Hirdetés
Hirdetés

Aki szokott kávézni, vagy szereti a csokit, most segíthet!

2017. május 30.
Dominique Crenn a Root Project legfőbb szószólója. A tavaly a világ legjobb séfnőjének választott Crenn mellett világhíres szakácsok is felsorakoztak, és most mi is csatlakozhatunk hozzájuk: 5 dollárért már 10 facsemetét vásárolhatunk mi is Haitin. Daniel Boulud, Ben Shewry vagy éppen Martha Stewart – csak néhány név azon nagy nevű séfek és celebritások közül, akik szintén támogatják […]
Hirdetés

Dominique Crenn a Root Project legfőbb szószólója. A tavaly a világ legjobb séfnőjének választott Crenn mellett világhíres szakácsok is felsorakoztak, és most mi is csatlakozhatunk hozzájuk: 5 dollárért már 10 facsemetét vásárolhatunk mi is Haitin.
Daniel Boulud, Ben Shewry vagy éppen Martha Stewart – csak néhány név azon nagy nevű séfek és celebritások közül, akik szintén támogatják a Root Projectet. Azért hívták életre a kezdeményezést, hogy a tavalyi Matthew hurrikán okozta pusztítást követően a haiti farmerek segítséget kapjanak az infrastruktúra újjáépítésében.A Matthew hurrikán tavaly októberben pusztított Haitin, de az érintett területek között volt Kuba, a Bahama-szigetek és az USA keleti partvidéke is. Haitin 230 kilométer per órás sebességű szél söpört végig, és október 4-én egy nap alatt 380-640 milliméter csapadék esett a sziget különböző részein. A szokatlan csapadékmennyiség által keletkezett vihardagály következtében Haiti nagy részén kiléptek medrükből a folyók, tehát a hurrikánt követően árvíz is súlytotta az országot. A trópusi viharban mintegy 500 ember vesztette életét, a mentést pedig nehezítette, hogy Petit-Goâve-nál október 4-én összedőlt egy fontos összekötő híd, a Tiburon-félsziget lakói így a megáradt területen rekedtek.

2016 október, Haiti


Ne feledjük azonban a 2010-es haiti földrengést sem. Ép ésszel felfoghatatlan számú, 170 ezer ember veszítette életét, és további 190 ezer sebesültet hagyott maga után a Richter-skála szerinti 7-es erősségű rengés. A fővárosban, Port-au-Prince-ben a legfontosabb középületeken túl minden kórház is összeomlott. Ezt a több százezer sebesültet nem is tudták hova szállítani. Haitin 250 év – szeizmológiai értelemben vett – nyugalom után kezdődtek meg újra a földmozgások.

Mi adja Dominique Crenn személyes motivációját Haiti segítésében?

Ezt az érzést valószínűleg minden volt gyarmatosító nemzet szülöttei ismerhetik – mi, magyarok nem. Egy nemrégiben a Los Angeles Timesnak adott interjújában Crenn így fogalmazott:
"Az is közrejátszhatott persze, hogy jómagam francia vagyok, és a francia gyarmatosítók Haitiben ugye... Hát, ez nem egy szép történet. Nem értettem, hogy a földrengést követően miért nem törődött senki ezzel az országgal. Fantasztikus kultúrájuk van, kávéjuk, csokoládéjuk, de valamiért Haiti azon országok egyike, melyekről a világ egyszerűen megfeledkezett."

Crenn itt arra utal, hogy az 1700-as években a francia betelepülők a leggazdagabb francia gyarmattá tették Haitit (már ekkoriban is a kávé volt az egyik legfontosabb terményük). Ezt a gazdagságot rabszolgasorba kényszerített afrikai ültetvénymunkások tömegeinek munkája árán érték el. A volt francia-spanyol gyarmat mára az egész amerikai kontinens legszegényebb országa.

Az egyértelmű, hogy instant segélycsomagok helyett, amik napok-hetek-hónapok alatt elfogynak, a valódi segítséget az jelenti, ha olyan módszereket, eszközöket kapnak, melyekkel újjáépíthetik az országukat. Ezen belül is kulcsfontosságú Haitin a mezőgazdaság újraélesztése, hiszen a legfőbb exportcikkük a kávé, ezt követi a kakaó, a cukornád és a banán. Haiti gazdasága csak úgy stabilizálódhat, ha a lakói rövid és hosszú távon is megélhetési lehetőséghez jutnak.
“Amikor ellátogattunk Haitire, rájöttünk, hogy ők nem dollármilliókat várnak tőlünk, hanem csupán facsemetékre van szükségük, amiket elültethetnek. A helyi emberek tudják, hogy hogyan kell kávét termeszteni. Tőlünk éppen ezért csak azt várják, hogy segítsünk újjáépíteni az infrastruktúrát, és gondoskodjunk számukra az elültethető fákról. Az itt élő emberek tudnak és akarnak is dolgozni, ami nagyon jó. Nem szabad megfeledkeznünk erről az országról. Egy facsemete mindössze ötven centbe kerül, ezért nem százezer dollárra van szükségünk, hanem csupán ötven centre. Éppen ezért fontos, hogy ellátogassunk a közösségbe, megértsük, hogy mire van szükségük, és ne csak látatlanban adjunk nekik valamit.”
Dominique Crenn legfőbb szövetségese ebben Michelle Jean, aki a Root Projecten kívül a Zesa Raw-nak is társalapítója. Ez a start-up cég Haitin és Costa Ricán segíti a fair-trade áruk termelését és exportját. Támogatják az organikus, kézzel őrölt, finomítatlan cukor, valamint a kiváló minőségű kávé és kakaó előállítását, ezek megfelelő védjegyekkel való ellátást (organic, fair-trade) és a megfelelő kereskedelmi pontokra és vendéglátóhelyekre való eljuttatását.

Michelle Jean és a Zesa Raw termékei


Szerintem nincs olyan olvasó, akinek ne futna át a fejében a gondolat, hogy minden gondunk-bajunk ellenére milyen biztonságban vagyunk itt, a Kárpát-medencében. Nálunk nem pusztít földrengés, sem hurrikán, sem szökőár. Ha nem elégszünk meg a részvétteli érzésékkel, most segíthetünk is. 5 dollárért, vagyis kevesebb, mint 1500 forintért már tíz facsemetét vehetünk a segélyszervezet közvetítésével.
Képek: padf.org
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram