Ahol Haladó Hedonistáknak a gasztronómia örömét tanítják

SZERZŐ: DiningGuide
2016. szeptember 27.
A gasztronómia maga a különleges, érzéki élményekbe ágyazott kultúra, a kreativitás legfinomabb formája. Talán ezért is lehet egy kreatív művészeti iskolának, a Werk Akadémiának a GasztroWerk a legnépszerűbb képzése. Magyarországon ma ráadásul a street foodtól a csúcsgasztronómiáig gasztro forradalom zajlik, és egyre többen szeretnének ebben a megújulási folyamatban részt venni. És nemcsak az üzlet, hanem az […]

A gasztronómia maga a különleges, érzéki élményekbe ágyazott kultúra, a kreativitás legfinomabb formája. Talán ezért is lehet egy kreatív művészeti iskolának, a Werk Akadémiának a GasztroWerk a legnépszerűbb képzése. Magyarországon ma ráadásul a street foodtól a csúcsgasztronómiáig gasztro forradalom zajlik, és egyre többen szeretnének ebben a megújulási folyamatban részt venni. És nemcsak az üzlet, hanem az emberi öröm okán is. Jellemzően ők a GasztroWerk hallgatói, azok a közgazdászok, jogászok, akik már sejtik, hogy nem a bankból, vagy az ügyvédi irodából szeretnének nyugdíjba menni, azok az éttermesek, szakácsok, vállalkozók, akik már benne vannak a szakmában, de szeretnék a tudásukat és kapcsolatrendszerüket a szakmai progresszióra kinyitni. Magyarországon már több új „hely” létrehozói szereztek itt inspirációt, például a debreceni Maszek, az egri Zuzmó, vagy éppen a pesti Sonkaarcok tulajdonosai.
A gasztronómia a magyar jelen sikerágazata, a magyar gazdaság egyik kitörési pontja. A GasztroWerk hallgatói is ott voltak a Bocuse D’Or magyar sikerénél és megérdemeltnek érezték azt. Mert a kurzuson megismerhették azokat a szakmájuk iránt szenvedélyesen elkötelezett séfeket, akik ezt a sikert megteremtették, és akik mögött ott van a szakma minőség iránt egyre inkább elköteleződő derékhada, azok a cukrászok, szakácsok, borászok, hús, zöldség és egyéb alapanyag termelők, kereskedők és vállalkozók, akik már nem érik be a korábbi rutinnal, akik már a minőség és a környezet iránt tudatosan elkötelezett világtrendeket tartják a maguk számára követendő útnak.
Miközben persze főzni és másoknak ételt adni boldogságforrás is, amire manapság különösen ki vagyunk éhezve. Ezt érzi az a családanya, aki azért lesz GasztroWerkes, mert hétvégenként komoly lakáséttermet üzemeltet, közel kéttucatnyi családtagjának készítve a vasárnapi ebédet. És szeretné tudni, hol vegye meg a legfinomabb rántott húsnak valót, milyen új fűszerezéssel tegye izgalmasabbá a húslevest és milyen rafinériával bolondítsa a megszokott csoki tortát.
2016. október elején újraindul a GasztroWerk. Azokat várja, akik
- szeretnének élményeket és információkat nyerni az étel és ital fogyasztás kulisszatitkairól, a magyar és a külföldi gasztronómia progresszív törekvéseiről, helyeiről és figuráiról, tehát hogy hová, miért és kiért érdemes beülniük, illetve mit kell nagy ívben kikerülniük
- kacérkodnak egy saját étterem, kávézó, kocsma stb nyitásának a gondolatával
- szeretnének a legjobb szakácsokkal és a legkorszerűbb konyhákban közösen sütni, főzni
- a legautentikusabb forrásból akarják megtudni, miért is adják a Michelin-csillagot.
biro-lajos-es-segal-a-werkben-2014-11-29-1
A Segal Viktor szakmai útmutatásai alapján kidolgozott 10 hetes élménytúra programjában szerepel az ötödik magyar Michelin csillagos étterem, a belvárosi Costes Downtown, ahol a portugál születésű, hozzánk Londonból érkezett Tiago Sabarigo séffel is találkoznak a hallgatók. Két fine dining étterem szerepel a programban, a Babel és az Aranykaviár. A GasztroWerk nem főzőiskola, de közös főzés közben teremt lehetőséget a magyar gasztronómia olyan vitathatatlan tekintélyeivel való találkozásra, mint Bíró Lajos, Gianni Annoni, vagy éppen Segal Viktor, akikről mindenképpen tudható, hogy a szívükből főznek. Ebben a programban kiemelten szerepel az olasz és a zsidó konyha, ezért látogat el a Café Alessio-ba, a Yiddishe Mamma Mia-ba, és a fennállását illetően még ropogós Babkába. Desszertként két vadiúj cukrászatot is felvettek az étlapra, a Sütizz-t és a Monofut, de sütnek közösen barheszt Rubin Eszter íróval is. Budapest legújabb dizájn hotelje, a Hotel Rum és az alatta lévő Urban Tiger dél-kelet ázsiai bisztro Bara Ákos belsőépítész kalauzolásában nemcsak hipsztereknek ad képet a korszerű gasztrostyling mibenlétéről. Megszólal a programban whisky nagykövetként Réz András. Kóstolóval egybekötött kultúr- és eszmetörténeti performansza után remélhetőleg mindenki meg tudja majd különböztetni a Lagavulint a Benriachtól. Bár Vomberg Frigyes séf már a 2017. januárban zajló lyoni Bocuse D’Or világdöntőre gyúr, előtte azért még megosztja páratlanul széles és elfogulatlan tudását a megújuló magyar gasztronómiáról.
A most induló GasztroWerk részletes programja itt található: http://www.werkakademia.hu/szakok/gasztrowerk/
 
 
 

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram