Hirdetés
Hirdetés

AC/DC, wasabi, tömjénillat, titkos helyszín: A 3 csillagos Ultraviolet-élmény beszippant

2018. október 1.
Titkos helyszín, egy mindössze tíz férőhelyes étterem, és még azt sem tudjuk biztosan beazonosítani, hogy egy retró Nintendo játékba csöppentünk-e, vagy épp a tenger mélyén költjük el a vacsoránkat.
Hirdetés

A francia séf, Paul Pairet futurisztikus avantgárd konyhájának sikerül úgy vegyítenie a gasztronómiát a legújabb csúcstechnológiával, hogy az mégsem válik öncélúvá. Persze az sem véletlen, hogy az Ultraviolet étterem a világ egyik legmodernebb metropoliszában, Kínában, Sanghajban talált otthonra. Érdemes vetni egy pillantást erre a fotóra!

A 16 éven át dédelgetett ötlet

A Michelin-kalauz 2017-ben megjelent, első sanghaji kiadásában az étterem rögtön két csillagot is érdemelt, 2018-ban pedig a harmadikat is megkapta. A Michelin legmagasabb kitüntetését a napokban megjelent, 2019-es évre vonatkozó kalauzban is meg tudta tartani, sőt jövőre az Ultraviolet lesz Sanghaj egyetlen háromcsillagos étterme. Az étterem a World’s 50 Best Restaurants listáján jelenleg a 24. helyen szerepel, az Asia’s 50 Best Restaurants rangsorában pedig a 8., és nem is nagyon szokott elmozdulni a top tíz közeléből. A Sanghajban több éttermet is üzemeltető Minsieur Pairetben az Ultraviolet ötlete már 1996-ban megfogant, mégis 2012-ig kellett várnia, amíg sikerült leküzdenie az anyagi és technológiai akadályokat, és a terveket át tudta ültetni a gyakorlatba is.

@Ultraviolet by Paul Pairet Facebook

Foglalás (csakis) 10 főre

A vendégek privát transzferrel érkeznek az étterembe, a pontos helyszínt pedig titokban tartják. Az Ultraviolet weboldalán látható kisfilmben például egy elhagyatott raktárépület ad otthont a vacsorának. (A videót itt tudjuk megnézni! https://uvbypp.cc/trailer). A vacsora résztvevői egy közös, tízfős asztalnál foglalnak helyet. A koncepció kereken tíz vendégre van kitalálva, a vetítések is csak így működnek tökéletesen. Mivel az étterem iránti érdeklődés évek óta töretlen, nem igazán fenyeget az a veszély, hogy a férőhelyek esetleg ne kelnének el, ez bizony egy várólistás étteremlátogatás.

@Ultraviolet by Paul Pairet Facebook

Egy este a virtuális valóságban

A vacsora helyszínéül szolgáló terem ugyan ablaktalan és teljesen dísztelen, azonban garantáltan egy pillanatig sem fogunk itt unatkozni. Az üres teret a vacsora kezdetekor ugyanis azonnal hangok, képek és illatok töltik meg. A minden érzékszervünkre kiható vacsoraélményről a tökéletes surround hangzást biztosító hangtechnika, több nagy felbontású kivetítő, valamint aromakibocsátó készülékek gondoskodnak. Egy tolóajtó mögött a vendégek a vacsora végén Pairet konyhájába is pillantást nyerhetnek.

@Ultraviolet by Paul Pairet Facebook

Bár a látvány nagyon futurisztikus hatást kelt, és a vendégnek vacsora közben az az érzése támadhat, hogy nem csak a Földet, hanem a valóságot is elhagyta, Pairet elmondása szerint a technológia terén alapvetően egyszerűségre törekszik. Azt például különösen fontosnak tartja, hogy a vendégeket vacsora közben ne akadályozza semmiféle elektronikai kütyü vagy kiegészítő.

A francia séf azt is igyekszik hangsúlyozni, hogy a technológiai arzenál felvonultatása nem öncélú. Az asztalra és a falakra vetített képek, a felhangzó zenék, valamint a legváratlanabb dolgokat megidéző illatok ugyanis szervesen összeforrnak a menüsor egyes fogásaival, és segítenek elmélyíteni a vendégekben a vacsora élményét.

Pairet ezt a folyamatot pszicho-ízlelésnek nevezi.

Az avantgárd jelzőt büszkén vállalja, azonban hozzáteszi, hogy a stílusa nem absztrakt, hiszen nagyon is valós élményekre összpontosít, illetve konkrét emlékeket idéz meg.

Wasabi, tömjénillat, harangszó

Az egyik első fogás például egy wasabis frissítő falat, ami templombelsőt idéző vetítéssel, valamint tömjénillattal, illetve harangszóval indul. Az ámulat után azonban csakhamar mosoly ül a vendégek arcára, amikor felcsendül az AC/DC Hells Bells című klasszikusa.

A több mint húsz tételes menüsor fogásai sokszor meghökkentőek, és nem csak maga az étterem és az ételek képviselnek végtelen játékosságot és kreativitást, hanem egy nagy adag játékosságot el is várnak a vendégektől. Amikor például a Pac-Man nevű retró számítógépes játék egy pályáját vetítik az asztalra, nem tudunk nem arra gondolni, hogy a játékban szereplő csillapíthatatlan éhségű falószörny esetleg mi magunk lennénk…

https://www.instagram.com/p/Bnc8I6fB_gH/?tagged=uvbypp

Az élményhez sokat hozzáad az is, hogy az Ultraviolet kulináris felfedezőtúráján az összes vendég egy asztalnál ülve, közösen vehet részt. Az alábbi képen egy ikonikus fogásuk, a szarvagombás kenyér látható.

https://www.instagram.com/p/rowl3_IWQa/?utm_source=ig_embed

Az ibolyántúli sugárzás hullámhosszai után elnevezett UVA, UVB és UVC menüsorok között olyan fogásokat találunk, mint a házi készítésű gumicukor,

https://www.instagram.com/p/sCMBePoWcR/?utm_source=ig_embed

a szivarcsikk formájú csokolédémousse,

https://www.instagram.com/p/tcSH8AIWSE/?utm_source=ig_embed

vagy az uborkás nyalóka.

https://www.instagram.com/p/sSDaLjoWQg/?utm_source=ig_embed

Egy másik fogás két teljesen ugyanolyan kinézetű tányérból áll, a hasonlóság azonban csalóka, ugyanis az ízük nem is lehetne különbözőbb...

https://www.instagram.com/p/uf7tHtoWQr/?utm_source=ig_embed

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram