Hirdetés
Hirdetés

Ahol megfér Pál atya, Mucsi Zoltán és az emberes hamburger: Zamárdiban tartalmas nyári élményt kínál a Zam! 

SZERZŐ: DiningGuide
2022. június 24.
Déliparti mozgolódás kulturális és gasztrofronton. Míg Pál Ferenc atya a szorongás és a magány leküzdéséről, Wéber Gábor pedig a Forma 1 műhelytitkairól mesél, készülnek az atom burgerek és koktélok. Lévai Balázs televíziós és kulturális producert, rendezőt, ötletgazdát kérdeztük a napokban debütált kezdeményezés kapcsán.
Hirdetés

Miről szól a Zam!, és kulturális programszervezőként te ebben hogyan foglalsz helyet?

Lévai Balázs: A Zam! egy különleges kialakítású épületben kapott helyet, ami szinte a Balaton partján található Zamárdiban. Az épületet Kendik Géza tervei alapján az A4 Stúdió készítette el. Ez egy többszörös díjnyertes építmény, számos nemzetközi elismerést kapott, így érthető módon építészkörökben nagyra becsült. Az építész szándékai alapján a Zam! erősen reflektál a ‘60-as évek Balatonjának építészetére is. Civilként azonban van, aki számára furcsa, egy picit talán indusztriális jellegű, ezért vendéglátással és izgalmas programokkal próbáljuk igazi közösségi térré varázsolni.

Zam! / Fotó: Pirovich Gergely

Eleve többfunkciósra tervezték: alul található egy rendezvénytér, ahol kiállításokat, minikoncerteket, előadásokat, workshopokat lehet tartani. Emellett szintén ezen a szinten kialakítottunk még egy pékséggel egybekötött kávézót, fagyizót, amit a Bake My Day üzemeltet. Az egész Zam! ékkövének a hatalmas, balatoni panorámás tetőteraszunkat lehet tekinteni. Itt bontakozik majd ki leginkább a vendéglátás is. A Zam! üzemeltetésére egy csapat állt össze: van, aki abszolút a vendéglátáshoz ért, mint a Kedveskrém Cukrászda vagy a Bake My Day munkatársai, míg én Kállay-Németh Imolával a kulturális élet szervezésével fogok túlnyomórészben foglalkozni.

Zam! / Fotó: Pirovich Gergely

Milyen gasztrokínálatra számíthatunk a tetőteraszon?

Gasztronómia szempontjából egy olyan helyet szeretnénk kialakítani, amiből úgy érezzük egyelőre kevés van a Balatonnál: a büfésornál jóval igényesebb ételeket kínálunk majd, de nem ambicionáljuk a fine dining kategóriát. Ez utóbbinak a feltételei sem adottak nálunk, így inkább kiváló alapanyagokból próbálunk könnyű, nyárias, grill ételeket készíteni a vendégeinknek. Nagy figyelmet fogunk fordítani a koktélokra és a specialty kávékra, hiszen az üzletvezetőnk Szathmáry Dóra kétszeres Európa-díjas barista. Szőke Attila séf felelt az étlap összeállításáért, amiben lesz például királyrák nyárs grillezett sós ananásszal, poké tál, grillezett sárgadinnye érlelt sonkával. De lesznek klasszikusabb ételek is, mint a kézműves hamburgerek, a grillezett lazac vagy szezonális saláták. Amit a gasztro vonalon még fontosnak tartottunk, az a minőségi reggeli kínálat. Jelenleg ebből még keveset találni a tó mellett, ezért mi kiemelt figyelmet fordítunk erre.

Zam! / Fotó: Pirovich Gergely

A későbbiekben van olyan tervetek, hogy egészéves működésre álljatok át, ezzel is erősítve a helyi vendéglátók vízióját a nem csak szezonális Balatonról?

Mindenképpen, ez már a közeljövőben is fontos kérdés lesz számunkra. Már idén is próbáljuk majd minél tovább kitolni a szezont, és rengeteg eseményt szervezni akár még az őszi hónapok elejére is. Lesz nálunk evezősverseny, de kerékpáros találkozó is, hiszen a Zam! a Balatont megkerülő bicikliút mellett fekszik közvetlenül. Így már együttműködésre is léptünk a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal. Utóbbiak saját aplikációjában, a Digitális Vándorban már mi szerepelünk, mint a zamárdi biciklis túra kiindulópontja. Tehát mi egy kifejezetten kerékpáros barát hely vagyunk. Emellett pedig tervezzük, hogy két éven belül megpróbáljuk lefedni a terasz egyik részét. Amennyiben ez sikerül, adottak lesznek a körülmények, hogy akár egész évben üzemeljen a Zam!.

Zam! / Fotó: Pirovich Gergely

Mennyire reflektál egymásra, esetleg fonódik össze a gasztronómia a kulturális élettel?

Ezt egy jelenleg szezonális helyen nagyon nehéz filozófiaszerűen összekapcsolni. Alapvetően ahhoz ragaszkodtunk, hogy csütörtöktől szombatig legyen élő zene a teraszon. Ez frissen nyíló helyként egy komoly vállalás, mivel ezek a koncertek ingyenesek lesznek, de mi azt szeretnénk, ha ez valóban egy élő, lüktető hely lenne. Ezért együttműködünk a Hajógyár programmal is, így az ő segítségükkel fiatal magyar tehetségeknek lesz lehetőségük bemutatkozni nálunk.

Zam! / Fotó: Pirovich Gergely

A ZamJam fesztivállal is van egy megállapodásunk, így mi is állandó helyszínként fogunk működni a zenés-irodalmi fesztivál ideje alatt. Emellett szeretnénk majd tematikus gasztro és művészeti hétvégéket tartani, amikkel próbálunk szintén a Balatonhoz kapcsolódni. Ennek keretén belül a Nemzeti Filmarchívummal együtt működve régi, balatoni filmeket is fogunk vetíteni. Ez egy új hely bevezető éve lesz, tehát elsősorban a tapasztalatszerzésről szól. Először meg kell ismernünk, milyen a közönség, milyen élményekre vevők a látogatók, utána tudunk egy markánsabb arculatot kialakítani.

Zam! / Fotó: Pirovich Gergely

Az elkövetkező hetekben milyen programokra számíthatnak majd az érdeklődők?

Egyedi, különleges programokat tervezünk, amelyek a helyre optimalizáltak, hiszen egy nagyon különleges épülettel van dolgunk. Ebben a térben jól fognak működni a kisebb, intimebb légkörű programok, mint a hagyományos rock koncertetek. Nálunk elsősorban egyszál gitáros, szóló produkciók, előadások lesznek. Kicsi a terünk, de ennek nagy előnye, hogy még az utolsó sorban ülő is azt fogja érezni, hogy karnyújtásnyira van az előadótól. Vendégünk lesz például Bérczesi Robi (Hiperkarma) és Csorba Lóci (Lóci játszik). Grecsó Krisztián, valamint Csuja Imre és Czutor Zoltán zenés-irodalmi estet hoznak hozzánk, míg Mucsi Zoltánnal egy talk show-t tervezünk. Alapvetően a kulturális sokszínűségre törekszünk, de emellett az sem elhanyagolható, hogy a programok érdekesek, izgalmasak legyenek a közönség számára. Van például egy programsorozatunk, a Zam! Okos, ennek keretén belül Zacher Gábor tart majd előadást az addiktológia történetéről, Pál Ferenc atya a szorongás és a magány leküzdéséről, Wéber Gábor pedig a Forma 1 műhelytitkairól. Olyan összeállítást szerettem volna, ami egyszerre sokszínű, nyári és balatoni, de nem csak a nyaralókat, hanem a helyi lakosságot is érdekelheti.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram