Hirdetés
Hirdetés

Aki zseni, az a konyhában zseni

SZERZŐ: Égető Eszter
2016. október 18.
  Éppen hatéves volt Salvador Dalí, amikor bejelentette a szüleinek, hogy szakács akar lenni. Aztán – mint tudjuk – másképp alakultak a dolgok, de azért 1973-ban a művész írt/rajzolt/festett/fotózott egy szakácskönyvet, aminek tartalma nem hazudtolja meg a szürrealista festő művészetét. A könyv címe is szójáték: Les Diners de Gala – amivel egyrészt a gálavacsorákra utál, […]
Hirdetés

 
Éppen hatéves volt Salvador Dalí, amikor bejelentette a szüleinek, hogy szakács akar lenni. Aztán – mint tudjuk – másképp alakultak a dolgok, de azért 1973-ban a művész írt/rajzolt/festett/fotózott egy szakácskönyvet, aminek tartalma nem hazudtolja meg a szürrealista festő művészetét. A könyv címe is szójáték: Les Diners de Gala – amivel egyrészt a gálavacsorákra utál, másrészt azokra a legendás alkalmakra, amikor feleségével, Galával vendégül látták a barátaikat, akiknek jelmezben kellett megjelenniük, az asztalok között pedig vadállatok cirkáltak.
A könyvet most, több mint 40 év után a Taschen kiadó vette elő és adja ki újra, ami azért is nagy szó, mert annak idején összesen 400 példány készült belőle – legalábbis most ennyire becsülik a – valószínűleg gyűjtőknél – fellelhető példányok számát. Az Amazonnál már előrendelhető a könyv, ára nem egészen 40 euró, az értéke pedig nem elsősorban a 136, egyébként elég különleges receptben rejlik, hanem a gazdag illusztrációkban, amiket Dalí készített, és mindegyik egy-egy elképesztő, szürrealita műalkotás. Művészetkedvelő szakácsoknak tökéletes karácsonyi ajándék.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram