Hirdetés
Hirdetés

Akik bátran előrelépnek: megnyit a nagy Vegan Love – A soft openingen jártunk

2021. január 22.
Újabb tabukat döntöget a hazai vegán gasztroszíntéren úttörő Vegan Love, az új koncepcióba még olyan polgárpukkasztó húzások is beleférnek, mint a vegán bacon vagy a vegán csirke nuggets.
Hirdetés

Jövő hét keddtől nyitva a Vegan Love Downtown. Amikor pedig végre a beülős, helyben evős-ivós működésre is eldördülhet a startpisztoly, egy új arcát mutatja a burgerezőként megismert étterembrand: a kisüzemi sörkínálat mellett röviditalokkal és koktélbárral is várják majd a növényevőket (és nem növényevőket). Láthatóan végleg igyekeznek leszámolni a sztereotípiával, miszerint a növényi alapú táplálkozás a lemondások jegyében zajlana. A normális(abb) időkben épp úgy bele fog férni egy akár becsiccsentős ivós-falatozós alapozás a belvárosi étteremben, mint egy szuperegészséges smoothie-zás, ugyanis az üveges, 100%-os zöldség-gyümölcs tartalmú juice-ok mellett friss smoothie-kat is lehet majd kérni.

Szép mentés, avagy a tűzcsap és a vegán junkfood graffiti esete
Az átépítés még be sem fejeződött, de miért is olyan fontos ez most? A konyha és a személyzet készen áll, megnyitnak elvitelre és kiszállításra.

Három szinten összesen 300 négyzetmétert foglal el az étterem. A mínusz egyen a konyha, a földszinten és az emeleten pedig két vendégtér várja az érkezőket. Az első emelet egyelőre még nincs kész, de ez a jelen helyzetben sokat nem oszt-szoroz.

Magyar termelőtől: kezdésnek a Dér Juice 100%-os préselt leveit tartják a szénsavas üdítőkön kívül

A járványvédelmi előírások miatt a tegnapi soft opening sem úgy zajlott, ahogyan ezt a műfajt ismerjük. Csevegős, társasági kóstolgatás helyett egyenként tett látogatás keretében tudták fogadni a meghívottakat. Az egymás szószaiba tunkolt sült krumplik és a közös burgerezések ideje egyelőre várat magára.

Emlékezetes enteriőr

Beszélő falak

Az V. kerület egy kifejezetten hangulatos utcája a Vitkovics Mihály, helyes kis üzletekkel, már aki megmarad, ugye. A 8-as házszám sokaknak ismerős lehet, előttük a vagány ázsiai Impostor nyitott itt üzletet.

A pesti étteremmel jócskán emel a téten a Vegan Love. Ha érhette jogos kritika a Bartók Béla úton működő éttermet, az a szerény méretű beltér volt. Jelenleg nem fenyeget az a veszély Budán sem, hogy a burgerörömök közben összeérne a könyökünk az asztalszomszédunkéval, de tény, hogy a 2016-os megnyitás óta küzdenek a tulajdonosok a Bartók Béla úti üzlet kis méretű konyhájával, limitált kapacitásával. Regölyi Lilla és Regölyi Péter, a két tulajdonos közel öt évvel ezelőtt persze nem tudhatta, mekkora érdeklődés fogja övezni majd második „gyermekük", a Vegan Love megnyitását. Tavaly év végén az Aliz utcában bezárták a Magic Burgert, de nem engedték el a kezét a kultikus burgerezőnek (ha minden igaz, idén új helyszínen újra hallunk róla).

Vegan Love food truck a 2017-es Gourmet Fesztiválon

A tavalyi év szembeötlő tendenciája volt, hogy a turisták felszívódásával több jól ismert pesti étterem a budai oldalban – avagy a magyar közönségben – látott fantáziát. Vagy éppen a túlélése kulcsát. A budai Stand25 után jött a Szépilona Vendéglő (a Két Szerecsen Bisztró tulajdonosaitól), a Pingrumba (by Dobrumba), a Pesti Burger, Bíró Lajos és a Buja Disznó(k) és a Mozium Wang Mestertől.

Nos, a Vegan Love nem csak a „strict vegan" konyhával megy szembe a többiekkel, hanem a költözés irányával is. Döntésük bizakodással teli, azzal a ki nem mondott reményteljes üzenettel, hogy hamarosan újra élettel telik meg a most kissé lehangoló képet mutató belváros.

Márványsajtszósz, ranch szósz és jobbra középen „chicken nuggets" szintén növényi alapokon

Az új étlap tisztelgés az amerikai streetfoodok előtt

A házaspár vezette étterem eddig is öntudatosan képviselte a junkfoodok vegán irányzatát. A tisztességgel megpakolt, szószokban, ízekben és kalóriákban gazdag burgereket, szendvicseket és hotdogokat nem érhette az a vád, hogy ne nyújtanának gasztronómiai élményt. Ezt a vonalat viszik tovább, az eddigieknél is radikálisabban:

vegán alapanyagokból készült rántott „tengeri rákkal", koreai BBQ „steakkel", pulled szója burgerrel, „csirke nuggets"-szel villantják meg a vegán ételek dzsúzosabb oldalát. Utóbbiakat még soha nem lehetett kóstolni itthon.

Ha hússal nem is, ugyanúgy smokerrel dolgoznak, mint az eredeti BBQ-sok, a mély, füstös ízekre is ugyanúgy törekednek, hús nélkül.

Louisiana Chick'n Burger: vegán „csirkepogácsa" cajun fűszerezésű bundában, remoulad szósz szójából, paradicsom, csemegeuborka, zöldsaláta

Jóval nagyobb kínálattal találkoztunk a próbaindulás napján, mint amit a budai Vegan Love-ban megismerhettünk — itt a továbbiakban is a tex-mex vonalra fognak koncentrálni. 7-féle vadiúj burger, 6-féle hotdog, 4-féle szendvics, plusz a vegán snack-ekként meghirdetett bőséges ételsor. Utóbbiban azonnal belefutottunk egy főétellel felérő fogásba: a chili a sajtos sült krumplinál nem (csak) a csípősséget jelzi, hanem az amerikai elnevezés szerint azt a húsos-sajtos ragut is, amit a sült krumplira borítanak. A szejtánból megoldott húspótlás

valami elementárisan jóra sikeredett. Ha valakinek nem vonzóak a tofus megoldások, ezt mindenképpen ajánlanánk, zavarbaejtően „húsosan" szaftos, ízletes fogás.

A chiliragus-sajtos sült krumpli

Nem szándékosan, de a louisianai vonalra estek a választásaim. A garnélás Po-Boy szendvicsben a nagy truváj a vegán garnélavariáció. Pontosan azt a harapásérzetet nem adja, mint az ízekre bomló garnéla, de a textúrájának van feszessége, harapása, az így kirántott „rákfarkak" a koktélszószos és zöldséges kornyezetben megidézik a tengergyümölcseivel pakolt szendvicseket. Aki kíváncsi lenne a vegán rákfarkakra, a snackek sorában külön is kóstolható.

Louisanai ízek állati áldozatok nélkül: Garnelas Po-Boy szendvics

Az egyetlen desszert egyelőre a karamellás sajttorta. A karamellaszószos, mogyorótörettel szórt, enyhén citrusos beütésű amerikai édesség kapcsán előbb jut eszébe az embernek a cukortartalma, mint a vegán alapanyagok kérdése. Dehát ilyen ez a junkfood szakma. Energiabevitelből nincs hiány.

Bátran ajánljuk mindenkinek, aki életmódszerűen vagy csak időlegesen a növényi étrendre szavaz. És persze minden érdeklődőnek, rokonnak és kísérőnek, akik rendeléskor még értetlenkednek, de hamar jóllaknak. Akármennyire idegen nekik ez a szubkultúra. Egy próbát feltétlenül megér annak is, akinek a hús hús, a sajt sajt. Gasztronómiai kalandozásnak sem utolsó.

Az árak jövő keddtől elérhetők. A hamburgerek 2-3000 Ft, a méretes hotdogok ára 2000 Ft körül alakul, a sült krumplik 1000 Ft-tól lesznek kaphatók.

Vegan Love Downtown

Budapest V. kerület, Vitkovitcs Mihály utca 8.
A Wolton egyelőre a budai üzlet kínálata elérhető

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram