Ahol eszünkbe sem jutna vega burgert kérni: a stílus nyers és ipari – a burgerekről mindez nem mondható el

2021. augusztus 13.
a Lounge rovat
támogatója a
Ipari és nyers: dicséret az enteriőrnek, sértés egy jóféle hamburgernek. Coolság egy nem közhelyes gasztronómiai helyszínről, Ukrajnából.
Hirdetés

Fotók: Andrey Avdeenko

Ukrajna izgalmas, felfedezésre váró terep, a világtérképről egyelőre még "lelógó", de feltörekvő gasztronómiával. A posztszocialista államokban zajló kulináris megújulás fázisaival és a nemzeti konyhájukhoz fűződő sztereotípiákkal küzdhetnek ők is, akárcsak Magyarország. Menő helyek azonban Ukrajnában is egymás után nyílnak ugyanazokban a nemzetközi trendekkel, mint bárhol Európában.

Fotó: Shade Burger / YOD Design Lab

Az ország középső részén járunk, a Vorszkla folyó menti városban, Poltavában. A 2016-ban nyitott étterem neve Shade Burger, bent pedig egyértelművé is válik a névadás eredete – a burgereknél jobban csak a mennyezetre fogunk figyelni.

Több száz fafurnérlemez alkotja a plafonról mélyen belógó, különleges mennyezeti kialakítást.

Fotó: Shade Burger / YOD Design Lab

A dizájn ihletője nem más, mint a burgerekhez használt húsdarálás folyamata.

A koncepció bátor, sőt pimasz. Nem utolsósorban pedig polgár-, pontosabban vegánpukkasztó: a vendégek mintha csak a húsdaráló alatt foglalnának helyet.

Az ukrajnai YOD Design Lab munkáját dicséri az étterem belső kialakítása, a Volodymyr Nepyivoda alapította és Dmytro Bonesko művészeti vezető irányítása alatt működő stúdió 2004 óta ontja magából a cool berendezéseket.

Fotó: Shade Burger / YOD Design Lab

A Shade Burger esetében három anyagra támaszkodtak a tervezők: nyersbeton, acél és fa.

Ez nem a zöldnövényekkel, virágos vázákkal kedveskedő világ: az indusztriális belsőben csupasz falak várnak, natúr felületek és fémbútorok uralják az enteriőrt, a minimális dekor is ipari, szinte "horzsol".

Fotó: Shade Burger / YOD Design Lab

Fotó: Shade Burger / YOD Design Lab

Fotó: Shade Burger / YOD Design Lab

Érdekes látni, ahogyan a fa ötletes és hangsúlyos használata melegséget képes kölcsönözni a hideg és kemény acél-beton párosnak.

A falemezek között elrejtett világítás azt az érzetet kelti, mintha napfény szűrődne át felülről, akár egy erdőben.

A fentről belógó fafelületek tarkasága teszi dinamikussá az összlátványt, összesen ötféle árnyalattal dolgoztak.

Fotó: Shade Burger / YOD Design Lab

Az enteriőr másik remek húzása az áramkört idéző grafika a szintén betonfelületen: sajt, paradicsom, uborka, saláta – közlik az ipari hangulatú feliratokon.

Az étlapot pedig a kezünkbe sem kell venni ahhoz, hogy szaftos, húsra vágyjunk.

Tovább olvasok
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram