Hirdetés
Hirdetés

Ahol a citromnak fesztiválon és 3-csillagos étteremben is szerepe van: Menton

SZERZŐ: DiningGuide
2019. február 18.
A nizzai karnevál és a Formula-1 monacói nagydíj közti helyet elfoglalva a Mentoni Citromfesztivál Dél-Franciaország második legnépszerűbb eseménye. 1928 óta minden februárban látványosan a citromról szól itt minden. 120 tonna gyümölcsből lesz ilyenkor gigantikus kocsidísz, dekorációs elem, no meg citromos pite, kandírozott citrom, lekvár.
Hirdetés

Menton a Francia Riviéra legkeletibb városa. Az Olaszországhoz való közelség nem csak kilométerekben, de a karakterben és a hangulatban is megnyilvánul. A legolaszabb francia városnak minden februárban 230 ezer citromkedvelő látogatója akad.

Fekvése kedvez a citrusfélék termesztésnek: az olasz határvidék és a hegyek feltartózatja az Alpok a zord szeleit. Ennélfogva Mentonban kiugróan magas, évi 300 a ragyogóan mediterrán, napsütéses napok száma, és a tél is itt a legenyhébb. Ez meg is magyarázza, miért Menton és környéke Franciaország egyetlen citromtermő helye.

Citromból és narancsból

A harmincas évekig Menton volt Európa fő citromellátója. Mára 5000 fáról szednek a termelők évi 150 tonna gyümölcsöt a környéken. Az itt termő háromféle, jellegzetes mentoni citrom a közkedvelt, illatos héjú Eureka, a hasonló tulajdonságokkal bíró Villafranca és a szomszédos olasz népszerűségi listát limoncello-ügyben vezető Santa Theresa.

A fesztivál egyik építménye

Sonia és Fabrice Puech mentoni üzletében, az Au Pays du Citron-ban az égadta világon minden kapható, ami a mentoni citrommal kapcsolatba hozható, a limonádétól az illatgyertyán és süteményeken át a citromos mézig. Sonia és Fabrice amellett, hogy a helyi citrom jó hírének legaktívabb terjesztői, szeretnék a citrommal kapcsolatos érzések és gondolatok skáláját szélesíteni.

Citrom juice spray az Au Pays du Citron üzletből

A közelben olívát is préselnek, az óvárosban 1896 óta működő Saint Michel olajmalom (Huilerie St Michel) kimagasló minőségű olívaolajait a helyi citrommal ízesítik, salátaöntetként nagyon elterjedtek, de kap belőle a sajttal vagy spenóttal töltött kis tésztaháromszög, a barbajuan, a paradicsomsaláta, a fokhagymás majonéz vagy a töltött cukkinivirág is.

Kép az olajmalomból / Forrás: huilerie-saint-michel.com

A környék ünnepelt – és a világ egyik legjobb – éttermében, a háromcsillagos Mirazurban az Alain Ducasse-iskolában tanult, argentin-olasz gyökerekkel rendelkező Mauro Colagreco feladata Menton ízeit a legmagasabb minőségben megalkotni és kifejezni. Ebben a citrom természetesen főszerepet kap. Ő is a St Michel állandó vásárlói közé tartozik, de a mentoni, citromsárga falú, gusztusos kinézetű piaccsarnokban is össze lehet vele futni elég gyakran. Saját kertjében 15 citromfát nevel.

Mauro Colagreco és egy citromfája
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram