várkerületben működő Czakó Piaczon is megjelent kiemelkedő minőségű áruival. Aki tehát ezekben az időkben is megteheti, hogy a minőségi alapanyagokat szerezze be, a Czakó Kerthez tartozó Czakó Piaczot is felveheti a listájára. Ezenkívül a lakosság számára is lehetővé tették a megrendelést, de ebben az esetben nettó 30 ezer forint az alapösszeg. Egy átgondolt nagybevásárlásnál egy többfős család életében ez egy érvényes választás lehet, de természetesen nem azoknak szól ez az ajánlat, akik most a megélhetésért küzdenek.

Biztosítják a legalapvetőbb termékeket is az olajtól a lisztkeveréken át a száraztésztákig, de ami az igazi újítás, hogy a külföldi alapanyagokról (ezek még raktáron vannak) fokozatosan állnak át a hazai beszerzésekre. Nem kizárólagos ebben gondolkodnak, de egy jelentős újítást jelent a beszédes nevű France Gourmet életében. Felvették a kapcsolatot többek között Horváth Boldizsárral is, akit a Csoroszlya Farm révén ismerhetünk (neves éttermek, mint a Stand, Arany Kaviár, Dobrumba beszállítója), most pedig a Farm2Fork és a Ne pazarolj! projektekben működik.

Horváth Boldizsár / Fotó: Ne pazarolj!

Horváth Boldizsárt is felkerestük, aki nem is titkolta fáradtságát. Mint kiderült, ő a biogazdalkodással átmenetileg felhagyott (tervezi a visszatérést), termelőként már nem működik. Viszont teljes erővel szervezi, hogy az igényesen előállított magyar termékeket eljuttassa a lakossághoz. Eddig az ő tevékenysége is az éttermeken alapult, ez most nagyot fordult. Az olyan helyek, mint például a Stand25 továbbra is rendel tőlük, hiszen az étterem ráállt a kiszállításra. Meglepően jó ár-érték arányban szolgáltatnak (itt lehet körülnézni), mondhatjuk, hogy a hipermarketek áraival is versenyképes az árlistájuk, a beszerzési források pedig tényleg a termőföldig és a gazdák személyéig visszakövethetők.

Húsvéti csomag / Fotó: Farm2Fork Facebook

Egy döbbenetes adatot is megosztott velünk, azt mesélte, hogy a megrendeléseik jelenleg 1-2%-át adják az éttermek. Így áll most a vendéglátás... Gyorsan és okosan léptek ők is. A minimális rendelési összeg 5000 forint.

Mindenkinek egyéni dobozt állítanak össze, és abszolút vevőcentrikusak. A beszélgetésünk során újra és újra elhangzott, hogy próbálják támogatni a termelőket, és egy méltányos kereskedelmi rendszert létrehozni. Egy igazi koronavírus-jelenség ez is. Míg eddig a fair trade a trópusokról érkező kakaó és kávé védjegye volt, a fair trade-et most a határainkon belül fejlesztjük éppen. Többek között az olyan szakemberek segítségével is, mint Horváth Boldizsár. Jó szívvel és mindennemű ellenérték kérése nélkül ajánljuk az ő szolgáltatását is.

Olvassa el egy aktuális interjúnkat is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram