Hirdetés
Hirdetés

A "zsíros deszka" esete a fine dininggal – egy tanulságos történet

SZERZŐ: diningguide
2018. május 2.
A fine dining világából jól ismerjük az alakváltó ételeket, habokat vagy az ízesített levegőt, de amikor olyan népi kedvencek esnek áldozatául a félreértelmezett "dekonstruckiónak", mint történetünkben, annak bizony könnyen híre mehet. Ez történt nemrég Ausztráliában.
Hirdetés

A szigetországban nagy felháborodást váltott ki, amikor egy helyi kávézó „dekonstruálta”, vagyis elemeire bontotta az ausztrálok reggeli kedvencét, a Vegemite-os pirítóst. Itt, a világ másik végén valószínűleg nem értjük, hogy miért szakadt el a cérna emiattt az ausztrálokban, ezért keressünk rá egy közérthető hazai hasonlatot, például a klasszikus „zsíros deszkát”. Nos, helyezzük a zsírt, a piros paprikát és a lilahagymát ne a kenyérre, hanem mellé, egy vágódeszkára,

és kész is van a dekonstruált zsíros kenyér!

Na, körülbelül így érezhették magukat az ausztrálok a dekonstruált Vegemite-os pirítós láttán.

browncardigan / Instagram

Mi is az a Vegemite?

Ejtenünk kell pár szót az ausztrál Vegemite-ról (ejtsd: vedzsimájt). Közeli rokonához, a brit Marmite-hoz hasonlóan szintén egy sörfőzdei melléktermékből készült élesztőkivonatról van szó, amelyhez zöldségkivonatokat, valamint extra vitaminokat is adnak. Sós és umamiban gazdag íze a szardelláéra, illetve a szójaszószéra emlékeztet; és állati eredetű hozzávalót nem tartalmaz. A hatékony marketingnek köszönhetően Ausztráliában generációk óta nem tudják elképzelni nélküle a reggelit. A sűrű, sötétbarna színű krémet leginkább pirítósra kenve fogyasztják, de – lám, mennyire az ausztrál konyha része – húsok pácolásához is használják.

"Szeresd vagy gyűlöld"

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a krém, amely tulajdonképpen egy kenhető élesztőkivonat, még az angolszász országokban is megosztó jelenségnek számít, és ezzel a gyártók is tisztában vannak. Sőt, éppen erre hegyezik ki a marketingkampányukat: a brit Marmite szlogenje például így hangzik: „Love it or hate it” – vagyis „Szeresd vagy gyűlöld”.

Dekonstruált cappuccino – Pinterest.com

A fine diningtól a sarki kávézóig

A gasztronómiai újítások egy jelentős része a fine dining világából indul, és terjed el szélesebb körben. A dekonstruált ételekről sokan a leginkább Ferran Adrià nevével fémjelzett molekuláris gasztronómiára asszociálhatnak. Ott azonban

a dekonstruált alapanyagok más formát, halmazállapotot öltenek, így késztetve gondolkodásra a vendéget.

A dekonstruált pirítós ugyan szintén kibillent minket a komfortzónánkból, azonban közelebbről szemlélve láthatjuk, hogy valódi kreativitás nincs mögötte. Mivel láttunk mi már korábban dekonstruált kávét (forró víz, kávé és tej külön tálalva), hamburgert (alapanyagok nem egymásra, hanem egymás mellé helyezve a tányéron), a legjobb esetben is egy kevéssé eredeti gasztro-gegnek tudjuk elkönyvelni a Vegemite-os pirítóst.

Itt a dekonstruált étterem!

A komikus válaszcsapásra sem kellett sokáig várni. Egy szintén ausztrál paródiavideó egy olyan "dekonstruált" éttermet mutat be,

ahol még az asztalokat is a vendégeknek kell összeeszkábálniuk.

Mindemellett a totális dekonstrukció jegyében a vendégek maguk préselik a szőlőt a borhoz, maguk erjesztik a tejet a sajthoz, sőt még az étterem nevét is maguk állítják össze a mellékelt játékbetűkből.

https://www.facebook.com/abc/videos/1678930418826704/

A paródiavideót itt is elérhető.
Forrás.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram