Hirdetés
Hirdetés

Ahol helikoptert használnak szüretkor – A Château Pétrus története

SZERZŐ: Király Márton
2022. szeptember 5.
A Château Pétrus legendás fogalom. Túlzás nélkül állítható, hogy a pomeroli borászat ad otthont a világ leghíresebb és legdrágább merlot-jának. Ezt a bort szolgálták fel II. Erzsébet esküvőjén 1947-ben, amerikai elnök-dinasztiák rajongtak érte, és szerencsésnek mondhatja magát ma is bárki, aki kóstolhatta, vagy egy (esetleg több) palack tulajdonosának mondhatja magát.
Hirdetés

A Pétrus sikere és hihetetlen presztízse mögött több tényező áll. A bordeaux-i nagybirtokok átlagos méretéhez képest a Château Pétrus kis területen, mindössze 11,5 hektáron gazdálkodik. Ez a terület azonban kulcsfontosságú a bor minőségének szempontjából. 

A La Boutonniére Pétrus névre hallgató terület Pomerol legmagasabb dombján helyezkedik el. 37 méteres tengerszint feletti magassága talán nem hangzik soknak, azonban ennek a kis emelkedőnek köszönhető az, hogy a napsugarak sokkal kedvezőbb beesési szögben érlelik az átlagosan negyvenöt éves tőkék koncentrált termését. Bordeaux esős, óceáni éghajlata miatt ezeknek a napsugaraknak a szerepe megkerülhetetlen.

Egy csapadékos ősz az egész szüretet tönkreteheti, hiszen egy esős időszakban a szüretelendő szőlő minősége romlik, a túl sok felvett víz hígítja a bogyók beltartalmát, rossz irányba tolja el a szüretkor figyelt értékeket, befolyásolja a cukorfokot, savakat.

Emellett pedig az eső utáni nyirkosság nagyon kedvező a szőlőt megtámadó gombás betegségeknek is, amik megfelelő védekezés nélkül az egész területen elterjednek, pusztítják a termést.

Ezt a fajta kockázatot a Château Pétrus nem engedheti meg magának, és meg is próbálja a rendelkezésére álló, nem csekély eszközparkkal kivédeni. Előfordult már, hogy a birtokra a szüretre kitűzött időpontban lecsapott egy rövid, de intenzív hidegfront, ami természetesen hozta magával a csapadékot is. Az eső elállta után, hogy a gombás betegségeknek elejét vegyék, és a napokon belül leszedésre kerülő szőlőt kíméljék, a birtokon úgy döntöttek, hogy nem szórják ki az ilyenkor használatos permetezőanyagot, hanem kiszárítják az ültetvényt. Így esett, hogy a pomeroli domb felett az 1987-es szüret előtt alacsonyan repülő helikopterek cirkáltak, rotorjaikkal felkavarva a levegőt, így szárítva a növényeket.

       

Az éghajlat mellett a másik fontos tényező a talaj összetétele. A Pomerolra jellemző homok és kavics itt is megtalálható, azonban kiegészül egy, csak ezen a területen előforduló vas-oxidban gazdag kék agyaggal. Ez a talaj tökéletes vízelosztást biztosít minden tőke számára, ami elengedhetetlen a végső magas minőséghez, mellette pedig minden olyan ásványi  anyag és nyomelem megtalálható benne, ami a szőlő egészséges fejlődéséhez szükséges. 

Az idős tőkék termését korai szelektálással tovább csökkentik, így növelve a koncentrációt és a minőséget, csökkentve a mennyiséget. A 11,5 hektáron összesen 25.000 palack borra elegendő szőlő terem meg. Ez a szám a kiemelkedően magas hozamú évjáratokban sem haladja meg a 30.000 palackot. Extrém esetekben pedig, amikor a borászat nem elégedett az évjárattal, és a szőlő minőségét nem tartja megfelelőnek, a szőlőt a pincészet eladja, és abban az évben a világ Pétrus nélkül marad.

A Château Pétrus ugyanis a bordeux-i szokással ellentétben nem készít „második bort”, a pincészet egyetlen tétel készítésére fordítja minden erejét, energiáját és tudását. 

A Château nevet inkább csak hagyományból viselő, kastélynak nehezen nevezhető, meglepően szerény külsejű pincészetben a döntéseket Olivier Berrouet szőlész-borász és Jean-François Moueix tulajdonos hozzák. Mindketten a második generációhoz tartoznak, apáiktól átvéve, örökölve a gigászi feladatot, a Château Pétrus történetének továbbvitelét.

A Pétrus piacra kerülése minden évben bortörténeti pillanat. Az utóbbi idők kiemelkedő évjárata volt 2015. Az ebből az évből származó Pétrust Robert Parker, James Suckling és Neal Martin borkritikusok egyaránt az elérhető legmagasabb, 100 pontra értékelték. 100 pontot nem kaphat akármilyen bor. Kóstolójegyzeteik szerint a bor illata fekete cseresznyét, levendulát, mentát, kakukkfüvet, cédrust, érett szilvát idéz, amit kiegészít a hordóból származó ánizs és fahéjaroma.

A korty közepes teste fekete és piros bogyós gyümölcsök ízét, hihetetlenül finom tanninokat rejt magában, nagyon-nagyon hosszú, ásványos lecsengéssel.

Szavakkal persze nehéz leírni azt, ami a 2015-ös Pétrus, és minden igazán kiemelkedő bor legfontosabb ismérve, a komplexitás és az egyensúly. 100 pontot valóban csak a tökéletes bor érdemel. Ha legközelebb alkalmunk nyílik megkóstolni, álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk végig, hogy nem csak az ismert világ egyik legjobb és legdrágább borát, de a bortörténelem egyik kis darabkáját tartjuk a poharunkban.  

Forrás:

1.

Tovább olvasok:

 

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram