2024 első felében befejeződtek az egykori Radetzky-laktanya újjáépítési munkálatai. Az épületkomplexumban kapott helyett az IHG Hotels & Resorts alá tartozó Kimpton márka első Közép-Kelet-Európai egysége, a Kimpton BEM Budapest ötcsillagos boutique-style hotel. A szálloda, illetve a benne található vendéglátó egységek július 15-én nyitottak meg.

Az impozáns épület különböző egységeket üzemeltet, a szálloda mellett a mediterrán fókuszú AGOS étteremnek, a Huso koktélbárnak, illetve a tetőn található titkos bárnak, a Fennenek ad otthont.
Az épület designjáért a világhírű holland művész és belsőépítész Marcel Wanders felel, akinek egyik legkiemelkedőbb és legnagyszabásúbb munkája volt a budapesti épület belső tervezése. Jellegzetes magyar mitikus lények és elemek, csodaszarvasok, vizák ihlették a berendezést, Wanders posztmodern tárgyai mellett harmonikusan dominánsak a Duna ihlette színek, felületek és textúrák.
A látványkonyhával működő AGOS étterem executive séfje Fehér Attila, aki számos külföldi és hazai elismert éttermekben töltött év után saját konyhát vezet, amit könnyed mediterrán ízek jellemeznek kiegészülve a Josper és Josper Mangal faszén tüzelésű grilleken készült füstös aromákkal.

Vaddisznó gulyás, aranydurbincs ceviche, tenger gyümölcsei friss házi pappardelle-vel, füstölt tonhal carpaccio, ibériai-sertés schnitzel – a hal-és hús hangsúlyos menü sokfélesége kiegyensúlyozottan járja körbe a mediterrán országok változatos tájait, felhasználva túlnyomó részben magyar termelők alapanyagainak színe javát, az Etyeki Sajtmanufaktúrától kezdve a Terra Pannonia steakjein át a Farm to Forkig.
Azon túl, hogy magyar termékeken át mutatnak be egy mediterrán vonalat, több kistermelővel dolgoznak együtt fenntarthatósági projekteken. Ide tartozik a szállodában felgyülemlett kávézacc elszállítása, melyet gombatermesztésre használnak fel. Ebben a zaccban a Wellingtonba kerülő laska és ördögszekér gombák növekednek egy kis Budapest melletti farmon.
A Josper grillekből kikerülő faszén hamuja szintén remek táptalaj növények termesztésére, melyet a hotel farmoknak adományoz, így ebben takarmánynövények találják meg a termőtalajukat. Tejgazdaságokban takarmányként kerülnek felhasználásra.

‘Amikor még az épület általános iskolaként működött, Fehér Attila itt tanult. Azzal, hogy séfként kezdett el dolgozni az AGOSban, nagyon szépen körbeért az útja. Attilára inspirálóan hatott ez a környezet, illetve a szálloda szimbólumrendszere, ami meglátszik a menü komplexitásán is. Az étlap fine bistro stílusú mediterrán ételeket sorakoztat fel, az AGOS egyik signature fogása a szarvas Wellington, amiben találkozik a magyar mitológia és a mediterrán konyha.’ – mondja Berényi Viktória, a Kimpton BEM Budapest értékesítési vezetője.
‘A Kimpton BEM Budapest vendéglátóipari egységei a Budapestre látogató turisták mellett szeretné ellátni a magyar közönséget is, ezért az első pillanattól fontos volt számunkra, hogy az AGOS megfelelő ár érték arányban nyújtson magas minőségű ételeket, legyen szó hal-és húsételekről, tésztákról, vegetáriánus opciókról vagy desszert különlegességekről.’ – folytatja Ménes Zsófia marketing manager.

Az étterem ebédidőben egy rövidebb és könnyedebb étlappal jelentkezik, és vacsoraidőben várja a teljes menüvel a vendégeket.
A földszint másik oldalán található Huso koktélbár a Duna egyik ősi legendáját idézi meg, valamint az egykori halász kultúrát, mely a Víziváros ezen részére volt jellemző. A Duna mentén élő emberek gyakran meséltek a hatalmas vizáról, egy olyan méretes tokhalféléről, amely a mai napon már veszélyeztetett fajként van számontartva. A legenda szerint egy óriás, hét és fél méter hosszú viza él a Dunában, ami időről időre felbukkan, azonban senki sem tudja hogy néz ki pontosan, és a Duna mely pontján lakik.

Az hotel bárja könnyed bár étlappal is rendelkezik, melyen kaviáros lángos és mexikói kék tortilla taco is található, szintén fine bistro ízeket és prezentációt vonultat fel.
‘A Husoban a Duna színei dominálnak, kialakításakor a legnagyobb kényelemre törekedtünk. Signature koktélmenünk augusztusban debütál majd egy különleges, interaktív prezentációban. Az 5. emeleten található Fennen pedig egy olyan titkos, rejtett kis oázis, ahol teljes nyugalom és kikapcsolódás várja a vendégeket a város felett. Nagyon fontos számunkra, hogy a fenti bár elsősorban az elvonulni és pihenni vágyókat célozza, tökéletes helyszín koktéljaink kipróbálására egy kellemes nyári vagy kora őszi estén’ – mondja Ménes Zsófia.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.